Skip to content
Nová generace SYNC 4 se učí z chování řidiče a dává mu chytrá doporučení.
Nová generace SYNC 4 se učí z chování řidiče a dává mu chytrá doporučení.

Tisková zpráva -

SYNC 4: váš vůz se naučí, co máte rádi. Navrhne vám, kdy zavolat rodičům nebo vyrazit na trénink

  • Nová generace systému SYNC se poprvé představí v elektromobilu Mustang Mach-E. Přinese rozměrné dotykové obrazovky, přehledný design a ovládání hlasem podobné běžným konverzacím
  • Komunikační a zábavní systém Ford SYNC nabízí díky strojovému učení vyšší úroveň personalizace. Učí se z chování řidiče a dává mu inteligentní doporučení
  • Nová funkce dálkového nastavení umožní majitelům přednastavit si nový vůz z domova ještě před jeho fyzickým převzetím

/V Praze, 8. září 2020/ – Mnozí řidiči se v průběhu času naučí dokonale rozumět svým autům, ale jak dobře znají naše auta nás? Již brzy automobily svým řidičům připomenou pravidelný hovor, návštěvu fitness centra v obvyklém čase nebo zastávku v oblíbené kavárně.

Nová generace komunikačního a zábavního systému Ford SYNC 4, která se poprvé představí v novém elektromobilu Mach-E, se totiž učí z chování řidiče a dává mu chytrá doporučení.

Evropskému publiku Ford představil nový systém prostřednictvím exkluzivní virtuální prezentace. Ukázal na ní také novou funkci nastavení vozu na dálku, která zákazníkům umožňuje přednastavit si nový vůz z domova ještě před jeho fyzickým převzetím. Tímto způsobem lze v předstihu upravit například barevný odstín vnitřního osvětlení nebo zvolit preferovaný jízdní režim.

„Velmi usilovně jsme pracovali na tom, aby soužití s Mustangem Mach-E bylo co nejosobnější, aby byl majitel se svým vozem co nejvíce propojen,“ řekl Jan Schroll, manažer konektivity ve Ford of Europe. „Nová generace SYNC je zatím nejpropracovanějších a po dobu vlastnictví vozu se bude stále více zdokonalovat.

Systém SYNC propojuje řidiče s okolním světem, aniž by ho nadměrně rozptyloval. Nabízí konverzační ovládání hlasem, hledání na internetu nebo strojové učení z předchozího chování řidiče.

Osobní péče

Zdrojový kód nové generace systému SYNC byl napsán od základu nově. Hlavním cílem bylo vůz co nejvíce přizpůsobit potřebám a přáním řidiče. V Mustangu Mach-E lze uživatelsky měnit více než 80 různých nastavení, od teploty v kabině přes polohu sedadel až po osvětlení vnitřního prostoru. Systém umí také rozpoznat jednotlivé řidiče podle jejich telefonu nebo klíče a přenastavit vůz ještě předtím, než nasednou.

Díky strojovému učení navíc SYNC lépe chápe obvyklé chování řidiče a průběžně se mu přizpůsobuje. Jezdíte každý pátek na trénink? Voláte cestou z práce domů? Nová generace palubního systému si to zapamatuje a ve správný čas doporučí správný úkon, aby se řidič mohl co nejvíce soustředit na řízení a sledování provozu.

Ovládací rozhraní systému SYNC je v Mustangu Mach-E tvořeno dotykovou obrazovkou s rozlišením Full HD a úhlopříčkou 15,5 palce (39 cm), doplněnou o jediný fyzický ovladač v dolní části. Grafické prostředí bylo zjednodušeno tak, aby se v něm řidič při letmém pohledu zorientoval snadněji a rychleji. Používat lze ovládací gesta zažitá z chytrých telefonů, jako je zvětšování/zmenšování oddálením a přiblížením prstů nebo otáčení obrazu dvěma prsty.

Grafické rozhraní infotainmentu SYNC bylo optimalizována tak, aby řidič nikdy nebyl od požadované aplikace, informace nebo ovládacího prvku vzdálen více než na dva dotyky. Velká obrazovka a inovativní uspořádání do karet, umožňují souběžně zobrazit několik aplikací, takže se už například nestane, že příchozí telefonát překryje obrazovku navigace zrovna v okamžiku, kdy se blíží odbočka.

Připravit, nastavit, vyrazit

Řadu funkcí a nastavení Mustangu Mach-E si zákazníci budou moci předkonfigurovat ještě před fyzickým převzetím vozu. Nová funkce dálkového nastavení jim umožní vytvořit si předem osobní profil, uložit oblíbené destinace nebo dokonce vyhledat nabíjecí stanice v okolí.

Nastavení je možné provést přes webové rozhraní nebo v mobilní aplikaci FordPass.1 Tímto způsobem lze přizpůsobit také jízdní režimy: Active (aktivní), Whisper (tichý) a Untamed (nezkrocený).

Personalizovaný profil je uložen v cloudu. Jakmile zákazník poprvé spáruje svůj telefon s vozem, všechna nastavení se automaticky načtou a vůz je připraven vyrazit. Budoucí aktualizace na dálku umožní přednastavit ještě před převzetím vozu také rozhlasové stanice.

Prostřednictvím telefonu mohou majitelé svůj Mustang Mach-E rovněž odemykat. Po aktivaci funkce „telefon jako klíč“ vůz automaticky rozpozná blížícího se řidiče podle jeho telefonu, odemkne dveře a upraví nastavení podle zvolených preferencí.2 Pokud se telefon vybije, lze vůz odemknout zadáním kódu na klávesnici na dveřích.

Konverzační asistent

Nová generace systému SYNC přináší pokročilé konverzační ovládání hlasem. Systém rozumí běžné řeči v 15 evropských jazycích včetně češtiny. Řidič tak může promlouvat ke svému vozu stejným způsobem, jako kdyby hovořil ke spolucestujícímu. Hlasem lze ovládat zábavní funkce, navigaci, klimatizaci i telefon.

V zájmu zajištění co nejvhodnějších odpovědí na pokyny a dotazy kombinuje SYNC zabudovanou inteligenci s vyhledáváním na internetu. Řidič se tak může spolehnout, že když požádá o vyhledání nejbližší restaurace či jiné provozovny, dostane se mu přesné a aktuální odpovědi.

Podpora Apple CarPlay i Android Auto je v nové generaci systému SYNC instalována bezplatně, nyní včetně možnosti využívat bezdrátové spojení mezi telefonem a vozem.3 Velká obrazovka umožňuje zobrazovat rozhraní Apple CarPlay či Android Auto společně s dalšími aplikacemi systému SYNC, jako je navigace nebo rádio.

Konektivitu dále rozšiřuje softwarové rozhraní SYNC AppLink, umožňující ještě hlubší integraci mezi telefonem a vozem. Rozhraní AppLink je podporováno mj. aplikacemi: what3words, Waze, Webex a dalšími.

Nabito na cestu

Systém SYNC nové generace poradí řidičům elektrických automobilů, kdy a kde cestou nabíjet. V reálném čase zobrazuje informace o dostupnosti nabíjecích stanic a cenách.

Udávaný dojezd je průběžně přepočítáván podle hustoty provozu, terénu, počasí i údajů z jiných elektrických vozů Ford, které danou trasou již projely. Pokud se dojezd na základě těchto propočtů skokově změní, zobrazí se upozornění spolu s vysvětlením, proč k tomu došlo.

Majitelé budou mít přístup k největší síti nabíjecích stanic v Evropě a budou moci za nabíjení platit prostřednictvím aplikace FordPass.4 K nabití trakční baterie Mustangu Mach-E z 10 na 80 procent postačí méně než 40 minut. Na vysokovýkonných nabíječkách IONITY se bude vůz nabíjet průměrnou rychlostí 119 km dojezdu za 10 minut nabíjení.5

Míru nabití baterie a zbývající dojezd lze zkontrolovat i na dálku, prostřednictvím aplikace FordPass, v níž lze také nastavit upřednostňované časy nabíjení – například s ohledem na zvýhodněnou sazbu elektřiny mimo špičku. Nastaví-li řidič v aplikaci čas odjezdu, bude kabina v požadovaném okamžiku vyhřáta nebo vychlazena na nastavenou teplotu.

Online navigace

Nová navigace s online připojením pomůže řidičům dorazit do cíle včas, protože se dokáže vyhnout místům s hustým provozem. Aktuální a prediktivní dopravní informace poskytuje specializovaná společnost TomTom, zatímco za výběrem optimální trasy v navigaci stojí řešení společnosti Garmin.6

Aktuální verze map je vždy uložena přímo ve voze, aby navigace fungovala i v místech bez datového pokrytí.

V cíli cesty dokáže systém řidiči pomoci i s vyhledáním volného parkovacího místa. Aplikace FordPass pak disponuje funkcí, která zobrazí polohu zaparkovaného vozu. To přijde vhod zejména na rozlehlých neznámých parkovištích, kde nemusí být vždy snadné udržet si při odchodu od vozu přesný přehled o jeho poloze v rámci parkoviště.

Aplikace FordPass dále obsahuje specifické navigační funkce pro majitele elektricky poháněných automobilů. Trasu lze naplánovat předem přímo v aplikaci včetně zastávek na nabíjení nebo jiných bodů zájmu a před odjezdem ji jednoduše odeslat z telefonu do vozu.

Průběžné zdokonalování

Podobně jako se aplikace v chytrých telefonech průběžně vylepšují a získávají nové funkce prostřednictvím aktualizací, budou se v čase vyvíjet a zlepšovat také nové automobily značky Ford. Aktualizace na dálku se mohou týkat jak systému SYNC, tak dalších modulů vozu, a stáhnou se nepozorovaně na pozadí. K instalaci aktualizace pak mnohdy postačí méně než dvě minuty.7 Majitelé mohou určit, kdy má aktualizace proběhnout, nebo ji naplánovat na konkrétní čas – například přes noc.

Systém SYNC nové generace se k evropským zákazníkům dostane nejprve v novém elektromobilu Mustang Mach-E, který stojí v čele rychle se rozšiřující flotily elektrifikovaných vozů Ford a je jedním ze 17 nových elektrifikovaných modelů, jež značka plánuje uvést na evropské trhy do konce roku 2021.

1 Aplikace FordPass je k dispozici pro chytré telefony na platformách iOS i Android. Lze ji stáhnout z Apple App Store a Google Play ve více než 40 zemích Evropy

2 Funkce Telefon jako klíč nebude k dispozici ve Spojeném království a Irsku.

3 Nenechte se při řízení rozptylovat. Je-li to možné, využívejte ovládání hlasem. Nedržte telefon za jízdy.

4 Placení prostřednictvím aplikace FordPass vyžaduje placené předplatné nabíjecích služeb.

5 Cílové hodnoty dojezdu a nabíjecích časů vycházejí ze zkoušek výrobce a kalkulací založených na homologačním cyklu WLTP. Uváděné hodnoty dojezdu platí pro prvních 10 minut od zahájení nabíjení. Oficiálně homologované hodnoty spotřeby energie budou zveřejněny před uvedením modelu na trh. Rychlost nabíjení se snižuje, jakmile se akumulátor blíží své maximální kapacitě. Skutečná doba nabíjení se může lišit v závislosti na vytížení sítě a stavu nabití akumulátoru. Skutečný dojezd se může lišit v závislosti na povětrnostních podmínkách, jízdním stylu řidiče, kondici vozu a stáří lithium-ion akumulátoru.

6 Funkce Aktuální doprava vyžaduje po uplynutí bezplatného zkušebního období samostatné předplatné.

7 Některé aktualizace bude možné provést za méně než dvě minuty. V případě komplexnějších vylepšení, při nichž bude zapotřebí ponechat vůz zaparkovaný po delší dobu, lze naplánovat instalaci na vhodnou dobu. O nových aktualizacích budou majitelé informováni formou upozornění. V závislosti na typu a velikosti aktualizace bude stahování probíhat buď přes Wi-Fi, nebo přes mobilní datové připojení.

Témata

Značky


Ford of Europe zajišťuje výrobu, servis a prodej automobilů značky Ford na 50 trzích. Zaměstnává přibližně 45 000 lidí v závodech, které zcela vlastní, a v konsolidovaných joint venture podnicích, respektive přibližně 58 000 lidí při započítání nekonsolidovaných podniků. Vedle finanční společnosti Ford Motor Credit Company zastřešuje Ford Europe také Ford Customer Service Division (divizi péče o zákazníky) a 18 výrobních závodů. První vozy Ford byly dodány do Evropy již v roce 1903 – tedy v roce, kdy byla založena samotná Ford Motor Company. Výroba vozů Ford v Evropě byla zahájena v roce 1911.

Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Navrhuje, vyrábí a prodává kompletní sortiment osobních vozů, užitkových vozů, SUV a elektromobilů značky Ford a luxusních vozů značky Lincoln. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company poskytuje finanční služby. Usiluje o vybudování vedoucího postavení v oblastech elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Po celém světě Ford zaměstnává přibližně 188 000 lidí. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.