Skip to content
Ford slaví 10 milionů vyrobených Mustangů.
Ford slaví 10 milionů vyrobených Mustangů.

Tisková zpráva -

Ford slaví 10 milionů vyrobených Mustangů

  • Ford Mustang, kulturní ikona, která po celém světě symbolizuje optimismus a nezávislost, slaví 10 milionů vyrobených vozů. Mustang se vyrábí v montážním závodu Flat Rock Assembly Plant v Michiganu
  • Ford Mustang je za posledních 50 let nejprodávanějším sportovním vozem v Americe. Objevil se ve více filmech než jakékoliv jiné auto na světě a má nejvíce sledujících na Facebooku. Od zahájení prodeje Mustangu v Evropě v roce 2015 jich zde Ford prodal více než 38 000 kusů
  • Desetimiliontý Mustang je model GT s karoserií convertible v bílém odstínu Wimbledon White, motorem V8 o výkonu 460 koní a šestistupňovou převodovkou. První sériově vyrobený Mustang s VIN 001 modelového roku 1964.5 byl přitom poháněn motorem V8 o výkonu 164 koní spojeným s třístupňovou převodovkou

/V Praze, 9. srpna 2018/ – Ford slaví 10 milionů vyrobených Mustangů. Ford Mustang je nejprodávanějším sportovním vozem v Americe za posledních 50 let a v posledních třech letech rovněž nejprodávanějším sportovním vozem na světě.

Jubilejním desetimiliontým Mustangem je model GT s karoserií convertible v bílém odstínu Wimbledon White, motorem V8 o výkonu 460 koní a šestistupňovou manuální převodovkou. První sériově vyrobený Mustang s VIN 001 modelového roku 1964.5 měl stejnou barvu a rovněž vidlicový osmiválec, avšak o výkonu pouze 160 koní. Převodovka prvního sériového Mustangu byla třístupňová. Video, jak se Mustang vyvíjel v průběhu let naleznete zde.

Ford v souvislosti s dosažením tohoto milníku pořádá zaměstnanecké oslavy ve své centrále v Dearbornu i v montážním závodě Flat Rock Assembly Plant. Jejich součástí budou mimo jiné přelety tří letounů P-51 Mustang z druhé světové války a přehlídková jízda z Dearbornu do Flat Rocku, kde se Mustang vyrábí dnes.

V minulosti se Mustang kompletoval kromě Dearbornu také v kalifornském San Jose a v Metuchenu ve státě New Jersey.

Nejprodávanější sportovní vůz

Za posledních 50 let je Mustang nejprodávanějším sportovním vozem v Americe. Zjistil to Ford při analýze registrací nových vozidel v letech 1966-2018. Data k analýze poskytla společnost IHS Markit.

Od roku 2015, kdy Ford zahájil prodej Mustangu v Evropě, se jich zde prodalo více než 38 000 kusů.

Ve třinácti evropských zemích včetně Velké Británie a Španělska se Mustang v loňském roce prodával lépe než Porsche 911. Pěti největšími evropskými trhy pro Mustang byly v roce 2017 Německo, Velká Británie, Francie, Belgie a Švédsko.

Nejlepší v historii

Aktuální Ford Mustang nabízí zatím nejvyspělejší techniku, nejpodmanivější jízdní projev a nejširší možnosti individualizace. V rámci nedávné modernizace dostal atleticky tvarovaný exteriér, hodnotný interiér s měkčenými materiály a digitální přístrojový štít o úhlopříčce 12 palců. Model s motorem 5.0 V8 331 kW a desetistupňovou samočinnou převodovkou akceleruje z klidu na 100 km/h za 4,2 sekundy. Má spotřebu paliva 12,1 l/100 km a emise CO2 270 g/km.* Šestistupňová manuální převodovka disponuje funkcí automatického dorovnávání otáček při podřazování.

K moderním technickým řešením nového Mustangu patří rovněž nastavitelný podvozek MagneRide®, přepínatelné jízdní režimy nebo výfuková soustava s aktivní klapkou. V paletě asistenčních systémů nechybí předkolizní asistent s detekcí chodců nebo asistent jízdy v pruzích.

Ford letos představil také speciální edici Ford Mustang BULLITT, která vznikla na oslavu 50. výročí legendárního filmu z produkce Warner Bros.

Současná generace Mustangu je v pořadí již šestá. Legendární model vévodí nejen prodejním statistikám, ale i sociálním sítím. Stránka Fordu Mustang na Facebooku má nejvíc „to se mi líbí“ ze všech automobilů.

BULLITT i veškeré související postavy a prvky jsou dušením vlastnictvím Warner Bros Entertainment Inc. (s18)

MagneRide je registrovaná ochranná známka BWI Group

* Uváděné hodnoty spotřeby paliva a emisí CO2 byly naměřeny dle technických požadavků a specifikací evropských směrnic (EC) 715/2007 a (EC) 692/2008 v aktuálním znění. Uváděné hodnoty spotřeby paliva a emisí CO2 se vztahují na daný model, nikoliv na konkrétní kus. Standardizovaná testovací procedura umožňuje srovnání různých typů automobilů od různých výrobců. Vedle konstrukčních vlastností vozu ovlivňuje skutečnou spotřebu paliva také jízdní styl řidiče i další netechnické faktory. CO2 patří k nejvýznamnějším skleníkovým plynům, způsobujícím globální oteplování.

Od 1. září 2017 se typové schválení některých nových automobilů řídí procedurou WLTP (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure) dle (EU) 2017/1151 v aktuálním znění. Jedná se o nový, realističtější způsob měření spotřeby paliva a emisí CO2. Od 1. září 2018 WLTP zcela nahradí dosud používaný cyklus NEDC. Během přechodného období budou hodnoty zjištěné dle WLTP vztahovány k NEDC. V důsledku změny metodiky měření se objeví určité rozdíly oproti dříve udávaným hodnotám spotřeby paliva a emisí CO2. To znamená, že stejný vůz může dle nové metodiky vykazovat jiné hodnoty než dříve.

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 203 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.