Skip to content
Ford slaví významné jubileum. Na českém trhu působí již 30 let

Tisková zpráva -

Ford slaví významné jubileum. Na českém trhu působí již 30 let

  • Ford si letos připomíná 30. výročí od oficiálního vstupu na český trh
  • Za tři dekády prodal Ford v České republice více než 360 000 vozidel a je celkově nejúspěšnějším prodejcem lehkých užitkových automobilů
  • Na oslavu jubilea uspořádala značka galavečer v rezidenci amerického velvyslance
  • Součástí oslav byla exkluzivní předpremiéra plně elektrického SUV Ford Explorer

PRAHA, 15. září 2023 – V letošním roce uplynula již celá tři desetiletí od okamžiku, kdy Ford vstoupil na český trh prostřednictvím oficiálního zastoupení. Na oslavu kulatého výročí uspořádala Ford Motor Company coby americká společnost galavečer ve vile Otto Petschka, která již od roku 1945 slouží jako rezidence velvyslance Spojených států amerických.

Vznik zastoupení významné světové automobilky v roce 1993 byl odrazem společenských a ekonomických změn, k nimž v tehdejším Československu docházelo od začátku 90. let. Začal se tak psát příběh úspěchu, který trvá dodnes. Za 30 let prodal Ford v České republice více než 360 000 vozidel. Potvrzením důvěry, kterou si značka u českých motoristů vybudovala, je i fakt, že Ford se mnohokrát stal nejúspěšnějším dovozcem nových automobilů – v letech 2007 až 2011 dokonce pětkrát za sebou! Zároveň je Ford za celých 30 let nejúspěšnějším prodejcem lehkých užitkových vozidel v ČR.

Úspěchy značka sbírala nejen u zákazníků, ale i u odborné veřejnosti. Svědčí o tom nesčetné pozitivní recenze vozů Ford v českých motoristických médiích včetně těch nejrespektovanějších, stejně jako fakt, že model Focus získal v každé ze svých čtyř generací prestižní titul Auto roku v České republice.

„Za 30 let jsme urazili dlouhou cestu a těší nás, že dnes je značka Ford vnímána českou laickou i odbornou veřejností tak pozitivně,“ řekl Libor Beneš, Country Manager pro Českou republiku. „Do čtvrté dekády našeho působení na zdejším trhu vstupujeme s velice silným a rozmanitým produktovým portfoliem, které pokrývá mnoho karoserií a typů pohonu od mild-hybridu ve stylovém kompaktním SUV Puma, přes hybridní a plug-in hybridní motorizace například ve Fordu Kuga, až po čistě elektrické modely Mustang Mach-E či užitkový E-Transit. Zároveň se ovšem nezříkáme našeho amerického dědictví, a tak v naší nabídce zákazníci nadále najdou klasické americké legendy Mustang a Bronco, nebo speciality jako Ranger Raptor, pick-up zkonstruovaný ke sportovní jízdě mimo zpevněné komunikace. Ą k tomu samozřejmě skvělá paleta užitkových modelů se širokým rozsahem karosářských variant, nosností a pohonů včetně elektrifikovaných.“

Andrea Laky, generální ředitelka Ford Motor Company pro Českou republiku a Maďarsko, dodala: „Děkujeme panu velvyslanci za možnost oslavit 30 let působení na českém trhu v jeho skvostné rezidenci. Oslavu chápeme jako poděkování všem zákazníkům, partnerům a zaměstnancům, kteří přispěli k dlouhodobému úspěchu značky Ford v České republice. Moci se ohlédnout zpět a vidět tak úžasný příběh je nádherný pocit. Nyní však již s optimismem vyhlížíme nejbližší budoucnost, která přinese řadu vzrušujících novinek.“

Již v roce 2024 bude Ford nabízet hned devět plně elektrických modelů. Jedná se o úspěšný a již prodávaný Mustang Mach-E, nový sportovní crossover, elektrickou Pumu a také elektrické verze všech řad rodiny Transit – E-Transit Courier, E-Transit Custom, E-Tourneo Custom, E-Tourneo Courier a velký E-Transit, který se již zabydluje ve vozových parcích českých zákazníků. Nejaktuálnější elektrickou novinkou je nový Explorer, jenž bude oficiálně uveden na český trh během letošního podzimu.

Předpremiéra elektrického dobrodruha

Nový Explorer, na dobrodružství připravený elektromobil kategorie SUV, bude mít oficiální českou premiéru na listopadovém veletrhu E-Salon. Hosté galavečera v rezidenci amerického velvyslance si ho ale mohli prohlédnout v exkluzivní předpremiéře již ve středu 13. září. „Jsme rádi, že jsme mohli oslavu 30 let působení v České republice okořenit předpremiérou tak významného nového modelu,“ řekla Andrea Laky. „Explorer kombinuje německou konstrukční vyspělost s výrazným americkým stylem a otevírá cestu k naprostému přerodu značky Ford v Evropě.“

Plně elektrický Explorer byl zkonstruován v Německu, kde se bude také vyrábět. Celé posádce nabízí vynikající digitální uživatelskou zkušenost. K nejzajímavějším novým prvkům výbavy patří rozměrná pohyblivá dotyková obrazovka SYNC Move, online infotainment s prémiovým audiosystémem, bezdrátová integrace aplikací a pokročilé asistenční technologie. První vozy budou zákazníkům dodány v létě 2024.

###

Témata


Ford, globální americká společnost, která je již více než 100 let pevně spjata s Evropou, usiluje o svobodu pohybu, která jde ruku v ruce s péčí o planetu a o sebe navzájem. Plán společnosti Ford+ s obchodními jednotkami Model e, Ford Pro a Ford Blue urychluje její evropskou transformaci směrem k plně elektrické a uhlíkově neutrální budoucnosti v roce 2035. Společnost se vydává vpřed s novými odvážnými elektromobily, z nichž každý je navržen s ohledem na evropské řidiče, a inovacemi ve službách, které pomáhají lidem spojovat se, komunitám růst a firmám prosperovat. Prodej a servis vozů Ford na 50 jednotlivých evropských trzích zahrnuje také činnost společnosti Ford Motor Credit Company, divize zákaznických služeb Ford a 14 výrobních závodů (osm plně vlastněných a šest nekonsolidovaných závodů ve společném podniku) se čtyřmi centry v Kolíně nad Rýnem v Německu, ve Valencii ve Španělsku a ve společném podniku v Craiově v Rumunsku a v Kocaeli v Turecku. Společnost Ford zaměstnává přibližně 34 000 lidí ve svých plně vlastněných závodech a konsolidovaných společných podnicích a přibližně 54 000 lidí včetně nekonsolidovaných podniků v celé Evropě. Další informace o společnosti, jejích produktech a úvěru Ford Credit jsou k dispozici na adrese www.corporate.ford.com

O společnosti Ford Motor Company

Ford Motor Company (NYSE: F) je globální společnost se sídlem v Dearbornu ve státě Michigan, která se zavázala pomáhat budovat lepší svět, kde se každý člověk může svobodně pohybovat a plnit si své sny. Firemní plán Ford+, zaměřený na růst a tvorbu hodnot, kombinuje stávající silné stránky, nové schopnosti a dlouhodobě budované vztahy se zákazníky s cílem obohatit jejich zážitky a prohloubit jejich loajalitu. Společnost Ford vyvíjí a dodává inovativní, oblíbené pick-upy a SUV vozy Ford, užitkové dodávky a luxusní vozy Lincoln, jakož i pokročilé služby konektivity. Kromě toho si Ford buduje vedoucí postavení v oblasti řešení mobility, včetně technologie autonomního řízení, a poskytuje finanční služby prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company. Ford zaměstnává po celém světě přibližně 182 000 lidí. Další informace o společnosti, jejích produktech a společnosti Ford Motor Credit Company jsou k dispozici na adrese corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.