Skip to content
Od 1. června převezme Andrea Laky vedoucí funkci pro maďarský a český trh.
Od 1. června převezme Andrea Laky vedoucí funkci pro maďarský a český trh.

Tisková zpráva -

Nová generální ředitelka v čele českého Fordu

  • Attila Szabó, který více než tři roky úspěšně řídil zastoupení značky Ford v Maďarsku a České republice, bude od 1. června čelit novým výzvám jako generální ředitel Fordu v Polsku.
  • Povinnosti generální ředitelky pro maďarský a český trh současně převezme paní Andrea Laky.

Praha, 26. května 2022 - Společnost Ford of Europe dnes oznámila, že Attila Szabó, který již více než tři roky úspěšně řídí Ford Maďarsko a Ford Česká republika, převezme od 1. června funkci generálního ředitele Fordu Polsko.

Pan Szabó převzal řízení aktivit společnosti Ford v Maďarsku a České republice na začátku roku 2019 a dosáhl významných obchodních úspěchů navzdory četným potížím, se kterými se setkal v uplynulých dvou letech. Pod jeho vedením získal Ford Česká republika v roce 2021 vedoucí postavení v segmentu lehkých užitkových vozů v Česku, a zůstal jedním z významných hráčů na celkovém trhu (osobní a lehké užitkové vozy dohromady).

Pan Szabó řídil úspěšné uvedení nové modelové řady Kuga - označované jako "nejvíce elektrifikovaný model značky Ford" - na trh, stejně jako uvedení prvního plně elektrického osobního vozu značky Ford, Mustangu Mach-E

Attila Szabó se poprvé připojil k maďarskému týmu Fordu v roce 2001, od roku 2003 pak zastával různé obchodní pozice. Mimo jiné pracoval jako manažer fleetového prodeje pro Ford Maďarsko i evropské trhy přímého prodeje a jako ředitel prodeje Ford Maďarsko a Ford Slovinsko. V letech 2009 až 2016 působil jako manažer marketingového oddělení společnosti Ford of Europe. Jako člen týmu pro cenotvorbu značky Ford v Evropě působil v regionální kanceláři v maďarském Szentendre, a řídil jeden z největších týmů v rámci společnosti Ford: tým pro cenotvorbu obsluhující všechny evropské trhy.

V letech 2016-2019 byl generálním ředitelem společnosti Ford Rumunsko, od roku 2019 pak generálním ředitelem prodejních organizací Ford v Maďarsku a České republice. Pan Szabó nahradí Piotra Pawlaka ve funkci generálního ředitele společnosti Ford Polsko.

"Více než tři roky jsem měl to štěstí pracovat na českém i maďarském trhu, kde jsem mohl skvěle uplatnit své široké odborné znalosti Pracoval jsem zde se skvělým týmem, který měl i na evropské poměry vynikající kvality, a spolupracoval jsem s vysoce profesionální prodejní sítí, což nám umožnilo dosáhnout významných obchodních úspěchů navzdory celosvětové krizové situaci. Je mi velkou ctí, že nyní budu řídit sedmý největší národní trh společnosti Ford v Evropě, což mi umožní využít mé schopnosti a zkušenosti v Polsku, nejrychleji rostoucím trhu v regionu a průkopníkovi v zavádění a podpoře elektromobility. Stejně tak jsem rád, že mohu předat maďarský a český trh paní Andree Laky. Její pověření funkcí generální ředitelky je zárukou dalšího úspěchu těchto dvou trhů," řekl Attila Szabó

Od 1. června převezme Andrea Laky vedoucí funkci pro maďarský a český trh. Do oddělení prodeje a marketingu společnosti Ford nastoupila v roce 1994, kde pracovala na různých pozicích a postupně stoupala po příslovečném žebříčku. Jedenáct let, v letech 2005-2015, zastávala pozici generální ředitelky společnosti Ford Maďarsko, a to jako nejmladší a zároveň jediná generální ředitelka v rámci evropské organizace společnosti Ford. V roce 2009 se svým týmem poprvé dosáhla vedoucí pozice na maďarském trhu značky Ford. Za to, stejně jako za další obchodní úspěchy, získala v roce 2013 jako vůbec první žena prestižní ocenění Manažer roku od Národní asociace manažerů. Od roku 2015 pracuje na pozici ředitelky prodejních operací a manažerky provozních systémů NSC, která je zodpovědná za provozní systémy národních organizací Ford of Europe, a zároveň je výkonnou ředitelkou prodejních operací, což jí umožňuje sbírat nové zkušenosti a pomáhat s provozem všech národních trhů Ford v Evropě.

Paní Andrea Laky nyní převezme funkci generální ředitelky pro maďarský i český trh.

“Během svého působení v evropské organizaci jsem získala významné zkušenosti s tvorbou strategie a podílela jsem se na vytváření budoucího obchodního modelu společnosti Ford. Po osmi letech nastal čas, abych své zkušenosti opět uplatnila v provozní oblasti a provedla maďarský a český trh vzrušujícími časy, které nás čekají. Těším se na spolupráci s týmy i dealerskou sítí v obou zemích. Jsem si jistá, že i v příštích letech společně dosáhneme dalších úspěchů," uvedla Andrea Laky.

„Attila Szabó má obrovskou zásluhu na tom, kam jsme se za téměř 3,5 roku pod jeho vedením na českém trhu posunuli. Stali jsme se značkou číslo 1 v užitkových vozech, máme skvěle nakročeno do elektrifikované budoucnosti a máme silnou, stabilizovanou a profitabilní dealerskou sít. Svými zkušenostmi z jiných trhů a z evropské centrály Fordu nám pomohl překonat i velmi složitá období, jako lockdown způsobený covidem-19 nebo aktuální výrobní krizi vyvolanou nedostatkem polovodičů. Za český import i celou dealerskou síť bych mu rád srdečně poděkoval za jeho přínos, pozitivní přístup a vedení našeho týmu. Všichni mu přejeme mnoho úspěchů v jeho nové pozici a těšíme se na nové výzvy pod vedením Andrey Laky,“ říká Libor Beneš, Country Manager Fordu Česká republika.

                                                                 # # #

Témata

Značky


Ford of Europe zajišťuje výrobu, servis a prodej automobilů značky Ford na 50 trzích. Zaměstnává přibližně 45 000 lidí v závodech, které zcela vlastní, a v konsolidovaných joint venture podnicích, respektive přibližně 58 000 lidí při započítání nekonsolidovaných podniků. Vedle finanční společnosti Ford Motor Credit Company zastřešuje Ford Europe také Ford Customer Service Division (divizi péče o zákazníky) a 18 výrobních závodů. První vozy Ford byly dodány do Evropy již v roce 1903 – tedy v roce, kdy byla založena samotná Ford Motor Company. Výroba vozů Ford v Evropě byla zahájena v roce 1911.

O společnosti Ford Motor Company

Ford Motor Company (NYSE: F) je globální společnost se sídlem v Dearbornu ve státě Michigan, která se zavázala pomáhat budovat lepší svět, kde se každý člověk může svobodně pohybovat a plnit si své sny. Firemní plán Ford+, zaměřený na růst a tvorbu hodnot, kombinuje stávající silné stránky, nové schopnosti a dlouhodobě budované vztahy se zákazníky s cílem obohatit jejich zážitky a prohloubit jejich loajalitu. Společnost Ford vyvíjí a dodává inovativní, oblíbené pick-upy a SUV vozy Ford, užitkové dodávky a luxusní vozy Lincoln, jakož i pokročilé služby konektivity. Kromě toho si Ford buduje vedoucí postavení v oblasti řešení mobility,

včetně technologie autonomního řízení, a poskytuje finanční služby prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company. Ford zaměstnává po celém světě přibližně 182 000 lidí. Další informace o společnosti, jejích produktech a společnosti Ford Motor Credit Company jsou k dispozici na adrese corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.