Skip to content
Ford zaznamenal rekord v počtu vynálezů a patentů
Ford zaznamenal rekord v počtu vynálezů a patentů

Tisková zpráva -

Ford zaznamenal rekord v počtu vynálezů a patentů!

  • Žádosti o udělení patentové ochrany, které Ford podal v roce 2015, obsahují rekordní počet vynálezů v mnoha oblastech souvisejících s mobilitou
  • Za posledních pět let Ford navýšil počet patentových přihlášek v oblasti elektrifikace bezmála o 200 procent; firma zároveň drží 275 amerických patentů na technologii EcoBoost®
  • Zaměstnanci Fordu letos navrhli na patentovou ochranu téměř 6 000 vynálezů

/V Praze, 4. ledna 2016/ – Zaměstnanci Fordu letos přišli s tolika novými vynálezy, že Ford dosáhl nejvyššího počtu žádostí o udělení patentové ochrany ve své historii. Řada z těchto inovací souvisí s naplňováním plánu Ford Smart Mobility.

Zaměstnanci Fordu předložili v roce 2015 žádosti o patentování bezmála 6 000 nových vynálezů, což je o 36 procent více než v roce 2014. Týkají se nejrůznějších oblastí od autonomních vozů přes komunikaci mezi automobily, nositelnou elektroniku, e-kola či navigaci až po platformy na sdílení dopravních prostředků.

Jako konkrétní příklady lze uvést technologii detekce ostatních vozidel v nepřehledných křižovatkách, systém umožňující cyklistům vzájemně se informovat o překážkách na trase, technologii doporučování bezpečné rychlosti podle okolní infrastruktury, průměrné rychlosti v daném úseku a GPS souřadnic či přední brzdové světlo.

Za posledních pět let Ford navýšil počet patentových přihlášek v oblasti elektrifikace bezmála o 200 procent. V roce 2014 si zažádal o více než 400 patentů spadajících do tohoto odvětví. Začátkem letošního roku společnost uvolnila své portfolio elektrifikačních patentů pro ostatní výrobce automobilů, aby přispěla k urychlení výzkumu a vývoje v této oblasti.

Velké množství patentů je spojeno rovněž s technickým řešením přeplňovaných zážehových motorů EcoBoost®. Ford na ně má 275 amerických patentů, přičemž dalších 200 čeká na schválení.

Vynalézání a technické inovace patří k nedílným atributům Fordu. Vždyť samotný Henry Ford obdržel patentovou ochranu více než sto padesáti vlastních vynálezů.

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 203 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.