Skip to content
Vozy Ford GT na letošním závodě 24 hodin Le Mans
Vozy Ford GT na letošním závodě 24 hodin Le Mans

Tisková zpráva -

V závodě 24 hodin Le Mans vybojoval tým Ford Chip Ganassi Racing na poslední chvíli druhé místo ve třídě GTE Pro

/V Praze, 19. června 2017/ – Ford GT se startovním číslem 67 se v závěru finálového kola posunul na druhé místo třídy GTE Pro ve vytrvalostním závodu 24 hodin Le Mans 2017. Za volantem v tu chvíli seděl Harry Tincknell (GB). Využil problémů Corvette jedoucí před ním a těsně před šachovnicovou vlajkou se posunul na druhé místo. Ve vítězném voze se s Tincknellem během závodu střídali Andy Priaulx (GB) a Pipo Derani (BRA).

„Byl to bezchybný závod s bezchybnými zastávkami v boxech,“ řekl Priaulx. „Ti kluci (tým Ford Chip Ganassi Racing) si zaslouží medaili. (…) Sledovat Harryho bylo ke konci ohromně napínavé, a když jsme viděli, že má Corvette na dohled, věděli jsme, že svoji práci zvládne a získá druhé místo.“

Letošní závod 24 hodin Le Mans dokončily všechny čtyři vozy Ford GT. Vůz se startovním číslem 68, který loni zvítězil, dojel šestý, následovaný vozem č. 69 na sedmém a č. 66 na desátém místě.

„Úžasný závod,“ řekl Dave Pericak, ředitel Ford Performance. „Bylo to náročné, ale všichni vydrželi. Potvrdilo se, že musíte bojovat až do samého konce. Druhé místo při naší druhé účasti v Le Mans je skvělé. Být první je vždycky nejlepší, ale bereme i stříbrnou pozici, protože pro tým je to výborný výsledek – i v rámci celého šampionátu WEC, který chceme letos vyhrát.“

Všechny čtyři vozy Ford GT začaly na 14 km dlouhé trati La Sarthe slibně, se soumrakem však nastaly první komplikace. Ford GT č. 66 jel po čtyřech hodinách od startu na čele své třídy, ale o dalších 10 hodin později skončil kvůli problému se zavěšením v kačírku a propadl se pořadím.

Vozu č. 68 se nedařilo v kvalifikaci, startoval až z 12. místa na roštu. Chvíli i vedl, ale po opakovaných komplikacích v boxech se už do boje o stupně vítězů nezapojil.

Ford GT se startovním číslem 69 nastupoval do závodu s nejslibnějšími vyhlídkami. Kvalifikoval se nejvýš ze všech vozů týmu Ford Chip Ganassi Racing, na pátém místě, a zpočátku se zdálo, že má naději bojovat o umístění na stupních vítězů. Pak ale musel zajet do boxů na opravu koncové svítilny. Stejný problém se opakoval i v neděli, což připravilo posádku o naději na lepší umístění.

Další závod čeká tým Ford Chip Ganassi Racing už za dva týdny v americkém Watkins Glen.

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 201 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Související příběhy

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.