Skip to content
360stupňové skicování
360stupňové skicování

Tisková zpráva -

Bez tužky a papíru? Díky 360° skicování mohou designéři navrhovat interiér z pohledu řidiče

/V Praze, 15. listopadu 2019/ – Společnost Ford Motor Company využívá nástroj, jenž designérům umožňuje okamžitě prohlížet návrhy interiéru ze sedadla řidiče nebo z kteréhokoli jiného místa ve voze, navíc v 3D nebo ve virtuální realitě.

Dříve designéři kreslili dvourouzměrné skici, podle nichž se potom v počítačích tvořily trojrozměrné CAD modely. Ford zavedl novou metodu v duchu koncepce nového přístupu, nazvaného Human-Centric Design.

360stupňové skicování nám umožňuje prohlížet si palubní desku, dveře, sedadla i středovou konzolu pohromadě a lépe vidět, jak na sebe jednotlivé prvky navazují,“ říká Nicolas Fourny, designér interiérů ve Ford of Europe.

Technologii 360° skicování si vyvinulo designérské středisko Fordu v německém Kolíně nad Rýnem a již ji integrovalo do procesu navrhování nových modelů. Fourny a jeho tým využívají k dosažení realističtějšího efektu také animace, které osvítí palubní desku a obrazovku a také vdechnou do každé skici určitou atmosféru.

Vykreslení interiéru tímto způsobem umožňuje lépe posoudit, jak lze upravit výšku a šířku sedadel; ověřit, jaký budou mít jednotliví cestující z vozu výhled; měnit rozměry a umístění prvků na stropní výplni; a navíc experimentovat s barvami, materiály a tvary.

Fourneyho k vytvoření skicovacího nástroje inspirovaly počítačové hry toho typu, v němž hráč vytváří svět, ve kterém se potom pohybuje, někdy i ve virtuální realitě. Díky 360° skicování lze vyzkoušet první interakci mezi pozorovatelem a interiérem ještě před fází CAD modelování.

V letošním roce zavedl Ford jako první výrobce automobilů do svého designérského procesu Gravity Sketch – 3D nástroj virtuální reality, jenž designérům umožňuje vytvářet návrhy lépe zohledňující potřeby člověka.

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Navrhuje, vyrábí a prodává kompletní sortiment osobních vozů, užitkových vozů, SUV a elektromobilů značky Ford a luxusních vozů značky Lincoln. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company poskytuje finanční služby. Usiluje o vybudování vedoucího postavení v oblastech elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Po celém světě Ford zaměstnává přibližně 199 000 lidí. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.