Skip to content

Tisková zpráva -

Nová technologie pomůže rodičům v autě zachovat klid

/V Praze, 1. dubna 2016/ – Zapomeňte na dopravní omezení, špatné silnice nebo kolony. Rodičům nic nezkazí cestu autem tolik jako hlučné děti na zadním sedadle.

Pomoci může komunikační a zábavní systém SYNC. Tato technologie umožňuje řidičům hlasem spustit například přehrávání pohádkových audioknih a dokonce i najít místo, kde by se děti mohly najíst, jednoduše vyslovením věty „mám hlad“. Kromě toho odborníci Fordu pracují na tom, aby systém SYNC dokázal v jednotlivých jazycích rozeznat i naléhavé pokyny ze zadních sedadel, typicky třeba pokyn „ci čůlat!“.

Nicméně pro situace, v nichž jídlo ani pohádky nezabírají, byla vyvinuta nová technologie, která automaticky sníží úroveň hluku přicházejícího ze zadních sedadel.

Součástí systému SYNC 3 v novém Fordu Edge je totiž také funkce Child Anarchy Layoff Mode (CALM). Pracuje na podobném principu jako systém aktivního potlačování hluku vysílající z reproduktorů audiosystému zvukové vlny s opačnou fází, než mají nežádoucí složky akustického spektra na palubě.

„Naším cílem je, aby interiéry vozů Ford byly maximálně uklidňující, ale i když jsme dokázali vyvinout intuitivní ovládání a komfortní sedadla, zatím jsme neuměli udělat nic se stresem, který řidičům způsobují ostatní pasažéři na palubě… až dosud,“ řekla Theresa Earthly, odborná pracovnice v Laboratoři rušivých oscilací Fordu. „CALM účinkuje zejména na pronikavé zvuky mladších cestujících, ale pracujeme i na verzi, jež vyruší tóny s nižší frekvencí, jaké vydávají například tchýně.“

Systém CALM lze objednávat již dnes, 1. dubna

Témata


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 201 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.