Skip to content
Dělníci spolupracující ruku v ruce s roboty, tak vypadá Průmysl 4.0 v podání Fordu

Tisková zpráva -

Dělníci spolupracující ruku v ruce s roboty, tak vypadá Průmysl 4.0 v podání Fordu

  • Ford patří k prvním výrobcům automobilů, kteří vyvíjejí integrovaná řešení spolupráce mezi dělníky a roboty na montážních linkách
  • V německém Kolíně nad Rýnem využívají dělníci tzv. „ko-boty“ (kooperativní roboty) k montáži tlumičů pérování do modelu Fiesta
  • Technicky vyspělé senzory robotů dokážou rozpoznat, pokud se v dráze jejich pohybu ocitnou ruce nebo prsty člověka; v takovém případě se robot okamžitě zastaví
  • Ford aktuálně zvažuje další možnosti využití kooperativních robotů; naprogramovat je lze k nejrůznějším úkonům od vaření kávy až k podávání „ruky“ a používají se třeba i ve farmaceutickém nebo elektrotechnickém průmyslu

/V Praze, 14. července 2016/ – Více než sto let poté, co z převratné montážní linky Henryho Forda sjely první automobily, Ford Motor Company opět mění způsob, jímž lidem ve výrobě pomáhají stroje.

Při montáži tlumičů pérování do vozů Ford Fiesta používají dělníci v německém Kolíně nad Rýnem tzv. ko-boty (kooperativní roboty). Montáž tlumiče je úkon vyžadující značnou přesnost, sílu a zručnost.

Zkušební provoz kooperativních robotů v kolínském montážním závodě je reakcí Fordu na tzv. „Průmysl 4.0“. Tento termín se vžil pro označení čtvrté průmyslové revoluce charakterizované pokročilou automatizací a výměnou dat. Při vytipovávání úkonů, ke kterým by se nová kategorie robotů hodila nejlépe, požádal Ford
o zpětnou vazbu více než 1 000 zaměstnanců ve výrobě.

Nový robot je vysoký přibližně jeden metr. Dělníci díky němu nemusí manipulovat s těžkým tlumičem a instalačním přípravkem. O umístění tlumiče na správné místo do podběhu se postará robot. Montáž je pak dokončena už jen prostým stiskem tlačítka.

Technicky vyspělé senzory robotů dokážou rozpoznat, pokud se v dráze jejich pohybu ocitnou ruce nebo prsty člověka. V takovém případě se stroj okamžitě zastaví.

Podobná technologie je používána také ve farmaceutickém nebo elektrotechnickém průmyslu. Ford na vývoji nových robotů spolupracoval s předním německým výrobcem KUKA Roboter GmbH.

Aktuálně společnost zvažuje další možnosti využití kooperativních robotů. Naprogramovat je totiž lze k nejrůznějším úkonům od vaření kávy k podávání „ruky“.

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 203 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.