Skip to content
Odemknutí vozu na dálku je možné díky zabudovanému online připojení
Odemknutí vozu na dálku je možné díky zabudovanému online připojení

Tisková zpráva -

Nejste doma, abyste převzali zásilku? Nevadí! Kurýr může balíček doručit do vašeho vozu

Nyní, kdy se mnozí z nás vracejí do kanceláří, získává znovu na aktuálnosti problém přebírání balíčků od doručovacích služeb, které zpravidla jezdí v běžné pracovní době. A ani těm, kdo pracují z domova, nemusí být příjemné odcházet kvůli převzetí zásilky od konferenčního hovoru nebo videoporady.

S řešením problému mohou pomoci moderní technologie. Společnosti Ford a Hermes nyní zkoušejí v praxi systém, který umožňuje kurýrovi přepravní služby uložit zásilku do zavazadlového prostoru adresátova automobilu.1

Služba nazvaná „bezpečné doručení do vozu“ zatím funguje jako pilotní projekt ve vybraných oblastech Velké Británie.2 Doručování tímto způsobem je i rychlejší, protože řidiči nemusí zvonit a čekat, než příjemce přijde ke dveřím.

Možnost nechat si doručit zásilku do automobilu je zákazníkům nabízena v aplikaci FordPass. Jedná se tak o další rozšíření online služeb, které jsou jejím prostřednictvím k dispozici.3 Služba je poskytována bezplatně a v rámci pilotního projektu se bude postupně rozvíjet. Ford a Hermes plánují navýšit počet uživatelů i rozšíření funkčnosti například o možnost vracet nevyhovující zboží tak, že si ho kurýr vyzvedne z vozu, nebo o doručování na jiné adresy, třeba do zaměstnání.


Jak to funguje

Při nakupování u vybraných partnerů se doručení do vozu zobrazí účastníkům pilotního projektu jako standardní volba, stále se však mohou rozhodnout i pro jiné způsoby doručení. Jakmile se kurýr společnosti Hermes přiblíží k cílové adrese na 300 metrů, v aplikaci se mu zobrazí přesná poloha zákazníkova vozu. Ve vzdálenosti do 50 m načte řidič čárový kód na zásilce, čímž se vygeneruje token pro jednorázové odemknutí vozu. Řidič tak může otevřít zavazadlový prostor a uložit do něj zásilku.5

Pokud řidič následně zapomene zákazníkův vůz uzamknout, dojde k tomu po uplynutí nastavené doby automaticky.

Vyhledání vozu a jeho odemknutí a zamknutí na dálku je možné díky oprávněním, jež příjemce udělí prostřednictvím aplikace FordPass.3Pokud se vůz nenachází v okruhu 300 m od zadané adresy, doručí kurýr zásilku adresátovi domů. To platí i pro balíky, které jsou příliš velké a do zákazníkova automobilu se nevejdou.


Efektivnější a bezpečnější doručování

Služba „bezpečné doručení do vozu“ je jen jedním z příkladů spolupráce mezi společnostmi Ford a Hermes. Obě firmy v pilotním provozu testují také inteligentní software pro koordinaci pěších kurýrů a spustily výzkumný program zaměřený na integraci autonomních vozů do zaběhnutých procesů logistických firem.


Citace

„Se společností Hermes hledáme bezpečnější a efektivnější způsoby doručování zásilek, které by reagovaly na rostoucí poptávku generovanou online nakupováním. Udělat z automobilu doručovací místo je pro zákazníka velmi komfortní. Získají tak jistotu, že zásilka na ně bude čekat ve správný čas na správném místě.“

Mark Harvey, ředitel Enterprise Connectivity, Ford of Europe

„Jsme odhodláni zkoumat inovativní způsoby doručování, které našim koncovým zákazníkům poskytují maximální pohodlí, a s nadšením jsme zahájili tento zkušební projekt, protože v něm vidíme velký potenciál. Tato nová možnost doručení se zařadí vedle stávajících možností, jako je doručení domů, na jinou adresu, do kanceláře nebo do Hermes ParcelShopu, a zároveň je v souladu s našimi zásadami hygienicky bezpečného bezkontaktního doručování.“

Lynsey Aston, Head of Product, Innovation and Onboarding, Hermes UK



Poznámky

1 Ve Velké Británii tvoří sektor e-commerce již 30 procent veškerého maloobchodu, přičemž v roce 2019 to bylo těsně nad 20 procent (https://hostingdata.co.uk/online-shopping-statistics-uk/). V nedávném průzkumu uvedlo 86 procent respondentů z různých evropských zemí, že i po ukončení pandemie budou na internetu nakupovat více než dříve (Ecommerce Delivery Benchmark Report 2021, https://info.metapack.com/rs/700-ZMT-762/images/Ecommerce%20Delivery%20Benchmark%20Report%202021.pdf).

2 Služba není aktuálně dostupná ve vícepodlažních a oplocených parkovištích.

3 Aplikace FordPass App je na vybraných mobilních platformách k dispozici formou stažení. Při jejím používání mohou být účtovány poplatky za přenos zpráv a dat. Aplikace nabízí různé funkce vzdáleného přístupu od zjištění aktuální hladiny paliva v nádrži až po ovládání zámků dveří na dálku.

4 Ford a Hermes doporučují příjemcům umýt si před převzetím zásilky vždy ruce. Infekční viry jako koronavirus mohou na kartonu přetrvat až 24 hodin a na plastu až 72 hodin. (https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200320192755.htm)

5 V zájmu bezpečnosti celého procesu může vůz odemknout pouze řidič doručovací služby, a to pouze prostřednictvím jednorázového tokenu přes aplikaci Hermes.

Témata

Značky


Ford of Europe zajišťuje výrobu, servis a prodej automobilů značky Ford na 50 trzích. Zaměstnává přibližně 45 000 lidí v závodech, které zcela vlastní, a v konsolidovaných joint venture podnicích, respektive přibližně 58 000 lidí při započítání nekonsolidovaných podniků. Vedle finanční společnosti Ford Motor Credit Company zastřešuje Ford Europe také Ford Customer Service Division (divizi péče o zákazníky) a 18 výrobních závodů. První vozy Ford byly dodány do Evropy již v roce 1903 – tedy v roce, kdy byla založena samotná Ford Motor Company. Výroba vozů Ford v Evropě byla zahájena v roce 1911.

O společnosti Ford Motor Company

Ford Motor Company (NYSE: F) je globální společnost se sídlem v Dearbornu ve státě Michigan, která se zavázala pomáhat budovat lepší svět, kde se každý člověk může svobodně pohybovat a plnit si své sny. Firemní plán Ford+, zaměřený na růst a tvorbu hodnot, kombinuje stávající silné stránky, nové schopnosti a dlouhodobě budované vztahy se zákazníky s cílem obohatit jejich zážitky a prohloubit jejich loajalitu. Ford navrhuje, vyrábí, prodává a servisuje kompletní řadu stále více elektrifikovaných osobních a užitkových vozidel vybavených permanentním online připojením: Užitkové a osobní vozy Ford a luxusní vozy Lincoln. Společnost usiluje o vedoucí pozici v oblasti elektrifikace, online automobilových služeb a řešení mobility včetně technologie autonomního řízení, a poskytuje finanční služby prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company. Ford zaměstnává po celém světě přibližně 186 000 lidí. Další informace o společnosti, jejích produktech a společnosti Ford Motor Credit Company jsou k dispozici na adrese corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.