Skip to content
Piloti nového Fordu GT
Piloti nového Fordu GT

Tisková zpráva -

Ford oznámil jména pilotů nového Fordu GT pro světový šampionát vytrvalostních závodů

  • S novým Fordem GT týmu Ford Chip Ganassi Racing budou během Mistrovství světa FIA ve vytrvalostních závodech jezdit Marino Franchitti, Stefan Mücke, Olivier Pla a Andy Priaulx
  • Již dříve Ford oznámil, že v americkém vytrvalostním šampionátu IMSA usednou za volant Fordu GT Richard Westbrook, Dirk Müller, Joey Hand a Ryan Briscoe
  • Mücke doplní sestavu týmu Ford Chip Ganassi Racing i v letošním závodě Rolex 24 v Daytoně

/V Praze, 5. ledna 2016/ – Tým Ford Chip Ganassi Racing dnes zveřejnil jména závodních jezdců, kteří budou pilotovat nový Ford GT během Mistrovství světa FIA ve vytrvalostních závodech. Jsou to Marino Franchitti, Stefan Mücke, Olivier Pla a Andy Priaulx.

Ford nasadí dva vozy do světového šampionátu FIA a další dva do americké série IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Oba týmy se společně setkají v červnu, kdy vyšlou všechny čtyři vozy Ford GT do nejslavnějšího vytrvalostního závodu na světě – 24 hodin Le Mans. Ford se do Le Mans vrátí půl století po historickém úspěchu v roce 1966, kdy obsadil kompletní stupně vítězů.

Další podniky Mistrovství světa FIA ve vytrvalostních závodech se budou konat v Silverstone (Velká Británie), na Nürburgringu (Německo) a ve Spa (Belgie).

Brit Marino Franchitti má s vytrvalostními závody velké zkušenosti, v Le Mans startoval již pětkrát. Němec Stefan Mücke má na kontě několik vítězství v závodech světového šampionátu a v Le Mans již stál na stupních vítězů. Francouz Olivier Pla již rovněž světový šampionát absolvoval. Andy Priaulx z Velké Británie je trojnásobným mistrem světa v závodech cestovních vozů. Dokázal také vyhrát v jednom z nejtěžších vytrvalostních závodů, čtyřiadvacetihodinovce na Nürburgringu, a v Le Mans stál na stupních vítězů.

Stefan Mücke usedne do kokpitu Fordu GT již zanedlouho. Doplní totiž sestavu týmu Ford Chip Ganassi Racing v závodě Roar Before the Rolex 24 v Daytoně, který se jede ve dnech 8. až 11. ledna. Samotná čtyřiadvacetihodinovka v Daytoně se pak koná 30. až 31. ledna a Mücke do ní nastoupí jako třetí pilot Fordu GT s číslem 67. Za volantem se s ním budou střídat Ryan Briscoe a Richard Westbrook.

Nový supersportovní automobil Ford GT je nositelem technických inovací v oblastech aerodynamiky a snižování hmotnosti. Pohání ho nový motor Ford EcoBoost V6 přeplňovaný dvojicí turbodmychadel – nejvýkonnější EcoBoost všech dob.

Kalendář Mistrovství světa FIA ve vytrvalostních závodech:

17. dubna: 6 hodin, Silverstone, Velká Británie

7. května: 6 hodin, Spa, Belgie

18. – 19. června: 24 hodin, Le Mans, Francie

24. července: 6 hodin, Nürburgring, Německo

3. září: 6 hodin, Mexico City, Mexiko

17. září: 6 hodin, Circuit of the Americas (Lone Star Le Mans), USA

16. října: 6 hodin, Fuji, Japonsko

6. listopadu: 6 hodin, Šanghaj, Čína

19. listopadu: 6 hodin, Bahrajn, Bahrajn

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 203 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Související příběhy

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.