Skip to content
Novinka nazvaná Ford Performance Drift Stick je první elektronicky ovládanou sportovní ruční brzdou na trhu
Novinka nazvaná Ford Performance Drift Stick je první elektronicky ovládanou sportovní ruční brzdou na trhu

Tisková zpráva -

Ford nabízí speciální sportovní elektronickou ruční brzdu pro Focus RS

  • Novinka nazvaná Ford Performance Drift Stick je první elektronicky ovládanou sportovní ruční brzdou na trhu
  • Na vývoji se podílel i Ken Block
  • Zařízení je určeno pro Focus RS, ale zatím se bude prodávat pouze vAmerice

/V Praze, 7. listopadu 2017/ Ford představil elektronickou ruční brzdu, inspirovanou světem automobilových soutěží. Určena je pro sportovní hatchback Focus RS. Vývoj probíhal v režii Ford Performance a podílel se na něm mimo jiné známý drifter Ken Block. Účelem páky je uvést vůz rychle do kontrolovaného přetáčivého smyku.

Hliníková páka se nachází mezi sedadlem řidiče a řadící pákou. Ovládá nejen brzdovou soustavu, ale také systém pohonu všech kol. Při zatažení za páku se otevřou spojky, které přenášejí hnací sílu na zadní kola, a současně dojde k zablokování zadních kol. Výsledkem správného použití při průjezdu ostrou zatáčkou je přetáčivý smyk velmi podobný tomu, který známe z automobilových soutěží.

Na vývoji elektronické ruční brzdy pracoval stejný tým zapálených inženýrů, který pro Focus RS připravil Drift Mode – speciální režim usnadňující jízdu kontrolovaným akceleračním smykem všech kol. Ke konzultacím byl přizván i Ken Block, jenž se proslavil video sérií Gymkhana a k používání ruční brzdy ve sportovních a soutěžních vozech má velice pozitivní vztah.

Vzhledem k tomu, že zástavba hydraulické ruční brzdy by vyžadovala rozsáhlé zásahy do konstrukce vozu, padlo rozhodnutí jít elektronickou cestou. Jeden z inženýrů si všiml, že potřebná elektronika se podobá profesionálnímu kalibračnímu nástroji, který Ford běžně prodává. Díky integrování existující technologie lze do páky jednoduše zapojit USB kabel a jeho prostřednictvím stahovat diagnostická data nebo nahrávat kalibrace hnacího agregátu.

Digitální řešení má několik výrazných předností:

  • Okamžitá aktivace i uvolnění – k vyvolání požadovaného účinku stačí zatáhnout za páku silou přibližně 20 až 30 N, což je výrazně méně než v případě hydraulické ruční brzdy ze závodních speciálů
  • Montáž nevyžaduje žádné vrtání, svařování nebo instalaci dodatečného spojovacího materiálu
  • Po připojení do palubního diagnostického vstupu může zařízení fungovat jako profesionální kalibrační nástroj
  • Stejně jako Drift Mode je i elektronická ruční brzda určena k použití na uzavřených tratích. Prozatím je k dispozici pouze zákazníkům Fordu v Severní Americe. Rozhodnutí o případném uvedení do prodeje v Evropě oznámí Ford později. 

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 203 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.