Skip to content
Elektrický Ford E-Transit získal od Euro NCAP zlaté ocenění za své asistenční systémy

Novinka -

Elektrický Ford E-Transit získal od Euro NCAP zlaté ocenění za své asistenční systémy

  • Euro NCAP, nezávislá organizace posuzující bezpečnost automobilů, udělila elektrickému užitkovému vozu Ford E-Transit „zlaté“ ocenění za jeho pokročilé asistenční systémy
  • E-Transit a Transit poháněný vznětovým motorem jsou jediné dva vozy v segmentu do nosnosti dvou tun, které se zlatým oceněním Euro NCAP mohou pochlubit; stejnou cenu získal rovněž Transit Custom, který spadá do kategorie užitkových vozů s nosností jedné tuny
  • Ucelený soubor technologií zmenšuje pracovní zátěž řidiče a může přispět ke snížení pojistných, servisních a prostojových nákladů

PRAHA, 16. října 2022 – Užitkový elektromobil Ford E-Transit 1obdržel od nezávislé organizace Euro NCAP zlaté ocenění za svoji ucelenou soustavu asistenčních systémů.

Ocenění je výsledkem analýzy technologií od automatického brzdění před jiným vozidlem, cyklistou či chodcem přes vedení v jízdním pruhu a rozpoznávání dopravních značek až po systémy monitorující posádku vozu.

Jediné dva užitkové automobily v segmentu do nosnosti dvou tun, které se zlatým oceněním Euro NCAP mohou pochlubit, nesou na masce emblém značky Ford. Transit poháněný spalovacím motorem byl totiž takto vyznamenán již v prosinci 2020.

„Euro NCAP je synonymem pro bezpečnost automobilů a zlaté ocenění pro E-Transit svědčí o tom, že Ford dbá na bezpečnost zákazníků napříč celou svojí řadou užitkových vozidel,“ řekl Stuart Southgate, ředitel konstrukce bezpečnostních soustav ve Ford of Europe. „Pokročilé asistenční systémy E-Transitu dávají pozor na řidiče i na ostatní účastníky provozu a pomáhají provozovatelům stlačit na minimum náklady, které jim vznikají v souvislosti s odstávkami, opravami a pojištěním.“

E-Transit nabízí následující asistenční systémy: 2 předkolizní asistent s detekcí chodců, inteligentní adaptivní tempomat s rozpoznáváním dopravních značek, hlídáním mrtvých úhlů s asistentem změny jízdního pruhu, asistent odbočování na křižovatce, 360° kameru a systém automatického brzdění před překážkou při couvání.

Simulace Euro NCAP prověřily funkci asistenčních a varovných systémů při dojíždění ke stojícím či pomalu jedoucím vozidlům, stejně jako v situaci, kdy vozidlo vpředu prudce zabrzdí. Dále se zkouší reakce na vběhnutí dítěte do vozovky a na chodce či cyklistu přecházejícího vozovku 3 – tedy možné scénáře v městském provozu, kde se podle předpokladů Fordu budou vozy E-Transit pohybovat nejčastěji.

Zlaté ocenění pro E-Transit upevňuje vedoucí postavení značky Ford v bezpečnosti užitkových vozidel. Vzhledem k tomu, že dříve ho získal také Transit Custom, je Ford aktuálně jediným výrobcem, který nabízí užitkové vozy se zlatým oceněním v kategoriích do jedné tuny, do dvou tun i v kategorii vozů s elektrickým pohonem.

Ve spolupráci s vybranými zákazníky z různých evropských zemí Ford již testuje vozy E-Transit v podmínkách typického každodenního nasazení. Zahájení dodávek zákazníkům je naplánováno na jaro 2022.

                                                                                   # # #

1 Oficiálně homologované hodnoty spotřeby elektřiny budou zveřejněny před uvedením modelu na trh. Cílové hodnoty dojezdu a nabíjecích časů vycházejí ze zkoušek výrobce a kalkulací založených na homologačním cyklu WLTP. Skutečný dojezd se může lišit v závislosti na povětrnostních podmínkách, jízdním stylu řidiče, kondici vozu a stáří lithium-ion akumulátoru.

Uváděné hodnoty spotřeby paliva/elektřiny, emisí CO2 a dojezdu na elektřinu byly naměřeny dle technických požadavků a specifikací evropských směrnic (EC) 715/2007 a (EU) 2017/1151 v aktuálním znění. Standardizovaná testovací procedura umožňuje srovnání různých typů automobilů od různých výrobců.

2 Asistenční systémy jsou podpůrné. Nenahrazují úsudek a pozornost řidiče a nezbavují ho povinnosti ovládat vůz. Podrobnosti jsou uvedeny v návodu k obsluze.

3 Všechny zkoušky byly prováděny odborníky na bezpečnost v kontrolovaných podmínkách.

Témata

Značky

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Související příběhy

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.