Skip to content
Nový E-Transit Courier bude měl veřejnou premiéru na veletrhu užitkových vozidel v britském Birminghamu ve dnech 18.-20. dubna 2023
Nový E-Transit Courier bude měl veřejnou premiéru na veletrhu užitkových vozidel v britském Birminghamu ve dnech 18.-20. dubna 2023

Novinka -

Ford Pro posouvá své vedoucí postavení v oblasti komerčních elektromobilů s chytřejším, plně propojeným, plně elektrickým vozem E-Transit Courier na novou úroveň

  • Zcela nová, plně elektrická kompaktní dodávka E-Transit Courier posiluje řadu elektromobilů Ford Pro a podporuje globální plán společnosti Ford na rychlé rozšíření elektrických vozidel
  • Nekompromisní výkon elektromobilu, výrazně větší a flexibilnější úložný prostor a plná podpora připojených služeb Ford Pro zajišťují bezkonkurenční produktivitu.
  • E-Transit Courier se začne vyrábět později v roce 2024; modely s dieselovým a benzinovým motorem lze objednávat od léta 2023 s dodáním na přelomu roku.

Praha, 6. dubna 2023 – Ford Pro dnes odhalil E-Transit Courier, nový plně elektrický užitkový model 1 , který zákazníkům segmentu kompaktních dodávek přináší lepší konektivitu a produktivitu.

Nový E-Transit Courier, který rozšiřuje řadu inovativních elektrifikovaných a propojených užitkových vozů Ford Pro, podporuje 5G mobilní sítě a přináší inovativní funkce konektivity skrze aplikaci FordPass Pro.

Pro další zvýšení produktivity byl E-Transit Courier kompletně přepracován a má větší a flexibilnější nákladový prostor, který pojme o 25 % větší objem nákladu než dosavadní model, a další vylepšení včetně zvýšeného užitečného zatížení 2a prostoru pro dvě europalety.

Model E-Transit Courier je součástí globálního úsilí společnosti Ford v hodnotě přesahující 50 miliard dolarů a dalším krokem v elektrifikaci ikonické rodiny užitkových vozidel Transit. Připojuje se tak k větším modelům E-Transit a E-Transit Custom v portfoliu Ford Pro.

"E-Transit Courier posouvá svůj segment o úroveň výš díky nekompromisnímu výkonu elektromobilu, vyšším užitným vlastnostem a kompletní konektivitě. Dlouhodobé vedoucí postavení společnosti Ford Pro na trhu nám dává bezkonkurenční přehled o potřebách zákazníků a znamená, že jim můžeme prostřednictvím větší konektivity a lepších schopností pomoci zvýšit produktivitu jejich kompaktních dodávek více, než kdykoli předtím," řekl Hans Schep, generální ředitel Ford Pro pro Evropu.

Nový E-Transit Courier bude mít veřejnou premiéru na veletrhu užitkových vozidel v britském Birminghamu ve dnech 18.-20. dubna a jeho výroba je naplánována na rok 2024. Zákazníci si budou moci objednat modely Transit Courier s benzinovým a naftovým motorem od léta 2023 s na přelomu roku.

Plně elektrická produktivita a řešení nabíjení

Plně elektrické hnací ústrojí vozu E-Transit Courier bylo zkonstruováno tak, aby zákazníkům poskytovalo nekompromisní zážitek z jízdy, včetně výkonného elektromotoru o výkonu 100 kW a možnosti jízdy s jedním pedálem. Veškeré podrobnosti o výkonu a dojezdu budou potvrzeny blíže k uvedení vozu na trh.

Společnost Ford v České republice přináší zákazníkům také komplexní řešení instalace nástěnných nabíječek na klíč. Skrze partnerskou společnost si zákazníci mohou nechat zřídit nabíjení doma či v depu – zcela jednoduše a bez starostí.

Ford Pro očekává, že E-Transit Courier bude oblíbený u zákazníků, kteří nabíjejí doma; Ford Pro Charging má za cíl dosáhnout nočního domácího nabíjení střídavým proudem o výkonu 11 kW za 5,7 hodiny, 3přičemž nabíjení bude možné pomocí dotykové obrazovky ve vozidle nebo softwaru pro nabíjení v depu naplánovat tak, aby se využila levnější noční energie.

Pro podporu efektivního veřejného nabíjení nabízí vozidlo možnost rychlého DC nabíjení o výkonu až 100 kW. Ford očekává, že systém zvládne přidat 87 km dojezdu za 10 minut a nabití z 10-80 % proběhne za méně než 35 minut. 3 K vozu E-Transit Courier obdrží zákazník také roční bezplatný přístup k nabíjecí síti BlueOval Charge Network, která bude do roku 2024 zahrnovat 500 000 veřejných nabíjecích stanic.

Funkce Plug&Charge umožňuje majitelům vozů E-Transit Courier jednoduše se připojit k nabíjecí stanici bez nutnosti aktivace, pokud používají kompatibilní nabíjecí stanice Blue Oval Charging Network. Nabíjení se spustí automaticky a po odpojení ze zásuvky je majiteli zaslán doklad o zaplacení a přehled nabíjení. Aby bylo možné mezi jednotlivými nabíjeními dojet ještě dále, shromažďuje inteligentní cloudová technologie Intelligent Rangedata, která poskytují přesněji vypočítané údaje o dojezdu.

Design zaměřený na zákazníka

Nová konstrukce vozu E-Transit Courier přináší zvýšenou užitnou kapacitu ve všech rozměrech. Šířka mezi zadními podběhy je 1 220 mm, což kompaktní dodávce poprvé umožňuje převážet dvě europalety. Celkový objem nákladového prostoru je nyní 2,9 m3, což je o 25 % více než u odcházejícího modelu. Tento objem lze dále zvětšit pomocí nové funkce průvlakové nákladové přepážky, která zákazníkům umožňuje převážet předměty, jako jsou prkna nebo trubky o délce až 2 600 mm. Maximální užitečné zatížení plně elektrického modelu je 700 kg, přičemž maximální tažná kapacita činí 750 kg. 4

E-Transit Courier pomáhá firmám vyniknout díky výraznému a osobitému designu exteriéru a prostornému a praktickému interiéru navrženému s ohledem na potřeby uživatelů kompaktních dodávek. Nový model nabízí velmi rozsáhlou standardní výbavu včetně unikátních prvků kabiny s "hranatým" designem volantu, který řidiči poskytuje větší prostor pro nohy a lepší výhled, a také řadicí páku na sloupku volantu, startování tlačítkem a elektronickou ruční brzdu, která poskytuje větší variabilitu úložných prostor v interiéru.

Přístrojová deska "digiboard" obsahuje 12palcový digitální přístrojový štít a 12palcovou centrální dotykovou obrazovku s nejnovějším systémem Ford SYNC 4.5 Navigace ConnectedNav 6 založená na principu předplacených balíčků může zvýšit produktivitu a snížit pracovní zátěž řidiče díky aktuálním informacím o dopravě, parkování, nabíjení a potencionálních nebezpečí v okolí. Bezdrátová kompatibilita se systémy Android Auto a Apple CarPlay je součástí standardní výbavy. 7 Inovativní, ve své třídě jedinečná sada Office Pack zahrnuje skládací rovnou pracovní plochu a osvětlení, které v kabině usnadní a zpříjemní používání notebooku, vyplňování dokumentů nebo chvilku odpočinku.

Bezpečnost řidiče a nákladu je pro provozovatele dodávek a společnost Ford Pro nejvyšší prioritou. E-Transit Courier nastavuje nové měřítko v tomto segmentu díky rozsáhlé sadě pokročilých asistenčních systémů řidiče ve standardní výbavě. 8 Další volitelný balíček zahrnuje adaptivní tempomat s funkcí udržování v jízdním pruhu a funkcí Stop & Go, systém hlídání mrtvého úhlu s varováním před projíždějícími vozy při couvání z parkovacího místa, asistent pro křižovatky a aktivní brzdění při couvání pro větší klid při jízdě ve městě.

Každý vůz E-Transit Courier je standardně vybaven vestavěným modemem 9, který umožňuje nepřetržité připojení k ekosystému FordPass Pro a bezdrátové aktualizace softwaru, díky nimž se schopnosti vozu mohou časem rozšířit, aniž by bylo nutné navštívit autorizovaného prodejce.

Lepší zabezpečení a nižší náklady na vlastnictví

Po aktivaci vestavěného modemu mohou provozovatelé využívat rozšířená bezpečnostní upozornění na kolize a vniknutí do vozidla prostřednictvím aplikace Ford PassPro.

Aby bylo možné zlepšit zabezpečení bez časově náročných a nákladných řešení nabízených na trhu s náhradními díly, navázala společnost Ford Pro spolupráci s odborníky na zabezpečení vozidel ze společnosti TVL a nabízí pro vůz E-Transit Courier zámkové sady pro montáž z výroby. Tyto balíčky obsahují sekundární hákové zámky, a také automatické zamykání posuvných bočních dveří, které snižuje pracovní zátěž řidiče a zkracuje každou dodávku o několik sekund.

Ford Pro Service předpokládá, že náklady na nepravidelnou údržbu vozů E-Transit Courier budou minimálně o 35 % nižší než u modelů se vznětovým motorem. Nový užitkový vůz je podporován stejnou rozsáhlou sítí servisů Ford Pro Service - včetně rozšiřujících se možností mobilního servisu, jedinečného systému FORDLiive connected uptime a největší specializované sítě prodejců užitkových vozidel v Evropě - stejně jako ostatní vozy rodiny Transit.

Nový Transit Courier bude poprvé k dispozici v roce 2023 s řadou úsporných benzinových a naftových motorů. Nabídka zahrnuje karosářské verze Van i Kombi a zahrnuje výběr atraktivních řad, včetně výbavového stupně Active.

Všechny modely se budou vyrábět v rumunském závodě v Craiově společností Ford Otosan, která je výrobcem nejprodávanějšího modelu Transit Custom a vedoucího modelu v segmentu E-Transit. 10 Ford Otosan je největším evropským výrobcem užitkových vozidel, jehož roční produkce do roku 2025 překročí 900 000 vozů.

# # #

1 Oficiálně homologovaný dojezd bude zveřejněn před zahájením prodeje. Udávaného dojezdu (zamýšlená cílová hodnota dle metodiky WLTP) lze – v závislosti na stupni výbavy a konfiguraci akumulátoru – dosáhnout s plně nabitým akumulátorem. Skutečný dojezd se může lišit v důsledku různých faktorů (např. povětrnostní podmínky, styl jízdy, profil trasy, stav vozidla, stáří a stav lithium-iontového akumulátoru).


Uváděné hodnoty spotřeby paliva, emisí CO2 a dojezdu na elektřinu byly naměřeny dle technických požadavků a specifikací evropských směrnic (EC) 715/2007 a (EU) 2017/1151 v aktuálním znění. Standardizovaná testovací procedura umožňuje srovnání různých typů automobilů od různých výrobců

2 Maximální užitečné zatížení závisí na instalovaném příslušenství a konfiguraci vozu. Údaje konkrétního vozu jsou uvedeny na štítku na rámu dveří.

3 Doba nabíjení na základě počítačových technických simulací výrobce. Rychlost nabíjení se snižuje, jakmile baterie dosáhne plné kapacity. Vaše výsledky se mohou lišit v závislosti na době nabíjení ve špičce a stavu nabití baterie.

4 Maximální hmotnost přívěsu se může měnit v závislosti na nákladu, konfiguraci vozidla, příslušenství a počtu cestujících.

5 Nenechte se při řízení rozptylovat. Je-li to možné, využívejte ovládání hlasem. Nedržte telefon za jízdy. Některé funkce nemusí být dostupné, je-li zařazen rychlostní stupeň. Ne všechny funkce jsou kompatibilní se všemi telefony.

6 Navigační služby vyžadují systém SYNC 4 a FordPass Connect, bezplatnou službu Connected Service a aplikaci FordPass (podrobnosti viz podmínky FordPass). Způsobilé vozy získají omezenou zkušební verzi navigačních služeb, která začíná v den zahájení záruky nového vozidla. Zákazníci musí zkušební verzi navigačních služeb odemknout aktivací způsobilého vozidla pomocí účtu FordPass. Konkrétní informace o předplatných hledejte u autorizovaného prodejce Ford. Připojené služby a funkce závisí na dostupnosti kompatibilní sítě. Vývoj technologií/komunálních sítí/možností vozidla může omezit funkčnost a znemožnit fungování připojených funkcí. Aplikace FordPass, kompatibilní s vybranými platformami chytrých telefonů, je k dispozici ke stažení. Mohou být účtovány sazby za zprávy a přenos dat.

7 Vyžaduje telefon s aktivním datovým tarifem a kompatibilním softwarem. Systém SYNC 4 během používání neovládá produkty třetích stran. Za funkčnost produktů třetích stran odpovídají výhradně tyto strany.

8 Asistenční systémy jsou podpůrné. Nenahrazují úsudek a pozornost řidiče a nezbavují ho povinnosti ovládat vůz. Podrobnosti jsou uvedeny v návodu k obsluze.

9 K využívání funkcí dálkového přístupu je zapotřebí mobilní aplikace FordPass Pro, modem FordPass Connect a bezplatně poskytované online služby (podrobnosti viz podmínky FordPass). V důsledku dalšího vývoje technologií/mobilních sítí/automobilů může časem dojít k omezení funkčnosti nebo vyřazení z provozu některých online funkcí. Součástí balíku online služeb není Wi-Fi hotspot.

10 Belgie, Velká Británie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko.

Témata

Značky

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Související příběhy

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.