Skip to content
Zbarvení znamená také jakési „au revoir“ za továrním programem Fordu pro Le Mans
Zbarvení znamená také jakési „au revoir“ za továrním programem Fordu pro Le Mans

Tisková zpráva -

Speciální zbarvení závodních vozů Ford připomíná úspěchy značky v Le Mans

  • Speciální barevné provedení závodních vozů týmu Ford Chip Ganassi Racing oslavuje minulé i současné úspěchy značky v Le Mans
  • Zbarvení znamená také jakési „au revoir“ („na shledanou“), tečku za továrním programem Fordu pro Le Mans
  • Ve stejných barvách nastoupí do závodu také Ford GT, startovní číslo 85, který nasazuje soukromý tým Keating Motorsports

/V Praze, 28. května 2019/ – Ford představil speciální sadu barevných provedení závodních vozů Ford GT týmu Ford Chip Ganassi Racing pro závod 24 hodin Le Mans 2019. Každý ze čtyř továrních Fordů GT ponese specifické zbarvení, které připomíná sportovní úspěchy značky Ford v Le Mans ze současnosti i z šedesátých let.

Letošní ročník závodu 24 hodin Le Mans je pro aktuální tovární program Fordu poslední. Uzavírá se tím další úspěšná kapitola působení továrních Fordů v Le Mans.

Ford se vrátil do Le Mans v roce 2016, padesát let po našem fantastickém vítězství z roku 1966. Výročí jsme oslavili tím nejlepším možným způsobem: vítězstvím v závodě,“ říká Bill Ford, výkonný předseda představenstva Ford Motor Company. „Stát na stupních vítězů ve jménu našich zaměstnanců představoval nejen pro mě okamžik hrdosti a na návrat do Le Mans se těším i letos.“

Čtyři tovární Fordy GT bude poprvé možné spatřit v novém zbarvení během dnešního dne, až dorazí na slavný závodní okruh La Sarthe v Le Mans. Připojí se k nim i pátý Ford GT týmu Keating Motorsports, který bude závodit ve třídě GTE Am.

Ford GT se startovním číslem 66 ponese černé zbarvení, odrážející barvy vítězného vozu z roku 1966. Pilotovat ho budou Stefan Mücke z Německa, Olivier Pla z Francie a Billy Johnson z USA.

Vítězný Ford GT40 z Le Mans ročníku 1967 připomene vůz č. 67, za jehož volantem se vystřídají Andy Priaulx, Harry Tincknell (oba z Velké Británie) a Jonathan Bomarito (USA).

Ford GT se startovním číslem 68 je nejaktuálnějším vítězem Le Mans, pod šachovnicovým praporkem projel jako první v roce 2016. Letos ponese stejné zbarvení jako tehdy a jeho posádku tvoří trojice Dirk Müller (Německo), Joey Hand (USA) a Sébastien Bourdais (Francie).

Ford GT č. 69 s posádkou ve složení Scott Dixon (Nový Zéland), Ryan Briscoe (Austrálie) a Richard Westbrook (Velká Británie) je inspirován Fordem GT40, který v roce 1966 dojel na druhém místě. Ford tehdy obsadil všechna tři místa na stupních vítězů.

Ford GT se startovním číslem 85 nasadí soukromý tým Keating Motorsports ve třídě GTE Am. Jeho grafické provedení bude mít stejný design jako čtyři tovární Fordy, ale ve výrazných barvách titulárního sponzora Wynn’s. Za jeho volantem se vystřídají Ben Keating z USA, Jeroen Bleekemolen z Nizozemska a Felipe Fraga z Brazílie.

Ford GT vznikl kvůli návratu značky Ford do vytrvalostních závodů,“ zdůrazňuje Mark Rushbrook, globální ředitel Ford Performance Motorsports. „Tovární program Ford GT přinesl naší značce velké úspěchy. Le Mans není úplným koncem továrního programu, protože v roce 2019 nás čeká ještě spousta závodů v seriálu IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

Vozy Ford GT v speciálním zbarvení se na závodní trati představí 2. června během oficiálního testu Le Mans. Samotný závod se jede o víkendu 15. a 16. června a fanoušci ho i letos mohou sledovat mimo jiné prostřednictvím přímého přenosu z kokpitů továrních vozů Ford GT.

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Navrhuje, vyrábí a prodává kompletní sortiment osobních vozů, užitkových vozů, SUV a elektromobilů značky Ford a luxusních vozů značky Lincoln. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company poskytuje finanční služby. Usiluje o vybudování vedoucího postavení v oblastech elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Po celém světě Ford zaměstnává přibližně 199 000 lidí. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.