Skip to content
Ford otevírá centrum elektromobilů v Kolíně nad Rýnem - domov nové generace elektromobilů a první uhlíkově neutrální výrobní závod

Tisková zpráva -

Ford otevírá centrum elektromobilů v Kolíně nad Rýnem - domov nové generace elektromobilů a první uhlíkově neutrální výrobní závod

  • Po investici ve výši 2 miliard dolarů do přeměny historického závodu založeného v roce 1930 bylo oficiálně otevřeno Ford Electric Vehicle Center v Kolíně nad Rýnem.
  • Hi-tech výrobní areál bude vyrábět novou generaci osobních elektromobilů pro evropské trhy a zajistí kvalifikovaná pracovní místa v německé výrobě
  • Ford Cologne Electric Vehicle Center bude prvním celosvětově uhlíkově neutrálním závodem společnosti Ford na montáž vozidel, což je důležitý milník na cestě k lepšímu životnímu prostředí.
  • Nové centrum pro elektromobily s roční výrobní kapacitou 250 000 elektromobilů podporuje globální plány společnosti dosáhnout do konce roku 2026 počtu dvou milionů elektromobilů ročně

Praha, 12. června 2023 - Společnost Ford dnes otevřela Ford Electric Vehicle Center v Kolíně nad Rýnem, hi-tech výrobní závod v Německu, který bude vyrábět novou generaci osobních elektromobilů Ford pro miliony evropských zákazníků.

Ford přeměnil svůj historický závod v Niehlu v Kolíně nad Rýnem, který byl poprvé založen v roce 1930, v rámci investice ve výši 2 miliard dolarů, která představuje významné vyjádření podpory kvalifikovaným německým pracovním místům a budoucnosti automobilové výroby v Evropě.

Závod o rozloze 125 hektarů je navržen tak, aby byl vysoce efektivní, a je vybaven zcela novou výrobní linkou, montáží akumulátorů a nejmodernějším nářadím a automatizací, což umožňuje roční výrobní kapacitu více než 250 000 elektromobilů. Po úspěších modelů Mustang Mach-E, E-Transit a F-150 Lightning společnost Ford nedávno představila svůj čtvrtý elektromobil na světě, elektrický Explorer, který bude prvním elektromobilem vyráběným v Kolíně nad Rýnem, následovaný druhým elektromobilem, sportovním crossoverem.

Kolínský závod na výrobu elektromobilů bude jako první montážní závod společnosti Ford na světě uhlíkově neutrální a podporuje závazek společnosti dosáhnout do roku 2035 uhlíkové neutrality v celé své evropské stopě zahrnující zařízení, logistiku a přímé dodavatele.

"Otevření kolínského EV centra je začátkem nové generace čisté výroby a elektromobilů v Evropě," řekl Bill Ford, výkonný předseda představenstva. "Tento závod bude nyní jedním z nejefektivnějších a nejekologičtějších v celém odvětví. Jsem nadšený, že můžeme pokračovat v práci na budoucnosti bez emisí pro naše děti a vnuky."

Spolkový kancléř Olaf Scholz řekl: " Kolínské EV centrum představuje nový začátek a pro společnost Ford se pro továrnu v Kolíně nad Rýnem jedná o největší investici v její historii. Je to dobrá zpráva pro Kolín nad Rýnem, pro automobilový průmysl v Německu, pro e-mobilitu a pro novou éru automobilového průmyslu."

Od modelu A po nový elektrický Explorer: Nová éra Fordu v Evropě

Otevření EV centra v Kolíně nad Rýnem je nejnovější kapitolou v dlouhé historii kolínského závodu Ford, který je od roku 1930 srdcem evropského automobilového průmyslu. Mezi ikonická vozidla vyráběná v tomto závodě patří Ford Model A, Taunus, Capri, Granada a Fiesta.

Kolínský závod společnosti Ford, který vyrobil více než 18 milionů automobilů, je již více než 90 let jedním z nejefektivnějších závodů společnosti Ford na světě a umožnil svobodu mobility milionům Evropanů napříč generacemi.

"Kolínské centrum pro elektromobily signalizuje začátek nové éry značky Ford v Evropě," řekl Martin Sander, generální ředitel Ford Model e Europe. "Opět nově definujeme výrobu automobilů a zavádíme pokročilé technologie pro výrobu plně propojených, softwarově definovaných vozidel, která splňují požadavky našich zákazníků na bezemisní mobilitu."

Jádrem kolínského EV centra jsou digitální vymoženosti, které propojují stroje, vozidla a pracovníky. Implementace samoučících se strojů, autonomních dopravních systémů a správy velkých dat v reálném čase jsou nedílnou součástí zlepšování efektivity výrobních procesů, které se postupem času zlepšují a zajišťují vysokou kvalitu.

Ford jde také o krok dál, aby podpořil, nikoliv nahradil lidskou dokonalost. Noví kognitivní a kolaborativní roboti a řešení s využitím rozšířené reality podpoří jeho zaměstnance a zvýší efektivitu a výměnu dat s ostatními závody, aby bylo možné sdílet nabyté zkušenosti v reálném čase.

Uhlíkově neutrální výrobní závod

Za účelem dosažení uhlíkové neutrality sníží Ford spotřebu energie a emise v závodě instalací nových procesů, strojů a technologií. Veškerá elektřina a zemní plyn potřebné k provozu závodu jsou uhlíkově neutrální na základě toho, že se jedná o 100% certifikovanou obnovitelnou elektřinu a biometan.

Teplo potřebné k vytápění závodu a procesů je uhlíkově neutrální, protože místní dodavatel energie bude jménem společnosti Ford kompenzovat příslušné emise z montážního závodu. Teplo je vyráběno externí elektrárnou a spalovnou odpadů a společnosti Ford je dodáváno prostřednictvím vyhrazené parní sítě.

Místní poskytovatel energie plánuje snížit své provozní emise pro tuto dodávku tepla přibližně o 60 % v roce 2026 a poté tyto emise zcela eliminovat do roku 2035. Po plném zprovoznění bude kolínské centrum elektromobilů Ford nezávisle certifikováno jako uhlíkově neutrální. Tato nezávislá certifikace bude pravidelně kontrolována.

Technologickou modernizaci Ford Cologne EV Center doprovází ekologické zlepšení biodiverzity a ekologické rovnováhy stávající tovární zeleně. Instalovaná opatření zahrnují novou trvalkovou bylinnou vegetaci, změnu ekologicky chudých travnatých ploch na louky s divokými květinami a hmyzí hotely i stanoviště netopýrů a ptáků.

"Uhlíkově neutrální Ford Cologne EV Center je přední ukázkou automobilového průmyslu pro přechod od tradiční výroby automobilů k výrobě elektromobilů," uzavřel Sander. "Zařízení a procesy byly našimi inženýry navrženy tak, aby maximalizovaly efektivitu a minimalizovaly dopad na životní prostředí, což společnosti Ford pomáhá stát se uhlíkově neutrální v Evropě a podporuje náš globální plán dekarbonizace."

    Témata

    Značky


    Ford, globální americká společnost, která je již více než 100 let pevně spjata s Evropou, usiluje o svobodu pohybu, která jde ruku v ruce s péčí o planetu a o sebe navzájem. Plán společnosti Ford+ s obchodními jednotkami Model e, Ford Pro a Ford Blue urychluje její evropskou transformaci směrem k plně elektrické a uhlíkově neutrální budoucnosti v roce 2035. Společnost se vydává vpřed s novými odvážnými elektromobily, z nichž každý je navržen s ohledem na evropské řidiče, a inovacemi ve službách, které pomáhají lidem spojovat se, komunitám růst a firmám prosperovat. Prodej a servis vozů Ford na 50 jednotlivých evropských trzích zahrnuje také činnost společnosti Ford Motor Credit Company, divize zákaznických služeb Ford a 14 výrobních závodů (osm plně vlastněných a šest nekonsolidovaných závodů ve společném podniku) se čtyřmi centry v Kolíně nad Rýnem v Německu, ve Valencii ve Španělsku a ve společném podniku v Craiově v Rumunsku a v Kocaeli v Turecku. Společnost Ford zaměstnává přibližně 34 000 lidí ve svých plně vlastněných závodech a konsolidovaných společných podnicích a přibližně 54 000 lidí včetně nekonsolidovaných podniků v celé Evropě. Další informace o společnosti, jejích produktech a úvěru Ford Credit jsou k dispozici na adrese www.corporate.ford.com

    O společnosti Ford Motor Company

    Ford Motor Company (NYSE: F) je globální společnost se sídlem v Dearbornu ve státě Michigan, která se zavázala pomáhat budovat lepší svět, kde se každý člověk může svobodně pohybovat a plnit si své sny. Firemní plán Ford+, zaměřený na růst a tvorbu hodnot, kombinuje stávající silné stránky, nové schopnosti a dlouhodobě budované vztahy se zákazníky s cílem obohatit jejich zážitky a prohloubit jejich loajalitu. Společnost Ford vyvíjí a dodává inovativní, oblíbené pick-upy a SUV vozy Ford, užitkové dodávky a luxusní vozy Lincoln, jakož i pokročilé služby konektivity. Kromě toho si Ford buduje vedoucí postavení v oblasti řešení mobility, včetně technologie autonomního řízení, a poskytuje finanční služby prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company. Ford zaměstnává po celém světě přibližně 182 000 lidí. Další informace o společnosti, jejích produktech a společnosti Ford Motor Credit Company jsou k dispozici na adrese corporate.ford.com.

    Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

    Kontakty pro média

    Petr Burián

    Petr Burián

    Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

    Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

    Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.