Skip to content
Ford odhalil tajemství inovativní technologie, která je první svého druhu na světě
Ford odhalil tajemství inovativní technologie, která je první svého druhu na světě

Tisková zpráva -

Rytíři ve zbroji, roboty a lasery: Ford jako první plně zautomatizoval proces, díky kterému je nový Focus ještě bezpečnější

  • Ford odhalil tajemství inovativní technologie, která je první svého druhu na světě
  • První plně automatizovaný proces tvarování za tepla je vlastně současnou interpretací prastarého kovářského umění. Za přispění pecí, robotů a laserů při něm vznikají součásti, které zajišťují ochranu posádky
  • Bórem legovaná ocel se kdysi používala při výrobě brnění, dnes ji najdeme třeba v nosných konstrukcích mrakodrapů. I díky ní má nový Ford Focus na kontě pět hvězdiček Euro NCAP

/V Praze, 1. listopadu 2018/ – V dávných dobách se tento technologický postup používal při výrobě brnění, které chránilo rytíře před ranami soupeřových zbraní. Dnes jeho moderní obdoba přispívá k historicky nejvyšší úrovni bezpečnosti vozů Ford.

První plně automatizovaný proces tvarování za tepla slouží k výrobě součástí zajišťujících ochranu posádky. Ke slovu v něm přijdou obrovské pece, roboty i laser. Teploty laserového paprsku dosahují až 3 000 °C.

Vycházíme z technologií, které se ke zpevňování oceli používají tisíce let. Nasazením moderních materiálů a automatizace jsme však proces tváření za tepla zrychlili a zdokonalili,“ řekl Dale Wishnousky, viceprezident Ford of Europe pro výrobu. „Výsledkem je bezpečnostní konstrukce z bórem legované oceli, díky které patří nový Focus k nejbezpečnějším vozům v celé historii.“

Linka automatizovaného tvarování za tepla je plně integrovaná do montážního závodu v německém Saarlouis. Byla vybudována během nedávné modernizace továrny, která si vyžádala investice ve výši 600 milionů eur (v přepočtu přibližně 15,5 mld. Kč).

Bórem legovaná ocel představuje nejpevnější druh oceli používaný v automobilovém průmyslu. Nový Focus ji uplatňuje v hojné míře. Je z ní vyrobena ochranná struktura okolo prostoru pro cestující. Výsledek prokazuje mimo jiné o 40 % lepší odolnost při čelním nárazu. Bórem legovaná ocel se dnes využívá například při stavbě mrakodrapů.

Díly modifikované za tepla jsou vystaveny teplotám až 930 °C. Roboty je vloží do hydraulického lisu, jenž vyvine sílu až 1 150 tun. Zde se vytvarují do požadované podoby, poté se za pouhé tři sekundy ochladí. Materiál dosahuje v této chvíli již takového stupně pevnosti, že k přesnému ořezání dílu do konečného tvaru je zapotřebí laserového paprsku žhavějšího než láva. Video si můžete prohlédnout zde.

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 203 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.