Skip to content
Nový Ford Transit Custom by mohl pomoci předcházet nehodám způsobeným otevřením dveří v nevhodný okamžik

Novinka -

Nový Ford Transit Custom by mohl pomoci předcházet nehodám způsobeným otevřením dveří v nevhodný okamžik

Dodávky hrají v našich městech stále důležitější roli, mimo jiné kvůli rostoucímu počtu doručovaných zásilek. 1 Pohyb po rušných městských silnicích však může být pro řidiče doručovacích služeb, kteří během vánočního období uskuteční až 200 rozvozů denně, náročný.

V městském prostředí často dochází k nehodám, když řidiči otevřou dveře svého vozu, aniž by si všimli, že se k nim blíží jízdní kolo, skútr nebo motocykl. Jen v Anglii, Walesu a Skotsku je tímto způsobem každoročně zraněno více než 500 osob. Předpokládá se, že mnoho dalších takových nehod zůstane nenahlášeno. 2

Ford nyní doufá, že zavedením inovativní technologie varování při otevření dveří přispěje ke zvýšení bezpečnosti provozu. 3

Technologií varování při otevření dveří může být vybaven nový Ford Transit Custom. 4 Radar a vnější senzory pomáhají rozpoznat, kdy by otevření dveří mohlo způsobit kolizi s projíždějícím účastníkem provozu. V takovém případě se aktivují LED indikátory na zpětných zrcátkách a zobrazí se upozornění na přístrojovém štítu.

Aby nedocházelo ke zbytečným výstrahám, systém se aktivuje pouze tehdy, když se detekovaní účastníci provozu pohybují rychlostí vyšší než 7 km/h. V případě potřeby mohou řidič i spolujezdec funkci ručně zrušit.

Zcela nový Transit Custom je nejnovější verze celoevropsky nejprodávanějšího lehkého užitkového vozu v kategorii užitečného zatížení okolo jedné tuny. 5 Varování při otevření dveří funguje na obou stranách vozidla. To může být užitečné v případech, kdy řidič nebo ostatní cestující vystupují dveřmi spolujezdce a na chodníku se mohou nacházet cyklisté nebo souběžně se silnicí vede cyklopruh.

Tato technologie je k dispozici rovněž ve zcela novém vícemístném Fordu Tourneo Custom, u kterého se ochrana vztahuje i na cestující vystupující posuvnými bočními dveřmi. Funkci varování při vystupování z vozu dostane také nový elektrický crossover Ford Explorer 6 a v roce 2024 by se měla objevit i v dalších modelech značky Ford. Bezpečnostní prvky jako varování při vystupování bere při hodnocení bezpečnosti automobilů v úvahu i nezávislá organizace Euro NCAP.

„Dodávky jsou hybnou silou našich měst. Víme, že rozvážet stovky balíků denně může být pro řidiče doručovacích služeb těžké a náročné – zejména v tomto ročním období. Nabídkou systému varování při vystupování ve zcela novém Transitu Custom se snažíme zajistit vyšší bezpečnost nejen pro řidiče vozů Ford Pro, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu,“ řekl Hans Schep, generální ředitel Ford Pro Europe.

Odkazy

Footnotes

1 Ve Spojeném království narostl v období 2019/2020 až 2020/2021 počet doručených balíků o 1,3 mld. https://www.meteorspace.com/helpful-uk-delivery-courier-statistics-for-your-business/#:~:text=There%20was%20an%20increase%20of,2021%20compared%20to%202019%2F2020

2 “Why do the Dutch Reach?” We are Cycling UK

3 Asistenční systémy jsou podpůrné. Nenahrazují úsudek a pozornost řidiče a nezbavují ho povinnosti ovládat vůz. Podrobnosti jsou uvedeny v návodu k obsluze.

4Ford Transit Custom EcoBlue má dle metodiky WLTP homologované emise CO2 178-296 g/km a homologovanou spotřebu paliva 6,8-11,3 l/100 km.

Ford Transit Custom Plug-In Hybrid má dle metodiky WLTP homologované emise CO235-45 g/km WLTP, homologovanou spotřebu paliva 1,6-2,0 l/100 km WLTP a dojezd na elektřinu 48-55 km.

Rozsahy emisí CO2 a spotřeby paliva se mohou lišit v závislosti na variantách vozidel nabízených na jednotlivých trzích. Uváděné hodnoty spotřeby paliva/elektřiny, emisí CO2 a dojezdu na elektřinu byly naměřeny dle technických požadavků a specifikací evropských směrnic (EC) 715/2007 a (EU) 2017/1151 v aktuálním znění. Standardizovaná testovací procedura umožňuje srovnání různých typů automobilů od různých výrobců.

5 Belgie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Irsko, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Španělsko, Rumunsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko a Velká Británie.

6 Oficiálně homologovaná hodnota dojezdu na jedno nabití bude zveřejněna před zahájením prodeje.

Témata

Značky

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.