Skip to content
 Brazilský Ford představil prototyp bezpečnostní čepice pro řidiče nákladních vozů
Brazilský Ford představil prototyp bezpečnostní čepice pro řidiče nákladních vozů

Tisková zpráva -

Divize nákladních vozidel brazilského Fordu vyvinula bezpečnostní čepici, která upozorní řidiče na únavu

  • Brazilský Ford představil prototyp bezpečnostní čepice pro řidiče nákladních vozů
  • Čepice dokáže rozpoznat příznaky únavy či ospalosti
  • V případě potřeby upozorní řidiče vibracemi, zvukem i světelnými signály

/V Praze, 15. listopadu 2017/ Divize těžkých užitkových vozidel brazilského Fordu vyvinula inovativní technologii, která by mohla pomoci řidičům nákladních vozů včas rozpoznat únavu. Bezpečnostní čepice vypadá na první pohled docela obyčejně. Je však vybavena snímači, které dokážou interpretovat pohyby hlavy a upozornit uživatele, jakmile zaznamenají příznaky únavy či ospalosti.

Varování přichází ve třech různých formách: vibracemi, zvukem a světelnými záblesky. Prvním krokem při návrhu čepice byla studie pohybů hlavy, na základě které vznikla databáze běžných pohybů a pohybů signalizujících ztrátu pozornosti. Dále byla tato databáze přenesena do procesoru v čepici, ke kterému byl připojen ještě akcelerometr a gyroskop.

Brazilský Ford testoval bezpečnostní čepici po dobu osmi měsíců na vybrané skupině řidičů
v reálném provozu. Vynález byl představen také odborníkům na bezpečnost silničního provozu
a studium spánku. Prototyp zatím prochází testováním, po kterém bude následovat žádost
o patentovou ochranu a certifikace. V krátkodobém ani střednědobém horizontu Ford neplánuje podobnou čepici vyrábět ani prodávat. Dal ale najevo ochotu sdílet tuto technologii s partnerskými stranami, které by měly zájem pokračovat ve vývoji a uvést ji posléze na trh.

Modely Ford nabízené na evropském trhu mají podobnou funkci již zabudovanou. Systém sledování bdělosti monitoruje způsob, jakým řidič zachází s volantem. Zaznamená-li příznaky únavy či nepozornosti, zobrazí v přístrojovém štítu doporučení, aby si řidič udělal přestávku. 

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 203 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.