Skip to content
Nástroj, který by mohl zvýšit bezpečnost a plynulost silničního provozu
Nástroj, který by mohl zvýšit bezpečnost a plynulost silničního provozu

Tisková zpráva -

Ford testuje technologii, která pomůže předvídat dopravní nehody a zvýšit bezpečnost provozu díky online komunikaci

  • Ford vyvíjí nový digitální nástroj, který by měl předvídat místa možného vzniku dopravních nehod na základě dat z automobilů a z prvků silniční infrastruktury, vybavených online připojením

  • Ford navázal partnerství s Vivacity Labs, s okresním úřadem hrabství Oxfordshire a univerzitou v Loughborough. Projekt podporuje rovněž londýnská městská organizace Transport for London

  • Iniciativa navazuje na rozsáhlý výzkum Fordu v oblasti využití pokročilé datové analytiky ke zlepšení bezpečnosti a plynulosti provozu ve městech

/V Praze, 21. srpna 2020/ – Konsorcium vedené Fordem vyvíjí inovativní prediktivní nástroj, který by mohl zvýšit bezpečnost a plynulost silničního provozu zejména ve městech. Pracuje s údaji získávanými z automobilů a z prvků silniční infrastruktury vybavených online připojením.

Každý rok zahyne na silnicích celého světa 1,3 milionu lidí – to znamená přibližně 3700 denně.1 Dopravní nehody představují celosvětově osmou nejčastější příčinu úmrtí.2 Nový nástroj Fordu usiluje na základě údajů z online automobilů, z inteligentních prvků dopravní infrastruktury i místních úřadů o předvídání pravděpodobných míst dopravních nehod i jejich primárních příčin. Úřady mohou na základě těchto informací přijmout preventivní opatření a upravit nejvíce rizikové lokality.

„Již brzy bude každý nový vůz permanentně online a my v tom spatřujeme příležitost k výraznému snížení počtu dopravních nehod i jejich obětí,“ řekl Jon Scott, vedoucí projektu City Insights ve Fordu.

Ford na projektu spolupracuje s okresním úřadem hrabství Oxfordshire, firmou Vivacity Labs, s předními akademiky z univerzity v Loughborough a rovněž s londýnskou městskou organizací Transport for London. Cílem je vyvinout řešení prospěšné pro úřady i veřejnost po celém světě. Iniciativa nyní obdržela finanční podporu od britského vládního fondu Innovate UK.

Bezpečnost díky datům

Ford již má za sebou rozsáhlý výzkum potenciálních bezpečnostních přínosů prediktivní analytiky a vozidel vybavených stálým připojením k internetu. V létě spouští v Oxfordshiru a v Londýně nový 18měsíční projekt, do nějž se zapojí až 700 osobních a užitkových automobilů.

V průběhu projektu budou analyzovány podrobné telematické údaje z této flotily (mimo jiné používání brzdového a plynového pedálu či úhel natočení volantu) a také data z až 25 inteligentních senzorů, sloužících k zaznamenávání a vyhodnocování silničního provozu.

Senzory od společnosti Vivacity Labs, která se specializuje na umělou inteligenci, rozpoznávají pomocí algoritmů strojového učení situace, při nichž téměř došlo k dopravní nehodě. Dokážou analyzovat pohybové vzorce zranitelných účastníků silničního provozu i automobilů bez online připojení. Veškerá data ze senzorů jsou anonymizována a videozáznamy se likvidují přímo u zdroje. Vyšší bezpečnost provozu tudíž v tomto případě není vykoupena narušením soukromí.

Analýzu dat z celého projektu povede Středisko výzkumu bezpečnosti silničního provozu při univerzitě v Loughborough, zatímco okresní úřad hrabství Oxfordshire se zaměří na praktické využití výsledků výzkumu v zájmu zvýšení bezpečnosti provozu.

Jízdní zkoušky online automobilů

Projekt navazuje na dva úspěšné experimenty z Londýna, při nichž analytikové a datoví vědci z Ford Mobility identifikovali nebezpečná místa a dali místním úřadům konkrétní podněty ke zlepšení na základě rozboru více než milionu mil (přibližně 1,6 milionu km) najetých automobily vybavenými permanentním online připojením.*

Doporučení sahala od instalace kamer, zaznamenávajících průjezdy na červenou, přes prosekání vegetace bránící ve výhledu či změnu umístění dopravního značení až po úpravu povrchu vozovky.

Organizační složka Ford Mobility obdobně spolupracuje taktéž s úřady v německém Kolíně nad Rýnem a ve španělské Valencii.

Více též na:

1. Světová zdravotnická organizace: Zranění při dopravních nehodách

2. Světová zdravotnická organizace: 10 nejčastějších příčin úmrtí

* Celá zpráva včetně animovaných vizualizací dat, metodologie a video rozhovorů s výzkumnými pracovníky je publikována na citydatareport.fordmedia.eu

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Navrhuje, vyrábí a prodává kompletní sortiment osobních vozů, užitkových vozů, SUV a elektromobilů značky Ford a luxusních vozů značky Lincoln. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company poskytuje finanční služby. Usiluje o vybudování vedoucího postavení v oblastech elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Po celém světě Ford zaměstnává přibližně 199 000 lidí. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.