Skip to content
Inteligentní semafory Fordu rozsvítí vozidlům záchranného systému zelenou

Tisková zpráva -

Inteligentní semafory Fordu rozsvítí vozidlům záchranného systému zelenou

  • Ford testuje online semafory, které by uměly uvolnit cestu pro vozy hasičů, policie a záchranářů
  • Systém by mohl také rozesílat informace o intrvalech semaforů ostatním vozidlům a zvýšit tak plynulost provozu
  • Experiment je součástí většího projektu, který zkoumá přínosy online propojení mezi automobily a dopravní infrastrukturou

PRAHA, 29. března 2022 – V případě hasičů vyjíždějících k zásahu je čas kriticky důležitý. Každé zdržení po cestě může mít fatální následky.1

Ford otestoval online semafory, které by automaticky uměly vytvořit „zelenou vlnu“ pro vozy hasičů, policie a záchranářů. 2 Zároveň by mohly snížit riziko dopravních nehod, k nimž nezřídka dochází, když vozy integrovaného záchranného systému projíždějí křižovatkami na červenou. 3

„Ať už se bavíme o požárním voze na cestě k požáru nebo o sanice mířící k nehodě, to poslední, co chceme, je, aby se tito řidiči zdržovali stáním na semaforech spolu s jinými vozidly,“ řekl Martin Sommer, inženýr výzkumu systémů automatizovaného řízení ve Ford of Europe.

Kdyby navíc semafory uměly rozesílat informace o svých intervalech blížícím se vozidlům, mohlo by to zlepšit plynulost provozu.

Zkouška proběhla v rámci širšího projektu, který zkoumá přínosy online propojení mezi automobily a dopravní infrastrukturou na všech druzích silnic. Tento výzkum je příkladem snah Fordu využívat konektivitu a inovace k tomu, aby se řidičům usnadnil život.

Jak to funguje

K testování této technologie využil Ford ulici s osmi po sobě jdoucími semafory v německých Cáchách a dva úseky se třemi navazujícími jdoucími semafory za městem, které zajistili partneři projektu.

Testovací vůz Ford Kuga Plug-In Hybrid, vybavený palubními jednotkami (pro komunikaci s infrastrukturou) a hardwarem umožňujícím prozovat ve voze prototypový software, představoval v různých scénářích sanitku i běžný osobní vůz.

Při testování dal testovací vůz semaforům signál, aby se přepnuly na zelenou. Jakmile křižovatkou projel, semafor se opět vrátil ke standardnímu provozu. V simulacích každodenních provozních situací pak testovací vozidlo dostávalo informace o tom, kdy se na semaforech změní červená na zelenou a naopak. Adaptivní tempomat potom upravil rychlost jízdy tak, aby vůz projel větší část testovacího úseku na zelenou. 4

Když na semaforu svítila červená, snížila se rychlost vozu například z 50 km/h na 30 km/h dlouho před křižovatkou, aby bylo možné načasovat příjezd k semaforu na okamžik, kdy se rozsvítí zelená.

U vozidel, která přijíždějí k semaforu na červenou, by tato technologie mohla pomoci alespoň minimalizovat prudké brzdění a zkrátit dobu stání. Vůz obdržel informaci o světelné signalizaci s dostatečným předstihem před křižovatkou a zpomalil dříve, což pomohlo zvýšit plynulost jízdy.

Komunikaci mezi vozidly a semafory umožňuje technologie C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everything), což je jednotná platforma, která propojuje vozidla s dopravní infrastrukturou, ostatními vozidly a dalšími účastníky silničního provozu.

„Výměna dat mezi automobily, vozidly záchranného systému a semafory v reálném čase, založená na nejnovějších technologiích mobilních sítí, zvyšuje bezpečnost i plynulost silničního provozu,“ řekl Michael Reinartz, ředitel divize spotřebitelských služeb a inovací Vodafone Germany. „Inteligentní řízení semaforů pomáhá zachraňovat životy, když se počítá každá sekunda, a také zkracuje zbytečné čekání a snižuje emise CO2.“

Inženýři Fordu testovali tento systém v rámci projektu „Koridor pro novou mobilitu Cáchy-Düsseldorf“ (ACCorD), který financuje německé Spolkové ministerstvo pro digitální technologie a dopravu a podporují jej univerzita RWTH v Cáchách, Vodafone, Straßen.NRW (správa silnic Severního Porýní-Vestfálska) a město Cáchy. Projekt probíhal od ledna 2020 do března letošního roku.

                                                       # # #

1 Odborníci se domnívají, že pokud se zraněným účastníkům dopravních nehod dostane ošetření o pouhé čtyři minuty dříve, míra přežití se může zvýšit až o 40 procent.

https://ffkirnberg.files.wordpress.com/2011/11/rettungsgasse1.pdf

2Tato funkce je vyvíjena pouze pro zkušební účely a v současné době není v prodeji.

3V roce 2017 se sanitky v Londýně podílely na šesti nehodách denně a 2265 za rok. V roce 2016 to bylo 2297 nehod.

https://www.mylondon.news/news...

Výzkum ukázal, že v Německu se 39 % nehod sanitek na křižovatkách stalo tehdy, když sanitka projiížděla na červenou.

https://publichealth.jmir.org/2021/11/e25897/

4 Asistenční systémy jsou podpůrné. Nenahrazují úsudek a pozornost řidiče a nezbavují ho povinnosti ovládat vůz.

Témata

Značky


Ford of Europe zajišťuje výrobu, servis a prodej automobilů značky Ford na 50 trzích. Zaměstnává přibližně 45 000 lidí v závodech, které zcela vlastní, a v konsolidovaných joint venture podnicích, respektive přibližně 58 000 lidí při započítání nekonsolidovaných podniků. Vedle finanční společnosti Ford Motor Credit Company zastřešuje Ford Europe také Ford Customer Service Division (divizi péče o zákazníky) a 18 výrobních závodů. První vozy Ford byly dodány do Evropy již v roce 1903 – tedy v roce, kdy byla založena samotná Ford Motor Company. Výroba vozů Ford v Evropě byla zahájena v roce 1911.

O společnosti Ford Motor Company

Ford Motor Company (NYSE: F) je globální společnost se sídlem v Dearbornu ve státě Michigan, která se zavázala pomáhat budovat lepší svět, kde se každý člověk může svobodně pohybovat a plnit si své sny. Firemní plán Ford+, zaměřený na růst a tvorbu hodnot, kombinuje stávající silné stránky, nové schopnosti a dlouhodobě budované vztahy se zákazníky s cílem obohatit jejich zážitky a prohloubit jejich loajalitu. Ford navrhuje, vyrábí, prodává a servisuje kompletní řadu stále více elektrifikovaných osobních a užitkových vozidel vybavených permanentním online připojením: Užitkové a osobní vozy Ford a luxusní vozy Lincoln. Společnost usiluje o vedoucí pozici v oblasti elektrifikace, online automobilových služeb a řešení mobility včetně technologie autonomního řízení, a poskytuje finanční služby prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company. Ford zaměstnává po celém světě přibližně 186 000 lidí. Další informace o společnosti, jejích produktech a společnosti Ford Motor Credit Company jsou k dispozici na adrese corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.