Skip to content
Ford uvádí do Evropy systém SYNC 3 s intuitivním ovládáním a širší podporou chytrých telefonů

Tisková zpráva -

Ford uvádí do Evropy systém SYNC 3 s intuitivním ovládáním a širší podporou chytrých telefonů

  • SYNC 3 je nejnovější generace komunikačního a zábavního systému značky Ford; komunikuje i v češtině
  • Umožňuje ovládat audiosystém, navigaci, klimatizaci a určité funkce připojených chytrých telefonů přirozenými hlasovými pokyny
  • Evropským zákazníkům bude SYNC 3 nejprve k dispozici v modelech Mondeo, S-MAX a Galaxy, následovat bude nová Kuga

/V Praze, 26. února 2016/ – Společnost Ford Motor Company začne do modelů nabízených na evropském trhu dodávat systém SYNC 3. Jedná se o nejnovější generaci komunikačního a zábavního systému značky Ford. Umožňuje ovládat audiosystém, navigaci, klimatizaci i mnohé funkce připojených chytrých telefonů přirozenými hlasovými pokyny.

Systém SYNC 3 lze vedle hlasových příkazů ovládat rovněž prostřednictvím barevné dotykové obrazovky o úhlopříčce 8 palců (20 cm). Nové rozhraní má rozměrnější tlačítka a v nejaktuálnější verzi podporuje také gesta, jaká se používají na chytrých telefonech. Systém komunikuje se zařízeními Apple CarPlay i Android Auto a umožňuje bezdrátové aktualizace.

SYNC 3 se pyšní vyšším výkonem, rozumí jednodušším příkazům a podporuje pět dalších jazyků včetně češtiny.* Řidič tak může vyhledat kavárnu, čerpací stanici nebo parkoviště prostým stiskem tlačítka a vyslovením přání typu „potřebuji kávu“, „potřebuji benzin“ či „potřebuji zaparkovat“. Podobným způsobem je možné vyhledávat rovněž hotely, letiště a další místa.

„Systém SYNC 3 je navržený tak, aby se doplňoval s moderními chytrými telefony,“ řekl Christof Kellerwessel, vedoucí konstruktér elektrických a elektronických systémů ve Ford of Europe. „Má intuitivní osmipalcovou dotykovou obrazovku, lépe rozumí normální řeči, je rychlejší a nabízí přehlednější grafické rozhraní.“

Nová definice konektivity

Ford SYNC již funguje ve více než 15 milionech vozů. Při vývoji nejnovější verze vycházel Ford z více než 22 000 komentářů a také z průzkumů a uživatelského testování. Výsledkem je dosud nejpřívětivější verze systému.

Zjednodušeno bylo nejen hlasové, ale i dotykové ovládání. Nejvyužívanější funkce jsou rychle dostupné z hlavní obrazovky a k dokončení daného úkolu je zapotřebí menší počet kroků než dříve. Ford zdokonalil i lokalizaci služby automatického tísňového volání.

Majitelé vozů Ford vybavených systémem SYNC 3 se budou moci rozhodnout, jakým způsobem chtějí ve voze používat svůj chytrý telefon. Rozhraní Apple CarPlay umožňuje připojit k palubnímu systému iPhone a obsluhovat řadu jeho funkcí (telefonování, přehrávání hudby, zprávy, navigace) prostřednictvím dotykové obrazovky systému SYNC 3. Pro uživatele zařízení Android je ke stejnému účelu k dispozici Android Auto.

Po nastavení přístupu k domácí wi-fi síti zákazníka (pokud signál dosahuje až do garáže nebo na parkovací stání u domu) lze instalovat aktualizace systému SYNC 3 bezdrátově.

Nové aplikace

Softwarové rozhraní SYNC AppLink, které Ford představil v Evropě již v roce 2013, umožňuje ovládat za jízdy hlasem řadu aplikací v chytrých telefonech. S AppLink jsou kompatibilní aplikace ADAC, Audioteka, AUPEO!, Cityseeker by Wcities, Cyclops, DetektorFM, DIE WELT, Eventseeker by Wcities, Glympse, Goal Live Scores, Meople, n-tv, Radioplayer, Roald Dahl Audiobooks, Spotify a Wetter.de.

S příchodem systému SYNC 3 se výčet podporovaných aplikací rozroste o pět dalších, mezi nimi MyBoxMan a HearMeOut. MyBoxMan umožňuje soukromým řidičům přivydělat si přepravou zásilek. Za typickou jízdu v délce pěti kilometrů lze utržit přibližně 5 až 8 eur (135–216 Kč).** Hear-me-Out je hlasem ovládaná aplikace na sociální sítě. Uživatelé mohou nahrávat až 42 sekund dlouhé audiopříspěvky, sdílet je na Facebooku i Twitteru a samozřejmě i poslouchat příspěvky dalších uživatelů.***

Další tři nové aplikace pro SYNC 3 jsou AccuWeather (přesné předpovědi počasí na základě polohy) a oblíbených hudebních rozhlasových stanic Cadena Ser (Španělsko) a Los 40 Principales (Španělsko, Chile, Kolumbie, Panama, Argentina, Mexiko, Kostarika, Paraguay a Dominikánská republika).

* SYNC 3 nově podporuje češtinu, dánštinu, norštinu, polštinu a švédštinu. Další podporované jazyky jsou holandština, francouzština, němčina, italština, portugalština, ruština, španělština, turečtina a britská angličtina.

** Cena a výdělek se odvíjejí od ujeté vzdálenosti a velikosti a hmotnosti zásilky. MyBoxMan umožňuje řidičům přivydělat si, ale není koncipována jako hlavní pracovní poměr a nemá sloužit jako dominantní zdroj příjmů. Pokud tržby dosáhnou zdanitelné výše, je účastník povinen podat přiznání. Aplikace je k dispozici ve Francii na platformě Android, během roku 2016 bude spuštěna také v Německu, Španělsku, Nizozemsku a Velké Británii.

*** K dispozici ve Velké Británii pro zařízení s operačním systémem Android.

Android a Android Auto jsou ochranné známky Google Inc.

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 210 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Související příběhy

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.