Skip to content
Slavný DJ Yoda učí robota, jak zabodovat u mixážního pultu

Tisková zpráva -

Slavný DJ Yoda učí robota, jak zabodovat u mixážního pultu

  • Sledujte, jak kooperativní robot předvede na premiéře nového Fordu Fiesta strhující živý set pod dohledem svého mentora, jímž není nikdo menší než oceňovaný DJ Yoda
  • Robot „YuMi“ je zkonstruovaný speciálně na spolupráci s lidmi
  • Ford patří k prvním výrobcům automobilů, kteří uplatňují integrovaný přístup ke spolupráci dělníků a kooperativních robotů, tzv. ko-botů, na montážních linkách

/V Praze, 30. listopadu 2016/– Chcete vidět robota v roli diskžokeje? V tom případě si pusťte neuvěřitelné video, ve kterém stojí za mixážním pultem robot „YuMi“. Jeho mentorem je úspěšný DJ Yoda – odkaz ZDE.

Kooperativní robot „YuMi“ (vyslovujte jako You Me neboli já-ty) je zkonstruovaný speciálně na spolupráci s lidmi. V tomto případě byl naprogramován tak, aby mohl zahrát živý set na slavnostním odhalení nové generace Fordu Fiesta v Kolíně nad Rýnem.

Legendární malý vůz letos slaví 40 let. Playlist proto obsahoval skladby od roku 1976 dál. Oceňovaný hip-hopový DJ a producent DJ Yoda, s nímž v minulosti spolupracovali například Mark Ronson, Dr Dre nebo Banksy, pracoval na projektu dva týdny. Musel se přitom vypořádat s několika neobvyklými problémy.

„Už jsem spolupracoval s klasickým orchestrem, beatboxerem i žesťovou kapelou, ale učit robota práci diskžokeje je bláznivé. Chvílemi jsem si nebyl jistý, jestli to bude fungovat, nebo ne,“ řekl DJ Yoda. „Největší problém byl naučit kodéry, kteří robota programují, rytmus.“

Ford patří k prvním výrobcům automobilů, kteří uplatňují integrovaný přístup ke spolupráci dělníků a kooperativních robotů. Zaměstnanci Fordu již využívají ko-boty k montáži tlumičů pérování do Fiesty. Výsledkem je vyšší přesnost montáže a dělníci se navíc nemusejí natahovat do obtížně přístupných míst.


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 203 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.