Skip to content
Replika Pumy ST v měřítku 1:10 dosahuje maximální rychlosti až 80km/h
Replika Pumy ST v měřítku 1:10 dosahuje maximální rychlosti až 80km/h

Tisková zpráva -

Sportovní SUV v extrémním testu agility: Ford Puma ST závodil se svojí RC replikou

David proti Goliášovi… ale jinak, než ten příběh znáte.

Nová Puma ST – první SUV z dílen Ford Performance na evropském trhu – vyrazila do epického klání s miniaturní verzí sebe samé ve strhujícím novém filmu, který dnes zveřejnil Ford.

Ve snímku Puma ST vs. Puma RC se sportovnímu SUV o výkonu 147 kW (200 k) postaví rádiem ovládaný (RC) model v měřítku 1:10. Zatímco za volant skutečného vozu usedla hvězda rallye Louise Cook, repliku řídil profesionální závodník s RC modely Lee Martin.

Unikátní duel, natáčený na legendárním britském závodním okruhu Brands Hatch, důkladně prověřil agilitu Pumy ST. Za přispění Sportovních Technologií, které vylepšují její chování v zatáčkách, zajede nejostřejší Puma jedno kolo na 1,9 km dlouhé trati Brands Hatch Indy přibližně za 60 sekund.

Model na dálkové ovládání musí mezitím zajet tři kola na tamní motokárové dráze, která měří 220 metrů. Jedná se přitom o přesnou repliku trati Brands Hatch Indy a jejích šesti náročných zatáček. Při cílovém času na okolo zhruba 20 sekund vyžadoval souboj od obou vozů i pilotů bezchybný výkon a vyústil v napínavý finiš.

Představení soupeřů

S modelem ST získalo inovativní SUV Ford Puma vyhlášené jízdní vlastnosti vozů Ford Performance. Díky zážehovému motoru 1.5 EcoBoost o výkonu 147 kW (200 k) zvládne Puma ST akceleraci 0-100 km/h za 6,7 sekundy.

Ke Sportovním Technologiím vozu patří na přání dodávaný a v segmentu ojedinělý samosvorný diferenciál, patentované pružiny cíleně usměrňující síly působící na podvozek nebo specificky naladěné řízení. Mezi přepínatelnými jízdními režimy nechybí volba Track, která přizpůsobí charakter vozu tak, aby na závodní dráže zajel nejrychlejší možný čas a zprostředkoval řidiči nejintenzivnější zážitek.

Aby měla Puma ST co největší šanci na vítězství, pověřil Ford jejím pilotováním soutěžní jezdkyni Louise Crook. Britská závodnice má na kontě pohár FIA pro produkční vozy s pohonem jedné nápravy i vítězství v ženské kategorii britského rallye šampionátu.

RC model v měřítku 1:10 postavila speciálně pro tuto příležitost britská společnost Designworks. Využila k tomu platformu ARC R12FF s elektromotorem o výkonu 402 W, s nímž model vyvine rychlost až 80 km/h.

Stejně jako její vzor v životní velikosti má i Puma ST RC poháněná přední kola. Lehká polystyrenová karoserie vznikla na počítačově ovládané frézce s využitím digitálních dat nasnímaných ze skutečného vozu.

Kola, zrcátka nebo stěrače byly vyrobeny na 3D tiskárně tak, aby se co nejvíce blížily originálu. Dokonce i akrylový lak v odstínu Mean Green je totožný s produkční Pumou ST.

Lee Martin je profesionální RC závodník. Šestkrát vyhrál evropský a třináctkrát britský šampionát.

Puma ST

Puma RC

Motor

1.5 Ford EcoBoost 147 kW

Elektromotor 402 W

Převodovka

Šestistupňová manuální, pohon předních kol

Jednostupňová, pohon předních kol

Akcelerace

0-100 km/h za 6,7 sekundy

0-80 km/h za 3,0 s

Nejvyšší rychlost

220 km/h

80 km/h

Kola

19 palců

1,9 palce

Délka

4226 mm

420 mm

Výška

1533 mm

155 mm

Hmotnost

1358 kg

1,3 kg


Puma ST v nové hře na Instagramu

Již tento měsíc spustí Ford také novou vzrušující hru s filtrem na Instagramu, která umožní fanouškům Pumy ST zažít jízdu na okruhu Brands Hatch v digitální podobě. Uživatelé, kteří mají účet na Instagramu, budou moci řídit Pumu ST nakláněním hlavy doleva nebo doprava a zvyšovat její rychlost přejížděním log ST na povrchu dráhy. Časy na kolo se zaznamenávají a lze je sdílet se sledujícími, takže uživatelé mohou vyzvat své přátele, aby překonali jejich nejlepší čas.

Citace

„Nebyl to ledajaký závod, ale Puma ST nabízí dynamiku a obratnost v kompaktním a praktickém balení. Obstojí i v konfrontaci se speciálně zkonstruovaným závodním vozem a mistrovským pilotem.“

Stefan Muenzinger, evropský ředitel Ford Performance

„První svezení s Pumou ST bylo úžasné. Nevěděla jsem, co čekat, ale nepůsobí jako SUV. Působí jako sportovní hatchback a jízdu na okruhu Brands Hatch jsem si moc užila. Jsem zvyklá na soutěžní vozy Ford, takže bylo příjemné cítit pod sebou povědomou charakteristiku podvozku Pumy ST, který umožňuje jet rychle a přitom dokáže odpouštět chyby.“

Louise Cook, soutěžní jezdkyně

„Byla to skvělá příležitost vyzkoušet si, jak si RC vůz povede v porovnání s opravdovým. Model byl vyroben tak, aby se co nejvíce podobal skutečnému vozu; má pohon předních kol, karoserii SUV – a stejně jako skutečný vůz i opravdu dobré jízdní vlastnosti. Závod byl skvělá zábava. Možná si příště s Louise auta vyměníme.“

Lee Martin, RC závodník

Odkazy

  • Na video z netradičního závodu se můžete podívat zde
  • Do instagramové hry se můžete zapojit na profilu Ford Europe

Poznámky

Ford Puma ST 1.5 EcoBoost 147 kW má dle metodiky WLTP homologované emise CO2 155 g/km a spotřebu paliva 6,8 l/100 km.

Uváděné hodnoty spotřeby paliva, emisí CO2 a dojezdu na elektřinu byly naměřeny dle technických požadavků a specifikací evropských směrnic (EC) 715/2007 a (EU) 2017/1151 v aktuálním znění. Standardizovaná testovací procedura umožňuje srovnání různých typů automobilů od různých výrobců.

Témata

Značky


Ford of Europe zajišťuje výrobu, servis a prodej automobilů značky Ford na 50 trzích. Zaměstnává přibližně 45 000 lidí v závodech, které zcela vlastní, a v konsolidovaných joint venture podnicích, respektive přibližně 58 000 lidí při započítání nekonsolidovaných podniků. Vedle finanční společnosti Ford Motor Credit Company zastřešuje Ford Europe také Ford Customer Service Division (divizi péče o zákazníky) a 18 výrobních závodů. První vozy Ford byly dodány do Evropy již v roce 1903 – tedy v roce, kdy byla založena samotná Ford Motor Company. Výroba vozů Ford v Evropě byla zahájena v roce 1911.

Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Navrhuje, vyrábí a prodává kompletní sortiment osobních vozů, užitkových vozů, SUV a elektromobilů značky Ford a luxusních vozů značky Lincoln. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company poskytuje finanční služby. Usiluje o vybudování vedoucího postavení v oblastech elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Po celém světě Ford zaměstnává přibližně 188 000 lidí. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.