Skip to content
Celkem 82 různých zařízení Fordu po celém světě se může pochlubit tím, že nevyváží na skládky vůbec žádný odpad
Celkem 82 různých zařízení Fordu po celém světě se může pochlubit tím, že nevyváží na skládky vůbec žádný odpad

Tisková zpráva -

Ford a udržitelný rozvoj: Udělali jsme hodně, ale kus cesty je stále před námi!

  • Společnost Ford Motor Company zveřejnila již poosmnácté tzv. Výroční zprávu o udržitelném rozvoji. Letos ji doprovází i film, který zachycuje posun v této oblasti za uplynulé dvě dekády
  • Zpráva o udržitelnosti se věnuje nejrůznějším aspektům udržitelného rozvoje od klimatické změny až po podnikatelskou etiku v subdodavatelském řetězci
  • Žádný z výrobních závodů Fordu v Evropě nevyváží odpad na skládky. V britském Dagenhamu snížil Ford objem spotřebované vody o 17,5 milionu litrů, v německém Saarlouis redukoval emise CO2 o 28 000 tun ročně
  • V některých evropských zemích uplatňuje Ford programy „šrotovného“, jejichž cílem je zlepšit kvalitu ovzduší. Ve spolupráci s Deutsche Post DHL Group a StreetScooter vyrábí dodávky s elektrickým pohonem
  • Film je k vidění zde

/V Praze, 4. září 2017/ Společnost Ford Motor Company zveřejnila svoji již osmnáctou Výroční zprávu o udržitelném rozvoji, která shrnuje dosažené pokroky v oblastech ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje. Letos ji doprovází i film, který zachycuje posun v této oblasti za uplynulé dvě dekády.

„Víme, že klimatické změny jsou skutečnou a vážnou hrozbou, proto nadále spolupracujeme s lídry z celého světa na splnění ambiciózních globálních cílů snižování emisí skleníkových plynů,“ řekl výkonný předseda představenstva Bill Ford. „Současně máme příležitost dosáhnout v oblasti ochrany životního prostředí opravdového pokroku, protože směřujeme ke světu chytrých vozidel a chytrého prostředí.“

Ford na tomto poli již delší dobu spolupracuje s předními světovými organizacemi. Dobrým příkladem je jeho nedávný vstup do iniciativy Improve Water Security, jejímž členem se stal jako vůbec první ze všech výrobců automobilů.

Od roku 2000 snížil Ford množství vody spotřebované ve svých závodech o více než 61 procent. Jeho cílem je redukovat množství pitné vody používané ve výrobě až na nulu. Rovněž dodavatelé Fordu, kteří se zapojili do dobrovolného programu Partnership for a Cleaner Environment, jsou na nejlepší cestě ušetřit v následujících pěti letech přibližně dvě miliardy litrů vody.

Leaderem v této oblasti je moderní výrobní závod Fordu v britském Dagenhamu, kde se vyrábí vznětový motor Ford 2.0 EcoBlue. Ten dokázal spotřebu vody a energie na jeden vyrobený motor snížit o více než 50 procent.

Ford nadále rozšiřuje výzkum v oblasti obnovitelných materiálů. Ve spolupráci se společností Jose Cuervo například zkoumá možnosti využití bioplastu z agáve. Bezmála 300 automobilových součástí se již dnes vyrábí z obnovitelných zdrojů jako sója, bavlna, dřevo, len, juta nebo přírodní kaučuk.

Ford také průběžně snižuje množství odpadu produkovaného při výrobě. Nedávno rozšířil svůj nový systém recyklace hliníku do tří továren. Nyní se používá v Dearbornu, Kentucky a Buffalu. Každý měsíc Ford recykluje 9 000 tun hliníku letecké kvality, což postačuje k výrobě 37 000 karoserií pick-upu řady F.

V německém Saarlouis firma nedávno ve spolupráci se STEAG New Energies zprovoznila novou elektrárnu a teplárnu za 600 milionů eur (přibližně 15,7 mld. Kč). Pět generátorů dodává továrně energii flexibilně podle potřeby. Výsledkem desetiletého partnerství by měla být roční úspora 28 168 tun CO2.To odpovídá emisím přibližně 20 000 osobních automobilů.*

Ford dále podporuje udržitelné a odpovědné využívání energie a přírodních zdrojů i ve svém subdodavatelském řetězci. Do dobrovolného programu Partnership for a Cleaner Environment se již zapojilo 40 dodavatelů ze 40 zemí.

Celkem 82 různých zařízení Fordu po celém světě, z toho 49 výrobních, se může pochlubit tím, že nevyváží na skládky vůbec žádný odpad. Patří k nim i všechny výrobní závody Ford v Evropě včetně rumunské Craiovy, která zredukovala množství vyváženého odpadu na nulu loni.

Již osmým rokem v řadě se Ford objevuje v přehledu nejetičtějších společností světa, sestavovaném institutem Ethisphere.

V Evropě se značka snaží přispět ke zlepšení kvality ovzduší mimo jiné i různými programy „šrotovného“. V Německu nabízí zájemcům o nový Ford bonus až 8 000 eur (více než 200 000 Kč) za sešrotování vozu homologovaného dle předpisu Euro 3 nebo staršího a poprvé zaregistrovaného před rokem 2006. V Británii mohou zákazníci získat podporu až 7 000 liber (téměř 200 000 Kč), pokud protiúčtem odevzdají vůz zaregistrovaný před rokem 2010.

Do roku 2020 bude Ford investovat 4,5 mld. dolarů (99 mld. Kč) do vývoje elektrifikovaných modelů. V nadcházejících pěti letech jich uvede na světové trhy celkem 13. Jedním z nich bude i malé elektrické SUV s dojezdem nejméně 480 km na jedno nabití.

V Londýně společnost testuje flotilu 20 prototypů Transit PHEV s plug-in hybridním pohonem

a v Německu vyrábí ve spolupráci s firmami Deutsche Post DHL Group a StreetScooter lehké užitkové automobily s elektrickým pohonem. Do konce roku 2018 by jich mělo vzniknout více než
2 500.

Ford je hrdý na všechny pokroky, jichž na cestě k udržitelnosti za uplynulé dvě dekády dosáhl, ale stále vidí prostor k dalšímu zlepšování.

„Ušli jsme velmi dlouhý kus cesty a další dlouhý kus je stále před námi,“ řekl Bill Ford ve filmu. „Jsme přesvědčeni, že je naší povinností zanechat tento svět v lepším stavu, než v jakém jsme ho dostali.“

Celou zprávu naleznete na sustainability.ford.com

* Při nájezdu 12 000 km ročně a emisích CO2 118 g/km https://ec.europa.eu/clima/policies/transport/vehicles/cars_en

Témata


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 203 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Související příběhy

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.