Skip to content
Nový Transit má jako první užitkový automobil v Evropě hliníkovou kapotu motorového prostoru
Nový Transit má jako první užitkový automobil v Evropě hliníkovou kapotu motorového prostoru

Tisková zpráva -

Díky technickým řešením z leteckého průmyslu má nový Ford Transit až o 80 kg vyšší užitečné zatížení

  • Nový Ford Transit prošel komplexním programem snižování hmotnosti s využitím výpočetních technologií z leteckého průmyslu. Výsledkem je nárůst užitečného zatížení až o 80 kg
  • Nový Transit má jako první užitkový automobil v Evropě hliníkovou kapotu motorového prostoru. Další novinkou představuje lehká a pevná kompozitová přepážka mezi kabinou a prostorem pro náklad
  • Nový Transit dostal také vylepšené, ještě úspornější vznětové motory 2.0 EcoBlue a jako první model své třídy nabízí i 48V mild-hybridní technologii
  • Doposud nejinteligentnější a nejproduktivnější Ford Transit si již můžete objednat

/V Praze, 2. května 2019/ – Nový Ford Transit nabídne provozovatelům užitkových vozů nejen lepší konektivitu a nižší spotřebu, ale také až o 80 kg vyšší užitečné zatížení. Jde o výsledek komplexního programu snižování hmotnosti.

Jako vůbec první užitkový automobil nabízený na evropském trhu má nový Transit hliníkovou kapotu motorového prostoru. Dalšími novinkami jsou pevná kompozitová přepážka mezi kabinou a prostorem pro náklad nebo kola vyráběná novým technologickým postupem. Ve vývojovém procesu Ford využil pokročilé technologie počítačové konstrukce, jež se obvykle používají spíše v leteckém průmyslu.

Nižší provozní hmotnost při zachování celkové hmotnosti vozu znamená pro zákazníky vyšší užitečné zatížení. Například nový Transit s celkovou přípustnou hmotností 3500 kg s pohonem zadních kol, dlouhým rozvorem a střední výškou střechy váží o 80 kg méně než ekvivalentní verze dosavadního modelu. V případě dodávky s pohonem předních kol činí hmotnostní úspora 48 kg.

Užitečné zatížení má pro firmy zásadní význam. Nižší hmotnost se odráží také v menší spotřebě a v nižších emisích CO2, takže celý vývojový tým Fordu Transit pracoval na tom, abychom dosáhli stanoveného cíle snížení hmotnosti při zachování robustnosti a spolehlivosti,“ řekl Michael McDonagh, globální šéfkonstruktér řady Transit.

Ke zvýšení produktivity nového Transitu přispívá také zdokonalená paleta vznětových motorů 2.0 EcoBlue, které jsou až o sedm procent úspornější – hodnoty emisí CO2 začínají na 156 g/km.* Nabídku rozšiřuje nová motorizace o výkonu 136 kW (185 k) a později přibude i nová desetistupňová samočinná převodovka pro vozy s pohonem zadních kol. Model EcoBlue Hybrid se 48V mild-hybridní hnací soustavou přináší snížení spotřeby paliva v městském provozu o dalších osm procent.

Ford je nejprodávanější značkou užitkových automobilů v Evropě. Řada Ford Transit zaznamenala v prvním čtvrtletí 2019 meziroční navýšení počtu prodaných vozů o 11,8 procenta, na 81 700 vozů. V roce 2018 prodal Ford na dvaceti hlavních evropských trzích celkem 380 900 užitkových vozů. Ve srovnání s rokem 2017 to znamená nárůst o více než osm procent.

Vyšší nosnost díky hmotnostní optimalizaci

Díky komplexnímu přístupu k odlehčování konstrukce získávají provozovatelé Transitu výhodu vyššího užitečného zatížení při zachování spolehlivosti a současném rozšíření výbavy o nejmodernější asistenční a bezpečnostní systémy.

Konstruktéři postupovali metodou drobných krůčků. Pomocí CAD softwaru z leteckého průmyslu optimalizovali stovky jednotlivých součástí. V některých případech činila úspora hmotnosti méně než půl kilogramu. V součtu to ale dává snížení hmotnosti celého vozu až o 80 kg oproti ekvivalentní specifikaci předchozího modelu.

Hliníková kapota nového Transitu je o 5,4 kg lehčí než ocelová. V rozsahu teplot -30 °C až +80 °C přitom v testech prokázala stejnou odolnost vůči promáčknutí.

Výrazné úspory 14,7 kg se podařilo dosáhnout přepracováním konstrukce zadní nápravy modelů s pohonem zadních kol. Novinku reprezentuje také přepážka mezi kabinou a nákladovým prostorem z lehkého a pevného kompozitu. Oproti ocelové je o 4,4 kg lehčí.**

Ocelová kola nového Transitu se vyrábějí novou metodou, při níž se spotřebuje méně materiálu a výsledný výrobek je pevnější. Na všech pěti kolech (včetně rezervního) se díky tomu v součtu ušetří 5,5 kg.

Nižší spotřeba. Větší výběr

Na snížení spotřeby nového Transitu se vedle nižší hmotnosti podílí rovněž zdokonalená řada vznětových motorů 2.0 EcoBlue, zavedení elektromechanického posilovače řízení, použití pneumatik se sníženým valivým odporem i různá aerodynamická vylepšení.

Součástí sériové výbavy je funkce Auto Start-Stop. Řidiči mohou využívat rovněž novou funkci EcoGuide, jež na základě údajů z navigačního systému poskytuje doporučení, jak dosáhnout co nejnižší spotřeby.

Ford nedávno oznámil, že od roku 2021 zařadí do nabídky nový Transit s plně elektrickým pohonem.

Atraktivnější design, inteligentnější technologie

Exteriér nového Fordu Transit se vyznačuje vyšším, asertivnějším designem třílištové mřížky a upraveným vzhledem spodních partií. Zcela nový interiér přináší více stylu, praktičnosti i komfortu. Nechybí komunikační a zábavní systém Ford SYNC 3 s hlasovým i dotykovým ovládáním.

Transit je již dlouho proslulý kultivovaným jízdním projevem, který nemá daleko k osobním automobilům. Tuto jeho vlastnost ještě zvýrazňuje zavedení elektromechanického posilovače řízení. Výsledkem jsou menší ovládací síly, zejména při parkování a manévrování. Elektromechanické řízení je také nezbytným technickým předpokladem k rozšíření nabídky asistenčních systémů o aktivní parkovací asistent a o systém vedení vozu v jízdním pruhu.

Novinkou pro Transit jsou rovněž přepínatelné jízdní režimy: Eco, Kluzký povrch, Bláto (ve vozech s pohonem všech kol) a Jízda s přívěsem.

Komplexní soustava pokročilých asistenčních technologií zmenšuje úroveň stresu a únavy, jíž je řidič za volantem vystaven. Pomáhá také předcházet nehodám, popřípadě zmírňovat jejich následky. Patří k nim:

  • Systém hlídání mrtvých úhlů s podporou jízdy s přívěsem
  • Inteligentní adaptivní tempomat
  • Rozšířený systém vedení v jízdním pruhu
  • Předkolizní asistent s detekcí chodců

Při manévrování a parkování v nepřehledných místech může řidič využít pomoc širokoúhlých kamer vpředu i vzadu, horní parkovací kamery, parkovacích senzorů, asistentu vyparkování nebo systému upozornění na blížící se vozidla při couvání do silnice.

Další informace o novém Fordu Transit

Spotřeba paliva a emise (vybrané varianty)

Ford Transit CO2 NEDC CO2MPAS
(g/km)
Spotřeba paliva WLTP
(l/100 km)
2.0 77 kW EcoBlue, 6st. manuální převodovka Od 156 7,2-10,7
2.0 96 kW EcoBlue Hybrid, 6st. manuální převodovka Od 144 7,6-13,2

* Uváděné hodnoty spotřeby paliva a emisí CO2 byly naměřeny dle technických požadavků a specifikací evropských směrnic (EC) 715/2007 a (EC) 692/2008 v aktuálním znění. Uváděné hodnoty spotřeby paliva a emisí CO2 se vztahují na daný model, nikoliv na konkrétní kus. Standardizovaná testovací procedura umožňuje srovnání různých typů automobilů od různých výrobců. Vedle konstrukčních vlastností vozu ovlivňuje skutečnou spotřebu paliva také jízdní styl řidiče i další netechnické faktory. CO2 patří k nejvýznamnějším skleníkovým plynům, způsobujícím globální oteplování.

Od 1. září 2017 se typové schválení některých nových automobilů řídí procedurou WLTP (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure) dle (EU) 2017/1151 v aktuálním znění. Jde o nový, realističtější způsob měření spotřeby paliva a emisí CO2. Od 1. září 2018 WLTP postupně nahrazuje dříve používaný cyklus NEDC. Během přechodného období budou hodnoty zjištěné dle WLTP vztahovány k NEDC. V důsledku změny metodiky měření se objeví určité rozdíly oproti dříve udávaným hodnotám spotřeby paliva a emisí CO2. To znamená, že stejný vůz může dle nové metodiky vykazovat jiné hodnoty než dříve.

** Na trzích, kde se sériově dodává kompozitová přepážka, lze na přání objednat přepážku ocelovou.

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Navrhuje, vyrábí a prodává kompletní sortiment osobních vozů, užitkových vozů, SUV a elektromobilů značky Ford a luxusních vozů značky Lincoln. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company poskytuje finanční služby. Usiluje o vybudování vedoucího postavení v oblastech elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Po celém světě Ford zaměstnává přibližně 199 000 lidí. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.