Skip to content
Nové kompaktní SUV Ford EcoSport přináší ještě více všestrannosti, elegantnější vzhled a vyspělé technologie.
Nové kompaktní SUV Ford EcoSport přináší ještě více všestrannosti, elegantnější vzhled a vyspělé technologie.

Tisková zpráva -

Ford dnes v Craiově zahájil výrobu nového kompaktního SUV EcoSport

  • Kompaktní SUV Ford EcoSport se nově vyrábí také v Evropě
  • Nová výroba je výsledkem investice ve výši 200 milionů eur; od roku 2008 investoval Ford v Craiově už více než miliardu eur
  • Pro Evropu (mimo Ruska) se EcoSport bude vyrábět výhradně v Craiově; celkem bude továrna zásobovat 56 trhů na čtyřech kontinentech
  • EcoSport nově nabízí mimo jiné výkonný a hospodárný motor 1.5 EcoBlue, inteligentní pohon všech kol nebo sportovně stylizovanou variantu ST-Line

/V Praze, 12. října 2017/ – Ford dnes ve svém montážním závodu v rumunské Craiově zahájil výrobu nového kompaktního SUV EcoSport. Jedná se o výsledek investice ve výši 200 milionů eur (v přepočtu přibližně 5,17 mld. Kč).

Dnešního slavnostního ceremoniálu „Job 1“ se zúčastnil rumunský prezident Klaus Iohannis, ministerský předseda Mihai Tudose a další významní političtí představitelé.

Steven Armstrong, viceprezident skupiny Ford Motor Company a prezident pro Evropu, Střední východ a Afriku, na akci řekl: „Od uvedení tohoto modelu na evropské trhy v roce 2014 jsme prodali přibližně 150 000 EcoSportů a v loňském roce se počet prodaných kusů zvýšil o 40 procent. Pro Ford je to významný model a já jsem velmi hrdý na skutečnost, že nový EcoSport vyrábíme v Rumunsku.“

Je to poprvé, co se EcoSport vyrábí na území Evropy (nepočítaje Rusko), a právě pro starý kontinent se tento model bude vyrábět výhradně v Craiově. Celkem bude továrna zásobovat 56 trhů na čtyřech světadílech.

SUV jsou nejrychleji rostoucí objemový segment evropského automobilového trhu. Počet prodaných vozů tohoto typu se loni na 20 hlavních evropských trzích meziročně zvýšil o 27 procent. Třída SUV si tak připsala přibližně čtvrtinový podíl na celkových registracích osobních automobilů. Ford v roce 2016 navýšil prodeje vozů tohoto typu v Evropě o více než třicet procent a za prvních osm měsíců letošního roku přibližně o 27 procent.

Do konce roku vytvoří Ford v Rumunsku dalších 1 700 pracovních míst. Celkový počet zaměstnanců ve výrobě automobilů a motorů tak stoupne na 3 900. Od roku 2008 investoval Ford v Craiově už více než miliardu eur.

Nové kompaktní SUV Ford EcoSport přináší ještě více všestrannosti, elegantnější vzhled a vyspělé technologie. Poprvé bude nabízeno s inteligentním pohonem všech kol a debutovat v něm bude zcela nový vznětový motor Ford 1.5 EcoBlue o výkonu 92 kW.

V elegantním, ergonomicky rozvrženém interiéru se objevuje středová dotyková obrazovka o úhlopříčce až 8 palců. Další novinkou v nabídce je sportovně stylizovaná varianta ST-Line, jejíž vzhled je inspirovaný modely Ford Performance.

EcoSport nově nabízí tempomat s nastavitelným omezovačem rychlosti, zadní parkovací kameru nebo systém SYNC 3.

Spolu s EcoSportem se bude v Craiově dále vyrábět i zážehový agregát Ford 1.0 EcoBoost – historicky jediný motor, který dokázal čtyřikrát v řadě zvítězit v anketě International Engine of the Year (mezinárodní anketa Motor roku).

Ford dnes také oznámil, že hledá příležitosti k dalšímu rozšiřování výrobního programu továrny v Craiově, aby mohl plně využít její kapacitu a vybavení.

„Craiova má před sebou slibnou budoucnost, bude-li i nadále zlepšovat svoji konkurenceschopnost a provozní flexibilitu. Je důležité, abychom všichni společně pracovali na tom, aby dokázala ve své globální konkurenci obstát. Proto vítám, že národní vláda i naši partneři z místních úřadů si uvědomují nutnost zlepšení dopravní infrastruktury, což by nám pomohlo posílit postavení továrny,“ řekl Armstrong.

Na českých silnicích se Ford EcoSport objeví začátkem příštího roku.

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 203 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Související příběhy

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.