Skip to content
Ford představuje v Ženevě nový model Kuga, jímž posiluje svoji nabídku SUV pro evropské zákazníky

Tisková zpráva -

Ford představuje v Ženevě nový model Kuga, jímž posiluje svoji nabídku SUV pro evropské zákazníky

  • Ford představuje novou podobu oblíbeného SUV Kuga s intuitivním systémem SYNC 3 a zdokonalenými elektronickými systémy jako aktivní parkovací asistent či Active City Stop
  • Kuga je jedním z pěti nových nebo modernizovaných modelů Fordu, s nimiž se značka bude v příštích třech letech ucházet o přízeň zákazníků v segmentu SUV a crossoverů
  • Výrazný sportovní exteriér se vyznačuje novou lichoběžníkovou mřížkou a novými světlomety s integrovanými LED světly denního svícení; nabídku laků karoserie rozšiřují dva nové odstíny, šedá Guard a hnědá Copper Pulse
  • S novou vznětovou motorizací 1.5 TDCi 88 kW bude Ford Kuga ještě úspornější; k jistějším jízdním vlastnostem zejména na kluzkém povrchu přispívá inteligentní pohon všech kol
  • Precizně zpracovaný interiér charakterizují zjednodušené ovládací prvky; tepelný komfort řidiče zvyšuje vyhřívaný volant; adaptivní světlomety upravují osvětlení vozovky podle aktuální situace
  • Ford představuje rovněž nový koncepční automobil Ford Kuga Vignale, jenž dává nahlédnout do budoucnosti luxusních SUV této značky

/V Praze, 3. března 2016/ – Společnost Ford Motor Company v evropské autosalonové premiéře představila nový Ford Kuga. Jedná se o technicky vyspělejší, vytříbenější a sportovněji stylizovanou modernizaci jednoho z nejoblíbenějších SUV na evropském trhu.

Díky novým či zdokonaleným technologiím je jízda s novou Kugou ještě snazší, bezpečnější, příjemnější a hospodárnější. K nejvýznamnějším novinkám patří nový komunikační systém SYNC 3 s intuitivním hlasovým ovládáním, inovativní asistenční technologie, ergonomický a komfortní interiér nebo nová vznětová motorizace 1.5 TDCi 88 kW.

Nová Kuga nabídne zákazníkům řadu moderních technologií: mimo jiné parkovacího asistenta s funkcí příčného parkování, zdokonalenou verzi systému Active City Stop, adaptivní světlomety, bezdotykové ovládání pátých dveří nebo inteligentní pohon všech kol.

Ford uvede novou Kugu na trh v letošním roce, stejně jako větší SUV Edge. Značka posiluje svoje portfolio vozů SUV v reakci na očekávaný růst tohoto segmentu. Analytická společnost IHS odhaduje, že v roce 2020 budou vozy SUV tvořit 27 procent celého evropského trhu osobních automobilů.

Kuga a Edge patří mezi pět nových nebo modernizovaných modelů Fordu, s nimiž se značka bude v příštích třech letech ucházet o přízeň zákazníků v kategorii SUV a crossoverů.

První generace Kugy prodávaná od roku 2008 byla také prvním SUV v evropské nabídce Fordu. V roce 2015 dosáhla Kuga rekordního počtu prodaných kusů – 102 000. Ve srovnání s rokem 2014 představuje tento výsledek navýšení o 19 procent.* Ford předpokládá, že v roce 2016 poprvé prodá v Evropě více než 200 000 vozů SUV. To by znamenalo meziroční růst o více než 30 procent.

Na autosalonu v Ženevě debutuje rovněž koncepční studie připravovaného modelu Ford Kuga Vignale. Vyznačuje se luxusnějším designem, provedením i výbavou.

SYNC 3

Nový Ford Kuga umožní řidičům ovládat audiosystém, navigaci, klimatizaci a určité funkce připojených chytrých telefonů přirozenými hlasovými pokyny. Při vývoji nového komunikačního a zábavního systému SYNC 3 vycházel Ford z více než 22 000 komentářů a také z průzkumů a uživatelského testování. Výsledkem je dosud nejpřívětivější systém SYNC.

SYNC 3 se pyšní vyšším výkonem, rozumí jednodušším příkazům a podporuje pět dalších jazyků, mezi nimiž je nově i čeština.** Řidič tak může vyhledat kavárnu, čerpací stanici nebo parkoviště prostým stiskem tlačítka a vyslovením přání typu „potřebuji kávu“, „potřebuji benzin“ či „potřebuji zaparkovat“. Podobným způsobem je možné vyhledávat rovněž hotely, letiště a další místa.

Systém SYNC 3 lze vedle hlasových příkazů ovládat i prostřednictvím barevné dotykové obrazovky o úhlopříčce 8 palců (20 cm). Rozhraní má rozměrnější tlačítka a nově podporuje také gesta, jaká se používají na chytrých telefonech. Systém komunikuje se zařízeními Apple CarPlay i Android Auto a umožňuje bezdrátové aktualizace.

Součástí systému SYNC 3 je softwarové rozhraní SYNC AppLink, jež umožňuje ze sedadla řidiče hlasem ovládat řadu aplikací v chytrých telefonech. AppLink je nově kompatibilní s aplikacemi MyBoxMan, HearMeOut, AccuWeather, Cadena Ser a Los 40 Principales.

„Systém SYNC 3 je navržený tak, aby se doplňoval s moderními chytrými telefony,“ řekl Christof Kellerwessel, vedoucí konstruktér elektrických a elektronických systémů ve Ford of Europe. „Má intuitivní osmipalcovou dotykovou obrazovku, lépe rozumí normální řeči, je rychlejší a nabízí přehlednější grafické rozhraní.“

Vyspělá technika usnadňuje parkování

Pokročilé technologie nového Fordu Kuga usnadní zákazníkům život v mnoha různých ohledech. Poloautomatický aktivní parkovací asistent byl doplněn o funkci příčného parkování. Systém vyhledá vhodné podélné či příčné parkovací místo pomocí ultrazvukových senzorů a poté do něj vůz navede. Řidič obsluhuje pouze pedály.

Při vyjíždění z nepřehledných parkovacích míst pomohou řidičům nové Kugy další dvě technologie:

Systém upozornění při couvání varuje řidiče couvajícího z kolmého parkovacího místa do silnice, pokud se ze strany blíží jiné vozidlo. Funguje na bázi radarů s dosahem 40 m

Asistent vyparkování pomůže vyjet z podélného parkovacího stání. Řidič pouze zvolí, na kterou stranu zamíří, a poté již jen obsluhuje pedály

Nová Kuga dostala také zdokonalenou verzi systému Active City Stop, jenž nyní pracuje při rychlosti až 50 km/h (dosud 30 km/h). Active City Stop monitoruje prostor před vozem a pokud zjistí objekt, k němuž se Kuga přibližuje příliš rychle, upozorní řidiče a předpřipraví brzdovou soustavu. V případě, že řidič stále nereaguje, systém automaticky sníží točivý moment motoru a začne brzdit, aby zabránil střetu nebo alespoň zmírnil jeho následky.

Aktuální generace systému Ford MyKey umožní naprogramovat do klíče různá omezení, jež se mohou hodit v případě, že majitel půjčuje Kugu někomu jinému: omezení nejvyšší dosažitelné rychlosti, omezení maximální hlasitosti audiosystému, nemožnost používat audiosystém při nezapnutých pásech, znemožnění deaktivace bezpečnostních systémů nebo zákaz příchozích telefonických hovorů. Zdokonalená verze systému MyKey nabízí širší možnosti nastavení rychlostního omezení.

Stylová Kuga

Novou Kugu charakterizuje nejaktuálnější designový sloh značky Ford, který má tento model společný s kompaktním SUV EcoSport i větším modelem Edge. Rozměrnou horní a menší spodní mřížku doplňují dynamicky tvarované nové světlomety se zabudovaným LED denním svícením a také stylová nová mlhová světla.

Sportovnímu vzhledu vozu odpovídá i upravený design sdružených zadních svítilen. Kola z lehké slitiny o průměru 17, 18 nebo 19 palců mají nové vzory a bude je možné objednávat v různých povrchových úpravách. Nabídku laků karoserie rozšiřují dva nové odstíny, šedá Guard a hnědá Copper Pulse. Elektricky sklopné tažné zařízení se automaticky skryje pod zadním nárazníkem, aby nenarušovalo sportovní linie Kugy, když není využíváno.

Precizně zhotovený interiér prošel dalším zdokonalením zaměřeným na ergonomii, vzhled i uživatelský komfort. Ovládací prvky na volantu a panel klimatizace jsou ještě intuitivnější. Tlačítek je méně a jsou snáze rozeznatelná. Volant může být opatřen vyhříváním a modely s automatickou převodovkou mají řadicí „pádla“ umožňující měnit rychlostní stupně bez spouštění rukou z volantu.

Uživatelskou přívětivost Kugy zvyšují nové komfortní funkce. Například elektronická parkovací brzda se velice snadno používá a ponechává na středové konzole více místa pro odkládací prostory. Díky indikátoru uzamčení pak řidič jedním rychlým pohledem zjistí, zda jsou dveře zamknuté.

Nová Kuga nabízí rovněž bezdotykové ovládání pátých dveří, které umožňuje otevřít i zavřít zadní výklopnou stěnu prostým mávnutím nohy pod zadním nárazníkem. V loňském roce si tuto technologii objednala více než třetina všech zájemců o Kugu.

Výkonné a hospodárné motory

Jednotku 2.0 TDCi 88 kW nahrazuje nová vznětová motorizace 1.5 TDCi o stejném výkonu. Pohání přední kola a Ford od ní očekává přibližně pětiprocentní zvýšení hospodárnosti. Cílové hodnoty jsou 4,4 l/100 km a 115 g CO2 na km.***

Motor 2.0 TDCi bude nabízen v několika úrovních výkonu a konfiguracích pohonu: 110 kW s pohonem předních kol nebo inteligentním pohonem všech kol (hodnoty spotřeby paliva a emisí CO2 od 4,7 l/100 km, resp. 122 g/km) a 132 kW s inteligentním pohonem všech kol (od 5,2 l/100 km a 135 g/km).

Zážehový motor 1.5 EcoBoost ve variantách 88 a 110 kW bude dodáván s pohonem předních kol. Jeho kombinovaná spotřeba paliva a emise CO2 začínají na hodnotách 6,2 l/100 km a 143 g/km. Vrcholná varianta 134 kW, nabízená standardně s inteligentním pohonem všech kol, má spotřebu paliva 7,4 l/100 km a emise CO2 171 g/km.

Ještě více bezpečí pro všechny

Ford Kuga bude možné nově objednávat s adaptivními světlomety Ford. Tato technologie sleduje světelné podmínky v okolí vozu a samočinně vybírá ten nejvhodnější ze sedmi různých režimů osvětlení. Řídí se přitom údaji o aktuální rychlosti jízdy, úhlu natočení volantu a vzdálenosti od nejbližší překážky vpředu.

Nově tvarovaná kapota motorového prostoru s ničím nerušenou širší centrální částí nejen dotváří sportovní vzhled Kugy, ale přispívá také k lepší ochraně chodců. Vylepšená konstrukce kapoty se totiž vyznačuje kontrolovanější deformací při nárazu. Nižší by měly být rovněž náklady na opravu po havárii, což platí i pro upravenou konstrukci pátých dveří.

Nová Kuga samozřejmě nabízí i další vyspělé technologie Fordu:

Inteligentní pohon všech kol rozděluje hnací sílu mezi jednotlivá kola a zlepšuje tak jízdní vlastnosti zejména na kluzkém povrchu

Technologie Curve Control předchází ztrátě kontroly nad vozem v důsledku příliš rychlého nájezdu do zatáčky

Systém příčného rozdělování točivého momentu jemně přibrzďuje v zatáčce vnitřní hnané kolo, čímž zlepšuje trakci i stabilitu

Kuga Vignale: nahlédnutí do budoucnosti SUV značky Ford

V Ženevě vystavovaná koncepční studie Ford Kuga Vignale se pyšní perleťovým odstínem Palazzo Pearl a speciální povrchovou úpravou detailů exteriéru. Zatímco spodní mřížku zdobí černý lak s vysokým leskem, ochranné pláty pod předním i zadním nárazníkem, plošky okolo mlhových světel a dekorační prvky na dveřích mají tmavý lak s efektem patiny.

Speciálně zpracovanou kůží s ozdobnými švy jsou potažena nejen sedadla, dveřní výplně a palubní deska, ale dokonce i podlaha zavazadlového prostoru a páté dveře. Vnitřní výplně sloupků a stropu kryje Alcantara, schránky v palubní desce i ve středové konzole mají vnitřní výstelku a středová konzola je vyvedená v prémiové úpravě Opale s perleťovým efektem.

V roce 2015 prodal Ford rekordních 102 000 vozů Kuga. Bezmála čtyři z pěti přitom byly ve vysokém stupni výbavy Titanium, což svědčí o silné poptávce po luxusních variantách v segmentu SUV.

V České republice se objeví nový Ford Kuga koncem tohoto roku.

*Ford of Europe zveřejňuje výsledky z 20 hlavních evropských trhů, na nichž je zastoupen prostřednictvím svých národních prodejních organizací. Jsou to Belgie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie.

**SYNC 3 nově podporuje češtinu, dánštinu, norštinu, polštinu a švédštinu. Další podporované jazyky jsou holandština, francouzština, němčina, italština, portugalština, ruština, španělština, turečtina a britská angličtina.

***Uváděné hodnoty spotřeby paliva a emisí CO2 byly naměřeny dle technických požadavků a specifikací evropských směrnic (EC) 715/2007 a (EC) 692/2008 v aktuálním znění. Uváděné hodnoty spotřeby paliva a emisí CO2 se vztahují na daný model, nikoliv na konkrétní kus. Standardizovaná testovací procedura umožňuje srovnání různých typů automobilů od různých výrobců. Vedle konstrukčních vlastností vozu ovlivňuje skutečnou spotřebu paliva také jízdní styl řidiče i další netechnické faktory. CO2 patří k nejvýznamnějším skleníkovým plynům, způsobujícím globální oteplování. V jiných částech světa se spotřeba paliva zjišťuje jinými postupy, proto se hodnoty uváděné pro stejný model na mimoevropských trzích mohou lišit.

Android a Android Auto jsou ochranné známky Google Inc.

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 210 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.