Skip to content
Od roku 2024 se k E-Transitu přidají čtyři nové elektrické modely řady Transit.
Od roku 2024 se k E-Transitu přidají čtyři nové elektrické modely řady Transit.

Tisková zpráva -

Ford Pro je připraven elektrifikovat produktivitu podnikání v Evropě, první vozy již sjíždějí z výrobní linky

  • První vozy E-Transit jsou již připraveny na odeslání z výrobního závodu společnosti Ford Otosan v tureckém Kocaeli k evropským zákazníkům, kteří projevují silný zájem o elektrifikaci svých vozových parků
  • Pro závod Ford Otosan je zahájení sériové výroby E-Transitu významným milníkem; Ford již na tento model eviduje více než 5000 objednávek
  • Elektrický E-Transit přichází do Evropy ve stejné době jako Ford Pro, nově vytvořená divize Fordu zaměřená na integrovanou nabídku užitkových automobilů, softwaru a služeb pro firemní zákazníky

PRAHA, 8. dubna 2022 – Ford Pro již z továrny Ford Otosan v tureckém Kocaeli expeduje první vyrobené kusy užitkového elektromobilu E-Transit pro evropské zákazníky.

Tento významný okamžik byl dnes oslaven v závodě Gölcük za účasti zástupců turecké vlády, investorů, zaměstnanců i médií.

E-Transit se těší značnému zájmu ze strany evropských firem – ještě před zahájením výroby přijal Ford více než 5000 objednávek. Nyní Ford Otosan naplno rozjíždí sériovou výrobu této novinky.

„Závod Ford Otosan v Kocaeli je evropskou výrobní základnou Transitu a dnešním slavnostním zahájením výroby E-Transitu otevíráme novou, elektrifikovanou kapitolu našeho silného partnerství,“ řekl Hans Schep, evropský ředitel Ford Pro. „Jedná se o první krok transformace továrny v Kocaeli, která se stane hlavním evropským střediskem výroby elektrických užitkových automobilů.“

E-Transit je elektrickou verzí nejprodávanější dodávky světa. 1 Na evropský trh přichází ve stejné době jako Ford Pro – nová divize, která bude vedle vynikajících užitkových automobilů s elektrifikovanými i spalovacími pohony nabízet zákazníkům také ucelené softwarové, nabíjecí, servisní a finanční služby, to vše na jedné platformě vytvořené pro elektrickou a digitální éru.

„Výroba E-Transitu v našem závodě v Kocaeli, který odebírá elektřinu výhradně z obnovitelných zdrojů, nás naplňuje hrdostí a stává se dalším milníkem naší stále významnější role v elektrifikační strategii Fordu,“ řekl Güven Özyurt, generální ředitel Ford Otosan. „Jsme přesvědčeni, že elektrifikace legendárního modelu Transit představuje významný krok k tomu, aby se Ford Otosan stal výrobní základnou elektrifikovaných užitkových vozidel Ford.“

Sázka na elektrifikaci užitkových vozů

Aby mohl v budoucnu uspokojovat poptávku po elektrifikovaných modelech, investuje Ford Otosan do navyšování kapacit dvě miliardy eur (v přepočtu přibližně 49 mld. Kč) a nabírá zhruba 3000 nových zaměstnanců.

Plně elektrickou budoucnost značky Ford v Evropě nedávno připomnělo společné oznámení společností Ford, SK On Co., Ltd. a Koç Holding o podpisu nezávazného memoranda o vzájemném porozumění, které se týká nového společného podniku v Turecku. Tři partnerské strany plánují vytvořit zde jeden z největších závodů na výrobu baterií pro elektromobily v širším evropském regionu. Realizace záměru bude záviset na uzavření konkrétních smluv. Výroba by měla být zahájena již v polovině desetiletí a její roční kapacita by se měla pohybovat v rozmezí 30 až 45 gigawatthodin.

Ford, který je nejprodávanější značkou užitkových vozů v Evropě, bude také pokračovat v elektrifikaci legendárních modelů Transit. Od roku 2024 se k E-Transitu přidají čtyři nové elektrické modely řady Transit. Od roku 2035 pak Ford plánuje prodávat v Evropě výhradně vozy s nulovými výfukovými emisemi a dosáhnout uhlíkové neutrality napříč výrobním, logistickým i dodavatelským řetězcem.

Přínosy pro zákazníky v elektrické éře

E-Transit nabízí velmi konkurenceschopný dojezd, užitečné zatížení, výkon i šíři karosářských variant. Provozovatelům umožní elektrifikovat svůj vozový park a současně zvýšit produktivitu díky nabíjecím, telematickým a servisním řešením od Ford Pro.

Divize Ford Pro již potvrdila odolnost E-Transitu náročným testováním ve svých hi-tech laboratořích a polygonech po celém světě. Aktuálně probíhají pilotní zkoušky přímo u zákazníků. Celkem 60 předprodukčních E-Transitů včetně několika přestaveb pracuje v podmínkách typického každodenního nasazení u firem ve Francii, Itálii, Německu, Nizozemsku, Norsku a Velké Británii. Tyto testy pomohou divizi Ford Pro optimalizovat podpůrné online produkty a služby tak, aby zákazníkům přinášely maximální užitek.

                                                                      # # #

1 Na základě údajů společnosti IHS Markit o nových registracích CY2014-CYE 2021 za únor 2022, které se sestavují z úředních i dalších zdrojů a zachycují 95 % registrací nových vozidel ve více než 80 zemích světa. Do výsledků řady Transit se počítají všechny varianty modelů Ford Transit a Transit Custom. Modely Transit Connect a Transit Courier v nich zahrnuty nejsou.

2 Uváděné hodnoty spotřeby paliva, emisí CO2 a dojezdu na elektřinu byly naměřeny dle technických požadavků a specifikací evropských směrnic (EC) 715/2007 a (EU) 2017/1151 v aktuálním znění. Standardizovaná testovací procedura umožňuje srovnání různých typů automobilů od různých výrobců.

Témata

Značky


Ford of Europe zajišťuje výrobu, servis a prodej automobilů značky Ford na 50 trzích. Zaměstnává přibližně 45 000 lidí v závodech, které zcela vlastní, a v konsolidovaných joint venture podnicích, respektive přibližně 58 000 lidí při započítání nekonsolidovaných podniků. Vedle finanční společnosti Ford Motor Credit Company zastřešuje Ford Europe také Ford Customer Service Division (divizi péče o zákazníky) a 18 výrobních závodů. První vozy Ford byly dodány do Evropy již v roce 1903 – tedy v roce, kdy byla založena samotná Ford Motor Company. Výroba vozů Ford v Evropě byla zahájena v roce 1911.

O společnosti Ford Motor Company

Ford Motor Company (NYSE: F) je globální společnost se sídlem v Dearbornu ve státě Michigan, která se zavázala pomáhat budovat lepší svět, kde se každý člověk může svobodně pohybovat a plnit si své sny. Firemní plán Ford+, zaměřený na růst a tvorbu hodnot, kombinuje stávající silné stránky, nové schopnosti a dlouhodobě budované vztahy se zákazníky s cílem obohatit jejich zážitky a prohloubit jejich loajalitu. Ford navrhuje, vyrábí, prodává a servisuje kompletní řadu stále více elektrifikovaných osobních a užitkových vozidel vybavených permanentním online připojením: Užitkové a osobní vozy Ford a luxusní vozy Lincoln. Společnost usiluje o vedoucí pozici v oblasti elektrifikace, online automobilových služeb a řešení mobility včetně technologie autonomního řízení, a poskytuje finanční služby prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company. Ford zaměstnává po celém světě přibližně 186 000 lidí. Další informace o společnosti, jejích produktech a společnosti Ford Motor Credit Company jsou k dispozici na adrese corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Související příběhy

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.