Skip to content
Ford informoval o pilotním programu pro zvyšování kvality života v Africe

Tisková zpráva -

Ford informoval o pilotním programu pro zvyšování kvality života v Africe

  • Společnost Ford Motor Company ve své aktuální výroční zprávě o trvalé udržitelnosti (Sustainability Report) představila koncept Ford Project Better World
  • Pilotní program probíhající ve dvou afrických zemích se zaměřuje na inovativní postupy doručování zboží i služeb do odlehlých lokalit
  • V Jihoafrické republice zajišťují speciálně vybavené Fordy Ranger zdravotnickou osvětu, léky i výživu pro 20 000 dětí a 10 000 dospělých; v Nigérii jde o strukturu školení mechaniků zajišťujících údržbu vozidel pro zdravotnické a zásobovací služby ve venkovských oblastech
  • Ford ve své zprávě o trvalé udržitelnosti zmiňuje také další kroky zaměřené na zmírnění dopadů svých aktivit na životní prostředí – od vývoje přepravních řešení budoucnosti až po miliardové investice do elektrických automobilů

/V Praze, 23. června 2016/ – Cílem nové pilotní koncepce společnosti Ford Motor Company je zvýšit kvalitu a dostupnost mobilních zdravotnických služeb v odlehlých lokalitách Jihoafrické republiky a Nigérie.

Program nazvaný Ford Project Better World staví na spolupráci několika veřejně prospěných organizací. Měl by zvýšit úroveň zdravotní péče, výživy a základních služeb pro tisíce lidí žijících na africkém venkově. Klíčovou roli v něm hrají mobilní a komunikační technologie instalované ve vozech Ford. Společnost tento projekt podrobněji představuje ve své 17. výroční zprávě o trvalé udržitelnosti (Sustainability Report).

Dva upravené vozy Ford Ranger budou fungovat jako mobilní kliniky, jejichž personál zajistí zdravotní péči, distribuci léků a sledování růstu dětí v Jihoafrické republice. Nasbírané informace pomohou dobročinným organizacím monitorovat zdravotní stav dětí a lépe přizpůsobovat poskytované služby jejich potřebám. Oba vozy mají přídavný akumulátor, který napájí videoprojektor, přenosnou chladničku, tablet a další výbavu potřebnou k péči o zdraví dětí, zajišťování jejich ochrany a realizaci osvětových kampaní.

V Nigérii navázal Ford spolupráci s dobročinnou organizací Riders for Health. Vyškolí její mechaniky v údržbě motocyklů, čtyřkolek i užitkových vozů, aby organizace mohla poskytovat svoje zdravotnické a zásobovací služby efektivněji a prostoje jejího vozového parku byly co nejmenší. Dopravní prostředky budou vybaveny speciálními senzory a technologií sběru dat OpenXC. Ta mimo jiné pomůže vytvořit první přesné mapy odlehlých oblastí Západní Afriky.

Ford Motor Company a její dobročinná organizace Ford Fund působí již několik desetiletí po celém světě.

„Ve Fordu se snažíme vidět dál než k tradiční roli automobilů ve společnosti a intenzivně hledáme řešení problémů, jimž lidé v různých částech světa čelí,“ řekl výkonný předseda představenstva společnosti Bill Ford. „Tyto programy nás často zavedou do odlehlých oblastí, v nichž můžeme prostřednictvím pokročilých automobilových a komunikačních technologií změnit svět k lepšímu.“

Mobilita a elektrifikace

Zpráva o trvalé udržitelnosti 2015–2016 upozorňuje na klíčové ekologické ukazatele a také na neutuchající úsilí předního výrobce automobilů v oblasti vývoje řešení osobní dopravy pro blízkou i vzdálenější budoucnost.

V letošním roce založil Ford dceřinou organizaci Ford Smart Mobility LLC, jejímž úkolem je navrhovat, realizovat a rozšiřovat nové služby přepravy osob s využitím existujících inovací, produktů a technologií Ford. Příkladem je platforma FordPass®, která zajišťuje dálkový přístup k vozu prostřednictvím mobilní aplikace, či služby jako parkování a sdílení aut, nebo akcelerátor pro start-upy zaměřené na osobní dopravu. Ford jej provozuje ve spolupráci s Techstars Mobility.

Ford také po celém světě experimentuje s řešením složitých dopravních problémů. Jen za posledních šestnáct měsíců realizoval více než třicet různých programů z této oblasti, od služby GoPark na vyhledávání volných parkovacích míst v Londýně až po Dynamic Shuttle, který umožňuje zaměstnancům a návštěvníkům centrály Fordu v Dearbornu objednat si přepravu mezi dvěma body na vyžádání.

Ford, který v Americe prodává nejvíce plug-in hybridů ze všech, zároveň oznámil rozšíření výzkumu a vývoje v Evropě i v Asii. Díky investicím ve výši 4,5 miliardy USD (v přepočtu přibližně 108 miliard Kč) chce rozšířit svoji nabídku o třináct elektrifikovaných modelů a do roku 2020 mít elektrifikovaných 40 procent svých modelových řad. Dále investuje 2,1 milionu dolarů (50 milionů Kč) do moderní laboratoře výzkumu baterií na Michiganské univerzitě.

Pro lepší budoucnost

Společnost Ford dlouhodobě usiluje o to, být vnímána jako zodpovědná firma, která respektuje své zákazníky, zaměstnance, komunity v okolí svých továren i životní prostředí celé naší planety.

Již několik let po sobě snižuje spotřebované množství vody v poměru k počtu vyrobených vozů. Zlepšují se rovněž emise oxidu uhličitého a existuje i mnoho výrobních a montážních zařízení Fordu, která neprodukují vůbec žádný odpad.

Výsledkem je i zařazení Fordu jako jediného výrobce automobilů již sedmkrát po sobě na seznam World’s Most Ethical Company® (Nejetičtější společnosti světa) institutu Ethisphere. Od organizace CDP získal za svoje hospodaření s vodou hodnocení „A“. Za svůj inovativní program Partnership for A Cleaner Environment (Partnerství pro lepší životní prostředí) obdržel cenu organizace Sustainable Purchasing Leadership Council.

Témata


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 201 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.