Skip to content
Řidiči, kterým právě kleslo procento alkoholu v krvi na nulu, stále představují bezpečnostní riziko
Řidiči, kterým právě kleslo procento alkoholu v krvi na nulu, stále představují bezpečnostní riziko

Tisková zpráva -

Sváteční kocovina? Pozor na 14. prosince!

  • Slovo kocovina se na sociálních sítích občanů velkých evropských zemí během adventu objevuje nejčastěji 14. prosince
  • Každé desáté zadržení kvůli jízdě pod vlivem alkoholu se odehraje mezi šestou a osmou hodinou ráno
  • Řidiči, kterým právě kleslo procento alkoholu v krvi na nulu, stále představují bezpečnostní riziko

/V Praze, 13. prosince 2017/ – Odborníci předpovídají, že 14. prosince budou lidé nejčastěji za celý rok litovat, že si večer předtím dali ještě „jeden poslední drink“. Ford proto všem řidičům doporučuje, aby v tomto ohledu byli zítra zvláště opatrní.

Výzkumníci sledovali na sociálních sítích, kdy lidé zveřejňují nejvíce příspěvků se slovem „kocovina“. Na prvním místě se umístil První svátek vánoční, což asi tolik nepřekvapí. V adventním období se ale kocovina nejčastěji skloňuje 14. prosince.

Zmínky o kocovině na sociálních sítích ve Francii, Německu, Itálii, Španělsku a Velké Británii jsou v tento den dvakrát častější než začátkem prosince. Téma figuruje v pěti procentech všech konverzací.

Ford si nechal tento průzkum zpracovat s cílem upozornit na rizika zbytkového alkoholu. Jeho hladina v krvi ráno po oslavě často není nulová, jak předepisuje český zákon, a může snadno překonat i řadu benevolentnějších limitů (ve Spojeném království mimo Skotsko dovoluje legislativa 0,08 % alkoholu v krvi). Například ve Velké Británii se každé desáté zadržení kvůli jízdě pod vlivem alkoholu odehraje mezi šestou a osmou hodinou ráno. Řidiči s kocovinou nicméně představují bezpečnostní riziko i potom, co koncentrace alkoholu v jejich krvi klesne pod zákonnou mez. Obvykle totiž trpí spánkovou deprivací a mají zhoršenou reakční dobu. Více informací
o řízení s kocovinou naleznete zde.

Na problém upozorňuje i program Ford Driving Skills for Life, který se v roce 2018 premiérově představí i v ČR. Jeho účastníci si mohou vyzkoušet speciální „kocovinový oblek“, navržený renomovaným Meyer-Hentschelovým institutem z Německa. Tvoří ho speciální vesta, závaží na zápěstí a kotníky, čepice, brýle a sluchátka. Oblek simuluje příznaky kocoviny, jako je únava, ospalost, bolest hlavy a zhoršená schopnost koncentrace.

Z průzkumu dále vyplynulo, že nejčastějším dnem v týdnu, kdy se lidé potýkají s kocovinou, je neděle. Pokud jde o denní dobu, vede jedenáctá dopoledne. Jak jsou na tom lidé s kocovinou během jiných dní si můžete přečíst zde.

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 203 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.