Skip to content
Už od roku 1969 patří ke klíčovým aspektům Mustangu Mach 1 výrazný design ve stylu závodních vozů.
Už od roku 1969 patří ke klíčovým aspektům Mustangu Mach 1 výrazný design ve stylu závodních vozů.

Tisková zpráva -

Ford Mustang Mach 1 je zde, připraven udělat rozruch na evropských závodních okruzích

  • Na evropský trh poprvé přichází Mustang Mach 1 se zvýšeným výkonem a vylepšenou aerodynamikou. Jeho agilita nejlépe vynikne na závodním okruhu
  • Díky navýšení výkonu osmiválce na 338 kW (460 k) zrychlí vůz z klidu na 100 km/h za 4,4 sekundy. V kombinaci s manuální převodovkou TREMEC i s 10stupňovým automatem se dodává samosvorný diferenciál. Přítlačná síla vzrostla o 22 procent
  • Zážitek z jízdy na uzavřené trati zvyšuje také adaptivní podvozek MagneRide®, přepínatelné jízdní režimy včetně okruhového a soubor funkcí Track Apps včetně launch control

PRAHA, 3. června 2021 – Ford zahájil dodávky nového Mustangu Mach 1 evropským zákazníkům. Ze všech variant Mustangu, které se v Evropě kdy oficiálně nabízely, je Mach 1 nejvýrazněji orientován na sportovní jízdu na závodním okruhu.

Za jízdními výkony hodnými legendárního označení Mach 1 stojí speciálně naladěný motor 5.0 V81 o výkonu 338 kW (460 k), vylepšená aerodynamika, posílené chlazení i úpravy podvozku a hnacího řetězce.

Mustang Mach 1 vytváří o 22 procent vyšší přítlačnou sílu než Mustang GT a z nuly na 100 km/h dokáže zrychlit za 4,4 s. S dynamickým potenciálem vozu koresponduje vnější design s výrazným stylingem, inspirovaným světem závodních vozů.

„Mustang se nestal nejprodávanějším sportovním vozem světa jen tak pro nic za nic, ale Mach 1 ho v srdcích příznivců sportovních vozů na této straně Atlantiku posune ještě výš,“ řekl šéfkonstruktér Mustangu Mach 1 pro Evropu Matthias Tonn. „Ať už na silnici, nebo na okruhu, nový Mach 1 je nejtalentovanější Mustang, jaký se zatím dostal do Evropy, a legendární označení si více než zaslouží.“

Plnokrevný výkon

Celohliníkový motor Ford V8 byl pro Mustang Mach 1 opatřen otevřeným vzduchovým filtrem, specifickým sacím traktem, škrticími klapkami o průměru 87 mm a vstřikovací soustavou tvořenou kombinací přímého a nepřímého vstřiku. Výsledkem je nejvyšší výkon 338 kW (460 k) v 7250 ot.min-1a točivý moment 529 Nm v 4900 ot.min-1.

Optimální průtok maziva a konzistentní výkon i při vysoké zátěži na závodní trati zajišťuje přídavný chladič motorového oleje a nový adaptér olejového filtru.

Zákazníci Mustangu Mach 1 mají na výběr ze dvou robustních, precizních rychlostních skříní, dimenzovaných na časté řazení ve vysokých otáčkách. Poprvé na evropském trhu je v produkčním Mustangu k dispozici šestistupňová manuální skříň TREMEC 3160 s dvoukotoučovou spojkou. Vyznačuje se krátkými drahami řazení, využívá technologii automatického dorovnání otáček při podřazování a umožňuje řadit vyšší rychlostní stupně bez ubrání plynu.

Technicky vyspělá samočinná převodovka Ford s 10 rychlostními stupni má v Mustangu Mach 1 zdokonalený měnič točivého momentu a specifickou kalibraci, přizpůsobenou sportovnímu zaměření vozu.

Obě převodovky jsou vybaveny vlastním chladičem oleje, chlazen je rovněž samosvorný diferenciál. Automat má navíc ještě druhý chladič oleje, který navyšuje chladicí kapacitu o dalších 75 procent.

Na přídi se objevuje nová dvoudílná horní mřížka, nová spodní mřížka, boční mřížky a také spoiler pod nárazníkem. To vše se podílí na lepší aerodynamice a účinnějším chlazení. Zakrytování spodních partií je opatřeno žebry, která vedou chladicí vzduch k brzdám. Specifický zadní spoiler a difuzor zajišťují rovnoměrné rozložení aerodynamických sil mezi přední a zadní nápravu. Mustang Mach 1 dále dostal účinnější posilovač brzd s rychlejší odezvou. Díky šestipístkovým brzdičům BremboTM dokáže zastavit z rychlosti 100 km/h na méně než 32 metrech.

Za nejostřejší odezvou řízení ze všech v Evropě prodávaných Mustangů stojí vedle nové kalibrace elektronického posilovače řízení také tlumiče pérování MagneRide®2 s elektronicky regulovanou magnetoreologickou náplní, jejichž naladění v Mustangu Mach 1 koresponduje s tužšími pružinami a zkrutnými stabilizátory.

Nápravnice a některé komponenty zavěšení byly převzaty ze severoamerických modelů Mustang Shelby GT350 a GT500. Devatenáctipalcová kola z lehké slitiny mají vpředu i vzadu o půl palce (127 mm) větší šířku a jsou obutá do sportovních pneumatik Michelin Pilot Sport 4.

Stejně jako jiné varianty Mustangu nabízí i Mach 1 přepínatelné jízdní režimy včetně módů Sport a Track.3 Za označením Track Apps3se pak skrývá akcelerometr, časomíra a funkce launch control 4 – vše se zobrazuje na sériově montovaném digitálním přístrojovém štítu o úhlopříčce 12 palců.

Mustang Mach 1

6stupňová manuální převodovka Tremec 3160

10stupňová samočinná převodovka Ford

Výkon

338 kW (460 k) v 7250 ot.min-1

Točivý moment

529 Nm @ 4900 ot.min-1

Akcelerace 0‑100 km/h

4,8 s

4,4 s

Akcelerace 0-400 m

13,0 s

12,6 s

Brzdná dráha 100-0 km/h

31,8 m

31,9 m

Nejvyšší rychlost

267 km/h

249 km/h


Vzhled inspirovaný motorsportem

Už od roku 1969 patří ke klíčovým aspektům Mustangu Mach 1 výrazný design ve stylu závodních vozů. V případě nejnovější generace jsou aerodynamické prvky od předních mřížek až po zadní spoiler lakovány černým a šedým lakem. Specifická 19palcová kola dostala povrchovou úpravu Dark Tarnish s nízkým leskem.

V nabídce je osm kombinací laku karoserie a dekoračních pruhů: šedá Fighter Jet s černo-oranžovými pruhy; stříbrná Iconic, černá Shadow a bílá Oxford s černo-červenými pruhy; a modrá Velocity, oranžová Twister, červená Race a žlutá Grabber s černo-bílými pruhy. Na zádi i obou předních blatnících se objevuje legendární logo Mach 1. Sportovní výfuková soustava s aktivním ventilem a čtyřmi koncovkami o průměru 4,5 palce (114 mm) dodává vozu kromě nezaměnitelného zvuku také jedinečný vzhled.

Kožená sportovní sedadla jsou obšitá švy v šedém odstínu Metal. Na palubní desce se nachází plaketa s logem Mach 1 a pořadovým číslem vozu v rámci série. Specifické pro Mach 1 jsou rovněž prahové lišty a uvítací obrazovka na digitálním přístrojovém štítu. Standardní výbava obsahuje vyhřívaná a odvětrávaná přední sedadla, komunikační a zábavní systém Ford SYNC 3,5 prémiový audiosystém B&O s 12 reproduktory nebo modem FordPass Connect,6 který zajišťuje online připojení.

„Skutečný Mustang Mach 1 musí vypadat rychle, i když nehybně stojí,“ řekl Tonn. „Funkční aerodynamika a exkluzivní detaily inspirované motoristickým sportem nenechají fanoušky sportovních vozů na pochybách, že tento Mustang to myslí vážně – a co teprve, až vyjede na závodní trať!“ 

Na to, jak rychlý nový Ford Mustang Mach 1 je, se můžete podívat zde.

                                                                # # #

  • 1 Mustang Mach 1 5.0 V8 s manuální šestistupňovou převodovkou má dle WLTP homologované emise CO2 284 g/km a homologovanou spotřebu paliva 12,4 l/100 km.
  • Mustang Mach 1 5.0 V8 se samočinnou desetistupňovou převodovkou má dle WLTP homologované emise CO2 270 g/km a homologovanou spotřebu paliva 11,7 l/100 km.

Uváděné hodnoty spotřeby paliva, emisí CO2 a dojezdu na elektřinu byly naměřeny dle technických požadavků a specifikací evropských směrnic (EC) 715/2007 a (EU) 2017/1151 v aktuálním znění. Standardizovaná testovací procedura umožňuje srovnání různých typů automobilů od různých výrobců.

2 MagneRide® je registrovaná ochranná známka BWI Group.

3 Asistenční systémy jsou podpůrné. Nenahrazují úsudek a pozornost řidiče a nezbavují ho povinnosti ovládat vůz.

4 Pouze na závodním okruhu.

5 Nenechte se při řízení rozptylovat. Je-li to možné, využívejte ovládání hlasem. Nedržte telefon za jízdy. Některé funkce nemusí být dostupné, je-li zařazen rychlostní stupeň. Ne všechny funkce jsou kompatibilní se všemi telefony.

6 Některé funkce mohou vyžadovat aktivaci.

Témata

Značky


Ford of Europe zajišťuje výrobu, servis a prodej automobilů značky Ford na 50 trzích. Zaměstnává přibližně 45 000 lidí v závodech, které zcela vlastní, a v konsolidovaných joint venture podnicích, respektive přibližně 58 000 lidí při započítání nekonsolidovaných podniků. Vedle finanční společnosti Ford Motor Credit Company zastřešuje Ford Europe také Ford Customer Service Division (divizi péče o zákazníky) a 18 výrobních závodů. První vozy Ford byly dodány do Evropy již v roce 1903 – tedy v roce, kdy byla založena samotná Ford Motor Company. Výroba vozů Ford v Evropě byla zahájena v roce 1911.

Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Navrhuje, vyrábí a prodává kompletní sortiment osobních vozů, užitkových vozů, SUV a elektromobilů značky Ford a luxusních vozů značky Lincoln. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company poskytuje finanční služby. Usiluje o vybudování vedoucího postavení v oblastech elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Po celém světě Ford zaměstnává přibližně 188 000 lidí. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Související příběhy

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.