Skip to content
Ford oslavuje 60 let kultovního modelu Mustang oznámením nových verzí a zahájením přijímání objednávek

Tisková zpráva -

Ford oslavuje 60 let kultovního modelu Mustang oznámením nových verzí a zahájením přijímání objednávek

  • Ford oslavuje 60 let modelu Mustang oslavami Ford Mustang Global Gallop a také oznámením nových verzí Mustang GT California Special a GT Black.
  • Již brzy se otevřou objednávkové knihy pro nový elektrický Mustang Mach-E Rally a pro Evropu je potvrzen dlouho očekávaný Mustang GTD
  • Ford Mustang Global Gallop oslavuje celosvětovou popularitu Mustangu epickými jízdami na šesti kontinentech po celý rok 2024

PRAHA, 17. dubna 2024 - Je synonymem zábavy, svobody, výkonu a nádechu rebelství - a fanoušci po celém světě dnes slaví, protože ikonický Ford Mustang 1 slaví šedesáté narozeniny.

Mustang se poprvé začal prodávat na Světové výstavě v New Yorku 17. dubna 1964. Překonal tehdy světový rekord v prodejích, když hned v prvním roce prodeje zaznamenal více než 418 000 prodaných kusů a nastolené tempo drží až dodnes. Mustang je v současnosti již více než 10 let nejprodávanějším sportovním vozem na světě. 2

Na oslavu šesti desetiletí nepřetržité výroby modelu Mustang dnes Ford představuje dvě nové varianty určené pro Evropu. Nový Mustang GT California Special přináší moderní pojetí speciální edice, která byla poprvé představena v roce 1968, zatímco nový Mustang GT Black

dodává vozu ještě více charakteru díky stylovým designovým vylepšením.

V době, kdy Ford v Evropě směřuje k elektrické budoucnosti, rozšířil svou stáj vozů Mustang vůbec poprvé také o elektrické SUV Mustang Mach-E. 3 Dne 30. dubna zahájí Ford příjem objednávek na model Mustang Mach-E Rally 4 - vůbec první elektrický vůz značky Ford inspirovaný závody rallye. K dalším dárkům k narozeninám Mustangu patří první informace o ultimativním modelu Mustang GTD a jeho dostupnosti v Evropě. 5

Mezi oslavy "Dne Mustangu", které pořádá Ford a nadšenci Mustangu po celém světě, patří Ford Mustang Global Gallop. Šedesát ambasadorů modelu Mustang, novinářů a tvůrců podnikne současně velkolepé cesty v Severní Americe, Jižní Americe, Evropě, Jižní Africe, Číně a Austrálii, aby tak vzdali hold neutuchající popularitě tohoto ikonického sportovního vozu po celém světě.

"Málokterý vůz - pokud vůbec nějaký - se může pochlubit tak bohatou historií, odkazem a celosvětovou popularitou jako Ford Mustang, a ještě méně z nich se nepřetržitě vyrábí již 60 let," řekl Jon Williams, generální ředitel Ford Blue v Evropě. "Dnešní oslavy a naše nové přírůstky do modelové řady Mustang vystihují ducha svobody a zábavy, který byl základním kamenem úspěchu Mustangu po celých šest desetiletí - a nyní jsou inspirací pro technologie, díky nimž bude Mustang cválat i v budoucnosti."

Nové Mustangy, stejný charakter

Ford dnes pro Evropu představil nový model Mustang GT California Special, který vzdává hold oblíbené speciální edici z roku 1968 - zachycuje podstatu amerického stylu západního pobřeží s jedinečným designem.

Verze California Special je k dispozici v osmi barevných provedeních exteriéru včetně stříbrné Iconic a modré Vapor a přidává výrazné boční pruhy v kombinaci světle modré Light Rave a černé High a Low Gloss Black s nápisem GT/CS, který je při slabém osvětlení téměř neviditelný, ale na slunci je mnohem výraznější.

Černé rámečky lemující světlomety, 19palcová kola z lehké slitiny s opracovanou čelní plochou s detaily v modré barvě Rave, doplněné znakem GT/CS na přední masce chladiče a znakem GT na víku zavazadlového prostoru, které jsou oba vyvedeny ve stejné barvě.

V interiéru pokračuje California Special v pestrém tématu s čalouněním Navy Pier a koženými sedadly v barvě černá Ebony s dvoubarevným prošíváním Raptor Blue a Metal Grey, které se táhne kolem palubní desky, dveří, volantu a středové konzoly. Mustang California Special je možné ode dneška objednávat v karosářských verzích Mustang GT Convertible s možností volby šestistupňové manuální nebo desetistupňové automatické převodovky pro motor V8 o objemu 5,0 litru.

Nová sada Black, kterou lze ode dneška rovněž objednat pro Mustang GT Fastback a Convertible s možností volby manuální nebo automatické převodovky pro motor V8 5,0 l, dává zákazníkům možnost získat pro svůj nový Mustang temnější nádech. Součástí paketu jsou černě lakovaná kola z lehkých slitin v barvě Ebony Black, černá střecha, kryty zrcátek a rámečky světlometů, stejně jako černé přední a zadní znaky Mustang, které nenechávají nikoho na pochybách, že se jedná o pořádně ostrý stroj.

Připraven dovádět na asfaltu i v terénu

Evropští zákazníci si od 30. dubna mohou objednat nový Mustang Mach-E Rally, který poprvé přenáší svobodu a zábavu spojenou s modely Mustang mimo zpevněné povrchy.

Navržen tak, aby upoutal pozornost na jakémkoliv povrchu. Mustang Mach-E Rally se vyznačuje dvojitými závodními pruhy, jedinečnou přední maskou, výrazným zadním spoilerem a 19palcovými bílými koly z lehkých slitin inspirovanými dlouhou historií značky Ford v soutěžních rallye.

Dvoumotorový elektrický pohon všech kol poskytuje točivý moment 950 Nm a výkon 486 k, 6, 7zatímco speciálně vyladěné odpružení je o 20 mm vyšší než u Mustangu Mach-E GT.

Ford dnes také potvrdil, že Mustang GTD, nejodvážnější a nejvyspělejší Mustang všech dob, přijde do Evropy.

Tento mimořádně výkonný vůz určený pro silniční provoz je vybaven nejmodernějšími technologiemi včetně aktivní aerodynamiky a poloaktivního odpružení a bude k dostání ve striktně omezeném počtu kusů.

Návštěvníci vytrvalostního závodu 24 hodin Le Mans, který se koná 15. a 16. června, budou moci vidět Mustang GTD v ostrém provozu a zároveň sledovat soutěžní Mustang GT3. Zahájení příjmu objednávek evropských zájemců o Mustang GTD se nyní očekává letos v létě - další podrobnosti budou brzy zveřejněny.

Legenda, která vznikala 60 let

Od roku 1964 se prodalo více než 10 milionů Mustangů sedmi generací. Ikonický sportovní vůz se objevil v tisících filmových, televizních, hudebních a videoherních scénách a stal se nejoblíbenějším vozem na světě na Facebooku.

Mustang se také těší bohaté historii v motoristickém sportu po celém světě, v prvním roce prodeje dosáhl prvního vítězství v automobilovém závodě Tour de France a dále zaznamenal vítězství a mistrovské tituly ve sportovních vozech, drag racingu a rallye.

Soutěživý duch Mustangu přetrvává dodnes díky verzím Mustang Dark Horse Spec R, GT4 a Mustang GT3, které se letos v létě vrátí do čela závodu 24 hodin Le Mans.

# # #

1 Mustang 5,0 l V8: emise CO2 274-282 g/km a spotřeba paliva 12,0-12,4 l/100 km WLTP. Hodnoty emisí CO2 a spotřeby paliva se mohou lišit podle variant vozidla nabízených na jednotlivých trzích.

Deklarované spotřeby paliva/energie WLTP, emise CO2 a elektrický dojezd jsou stanoveny podle technických požadavků a specifikací evropských nařízení (ES) 715/2007 a (EU) 2017/1151 v posledním znění. Použité standardní zkušební postupy umožňují srovnání různých typů vozidel a různých výrobců.

2 Na základě celosvětových registrací lehkých vozidel podle S&P Global Mobility za posledních 10 let. Ty jsou sestaveny z vládních a dalších zdrojů a zachycují 95 % celosvětových objemů nových vozidel ve více než 80 zemích. Sportovní vozy podle definice S&P Global Mobility zahrnují dvoudveřová kupé a kabriolety.

3 Dojezd až 600 km při plném nabití vozu Mustang Mach-E RWD Extended Range. Odhadovaný dojezd podle celosvětově harmonizovaného zkušebního postupu pro lehká vozidla (WLTP). Uvedené údaje slouží pro účely srovnání a měly by být porovnávány pouze s jinými vozidly testovanými podle stejných technických postupů. Skutečný dojezd se liší v závislosti na reálných jízdních podmínkách, jako je teplota, jízdní chování, profil trasy, údržba vozidla, stáří a stav lithium-iontového akumulátorubater.

4 Dojezd až 510 km při plném nabití vozu Mustang Mach-E Rally. Odhadovaný dojezd podle celosvětově harmonizovaného zkušebního postupu pro lehká vozidla (WLTP). Uvedené údaje slouží pro účely srovnání a měly by být porovnávány pouze s jinými vozidly testovanými podle stejných technických postupů. Skutečný dojezd se liší v závislosti na reálných jízdních podmínkách, jako je teplota, jízdní chování, profil trasy, údržba vozidla, stáří a stav lithium-iontového akumulátoru.

5 Oficiálně homologovaná spotřeba paliva a emise CO2 budou zveřejněny blíže k datu zahájení prodeje. V souladu s celosvětově harmonizovaným zkušebním postupem pro lehká vozidla (WLTP).

6 Vypočítáno na základě maximálního výkonu elektromotorů při maximálním nabití baterie. Vaše hodnoty se mohou lišit.

7 Maximální hodnoty výkonu a točivého momentu jsou nezávislé atributy a nemusí být dosaženy současně.


Ford, globální americká společnost, která je již více než 100 let pevně spjata s Evropou, usiluje o svobodu pohybu, která jde ruku v ruce s péčí o planetu a o sebe navzájem. Plán společnosti Ford+ s obchodními jednotkami Model e, Ford Pro a Ford Blue urychluje její evropskou transformaci směrem k plně elektrické a uhlíkově neutrální budoucnosti v roce 2035. Společnost se vydává vpřed s novými odvážnými elektromobily, z nichž každý je navržen s ohledem na evropské řidiče, a inovacemi ve službách, které pomáhají lidem spojovat se, komunitám růst a firmám prosperovat. Prodej a servis vozů Ford na 50 jednotlivých evropských trzích zahrnuje také činnost společnosti Ford Motor Credit Company, divize zákaznických služeb Ford a 14 výrobních závodů (osm plně vlastněných a šest nekonsolidovaných závodů ve společném podniku) se čtyřmi centry v Kolíně nad Rýnem v Německu, ve Valencii ve Španělsku a ve společném podniku v Craiově v Rumunsku a v Kocaeli v Turecku. Společnost Ford zaměstnává přibližně 34 000 lidí ve svých plně vlastněných závodech a konsolidovaných společných podnicích a přibližně 57 000 lidí včetně nekonsolidovaných podniků v celé Evropě. Další informace o společnosti, jejích produktech a úvěru Ford Credit jsou k dispozici na adrese www.corporate.ford.com

O společnosti Ford Motor Company

Ford Motor Company (NYSE: F) je globální společnost se sídlem v Dearbornu ve státě Michigan, která se zavázala pomáhat budovat lepší svět, kde se každý člověk může svobodně pohybovat a plnit si své sny. Firemní plán Ford+, zaměřený na růst a tvorbu hodnot, kombinuje stávající silné stránky, nové schopnosti a dlouhodobě budované vztahy se zákazníky s cílem obohatit jejich zážitky a prohloubit jejich loajalitu. Společnost Ford vyvíjí a dodává inovativní, oblíbené pick-upy a SUV vozy Ford, užitkové dodávky a luxusní vozy Lincoln, jakož i pokročilé služby konektivity. Kromě toho si Ford buduje vedoucí postavení v oblasti řešení mobility, včetně technologie autonomního řízení, a poskytuje finanční služby prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company. Ford zaměstnává po celém světě přibližně 182 000 lidí. Další informace o společnosti, jejích produktech a společnosti Ford Motor Credit Company jsou k dispozici na adrese corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Související příběhy

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.