Skip to content
„Pětitunový“ Transit
„Pětitunový“ Transit

Tisková zpráva -

Ford představuje Transit s celkovou hmotností pěti tun, který je předurčen pro přepravu větších nákladů a těžké nástavby

  • Nový „pětitunový“ Transit se pyšní největší přepravní kapacitou v historii této modelové řady. Disponuje zesíleným podvozkem, hnacím ústrojím i brzdami
  • Nová vlajková loď řady Transit je k dispozici jako skříňová dodávka Van nebo podvozek s jedno- či dvojkabinou. Nejvyšší přípustná hmotnost vozidla činí v obou případech 5 000 kg. Dodávka nabízí užitečné zatížení až 2383 kg, podvozek s valníkem z výroby pak až 2 558 kg
  • Vznětový motor 2.0 EcoBlue 125 kW (170 k) v provedení Heavy Duty Truck (HDT) je robustní, výkonný i hospodárný. Na přání ho lze kombinovat s 10stupňovou samočinnou převodovkou (ne pro ČR)
  • Vysoké užitečné zatížení ocení provozovatelé ze stavebnictví a energetiky. Zároveň se tímto modelem otevírá značný potenciál pro přestavby určené záchranným složkám či k hromadné dopravě

/V Praze, 5. října 2020/ – Ford oznámil rozšíření nabídky o historicky první Transit s celkovou hmotností pěti tun. U prodejců Ford bude k dispozici od listopadu ve verzi Van nebo podvozek s kabinou.

Nejrobustnější model v historii Transitu prodělal rozsáhlé mechanické úpravy, aby si i při vysoké nosnosti zachoval spolehlivost, kultivovanost a jízdní vlastnosti podobné osobním vozům, protože právě těmto atributům vděčí řada Transit za svoji oblibu u živnostníků a firem.

„Pětitunovým“ Transitem upevňuje Ford svoje postavení na evropském trhu užitkových automobilů.1 Tři sta kilogramů navíc oproti dosud největší variantě uvítají zejména zákazníci, kteří hledají robustnější základ pro přestavby typu sklápěčů, ambulancí, policejních vozidel, minibusů s 19 sedadly atd.

„Naslouchali jsme našim partnerům z oboru výroby nástaveb i jejich zákazníkům, kteří potřebovali pro svoje firmy vozy s větší nosností. Pětitunový Transit s robustní konstrukcí a velkou flexibilitou je pro ně ideální volbou,“ řekl Hans Schep, generální ředitel divize užitkových automobilů ve Ford of Europe.

Varianta pro každého zákazníka

Možnost vytvářet přestavby podle svých individuálních provozních potřeb bývá pro zákazníky „pětitunových“ užitkových automobilů často zásadní. Proto Ford nabízí tento model v širokém rozpětí variant. Zákazníci mohou vybírat ze tří délek rozvoru, čtyř délek rámu a dvou provedení kabiny, přičemž do dvojkabiny se i s řidičem vejde až sedm osob. Nejvyšší přípustné zatížení podvozku s kabinou činí 2 886 kg,2 což odpovídá čisté nosnosti 2 558 kg při osazení tovární valníkovou nástavbou.

Transit podvozek s kabinou je ideální pro těžší přestavby od sklápěčů přes vysokozdvižné plošiny až po valníky na přepravu automobilů. Zvýšená celková hmotnost činí z této varianty vhodný základ pro výrobu sanitních nebo policejních automobilů, ale také minibusů nebo vysokokapacitních vozidel pro přepravu tělesně hendikepovaných.

„Pětitunový“ Transit lze objednat rovněž jako „Jumbo“ dodávku L4 s vysokou střechou. Takový model se pyšní užitečným zatížením 2 383 kg, objemem nákladového prostoru 15,1 m3 a podlahovou plochou dostatečně velkou pro přepravu až pěti europalet. Bočnice nákladového prostoru jsou s ohledem na možnost přepravy těžších břemen zesílené. Plochá podlaha s délkou ložné plochy 4 217 mm, kotevní body pro upevnění nákladu a stupínek integrovaný v zadním nárazníku usnadňují nakládání a přepravu velmi dlouhých předmětů, jako jsou například trubky.

Zákazníci požadující specializované řešení se mohou obrátit na některého ze 165 certifikovaných výrobců nástaveb ze 13 zemí, kteří splňují Fordem stanovené standardy výroby, řízení kvality i péče o zákazníky a garantují stejný rozsah záruky jako samotná automobilka.

Zesílená mechanika pro těžkou práci

Všechny varianty „pětitunového“ Transitu mají kvůli optimální trakci při plném zatížení pohon zadních kol. Vznětový motor EcoBlue v provedení Heavy Duty Truck (HDT) dosahuje výkonu 125 kW (170 k) a točivého momentu 390 Nm.

Vyšší užitečné zatížení si vyžádalo také odpovídající úpravy podvozku. Náboje kol i samotná kola mají zesílenou konstrukci, zadní pneumatiky byly rozšířeny na 205 mm a posílením prošly rovněž zadní brzdy. Skříňová dodávka má navíc vyztuženou konstrukci karoserie v horní části.

S „pětitunovým“ Transitem dále poprvé přichází do Evropy zesílená zadní náprava o nosnosti 3 500 kg, která již prokázala svoji robustnost a odolnost v severoamerických variantách Transitu.

Snadná obsluha i údržba

I nový „pětitunový“ Transit těží z pokročilých bezpečnostních, komunikačních a asistenčních technologií zavedených do řady Transit koncem roku 2019.

Patří k nim komunikační a zábavní systém Ford SYNC 33 nebo Upfitter Interface Module, rozhraní mezi elektroinstalací vozu a nástavby. Díky němu může například výrobce sklápěče zajistit, aby se sklápěcí korbou nebylo možné manipulovat, pokud není vůz zaparkován a nemá zataženou ruční brzdu.

Inovativní online funkce Fordu navíc pomáhají provozovatelům plánovat údržbu a minimalizovat prostoje. Sériově dodávaný palubní modem FordPass Connect4 umožňuje například dálkové aktualizace softwaru bez návštěvy servisu nebo kontrolu některých provozních parametrů vozu přes aplikaci FordPass Pro.5

https://media.ford.com/content/fordmedia/feu/en/news/2020/07/16/Q2-Sales.html

2 Všechny udávané nosnosti jsou založeny na čistém užitečném zatížení, do nějž se zahrnuje i řidič o hmotnosti 75 kg. Přepravní kapacita je omezena hmotností nákladu a jejím rozložením.

3 Nenechte se při řízení rozptylovat. Je-li to možné, využívejte ovládání hlasem. Nedržte telefon za jízdy. Některé funkce nemusí být dostupné, je-li zařazen rychlostní stupeň. Ne všechny funkce jsou kompatibilní se všemi telefony.

4 Některé funkce mohou vyžadovat aktivaci.

5 Aplikace FordPass App je kompatibilní s vybranými mobilními platformami. K dispozici je formou stažení. Mohou být účtovány poplatky za čerpání dat a odesílání zpráv.

Skříňová dodávka Transit s celkovou hmotností pět tun a 10st. samočinnou převodovkou má dle metodiky NEDC spotřebu paliva od 7,3 l/100 km a emise CO2 od 193 g/km (11,6 l/100 km, 305 g/km WLTP).

Uváděné hodnoty spotřeby paliva a emisí CO2 byly naměřeny dle technických požadavků a specifikací evropských směrnic (EC) 715/2007 a (EC) 692/2008 v aktuálním znění. Typové schválení nových automobilů se řídí procedurou WLTP (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure) dle (EU) 2017/1151 v aktuálním znění. Ke konci roku 2020 WLTP plně nahradí dříve používaný měřicí cyklus NEDC. Standardizovaná testovací procedura umožňuje srovnání různých typů automobilů od různých výrobců. Během přechodného období se hodnoty zjištěné dle WLTP zpětně přepočítávají na NEDC. V důsledku změny metodiky měření se objeví určité rozdíly oproti dříve udávaným hodnotám spotřeby paliva a emisí CO2. To znamená, že stejný vůz může dle nové metodiky vykazovat jiné hodnoty než dříve.

Témata

Značky


Ford of Europe zajišťuje výrobu, servis a prodej automobilů značky Ford na 50 trzích. Zaměstnává přibližně 45 000 lidí v závodech, které zcela vlastní, a v konsolidovaných joint venture podnicích, respektive přibližně 58 000 lidí při započítání nekonsolidovaných podniků. Vedle finanční společnosti Ford Motor Credit Company zastřešuje Ford Europe také Ford Customer Service Division (divizi péče o zákazníky) a 18 výrobních závodů. První vozy Ford byly dodány do Evropy již v roce 1903 – tedy v roce, kdy byla založena samotná Ford Motor Company. Výroba vozů Ford v Evropě byla zahájena v roce 1911.

Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Navrhuje, vyrábí a prodává kompletní sortiment osobních vozů, užitkových vozů, SUV a elektromobilů značky Ford a luxusních vozů značky Lincoln. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company poskytuje finanční služby. Usiluje o vybudování vedoucího postavení v oblastech elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Po celém světě Ford zaměstnává přibližně 188 000 lidí. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.