Skip to content
Ford posouvá v Goodwoodu hranice výkonu a inkluzivity elektrickým SuperVanem a „Very Gay“ Raptorem

Tisková zpráva -

Ford posouvá v Goodwoodu hranice výkonu a inkluzivity elektrickým SuperVanem a „Very Gay“ Raptorem

  • Na Festivalu rychlosti v britském Goodwoodu předvede Ford řadu vzrušujících produktových ukázek včetně světové premiéry Fordu Pro Electric SuperVan
  • V evropské dynamické premiéře se představí nová generace pick-upu Ford Ranger Raptor. Raptor bude k vidění také ve „Very Gay“ zbarvení, které doprovodí živé vysílání dalšího dílu série Ford Presents Tough Talks
  • Robot Digit předvede autonomní doručování na nové úrovni a chybět nebude ani závodní vůz TFZ-P1 e týmu Fordzilla

GOODWOOD, 21. června 2022 – Novátorské, oddělením Ford Performance připravené verze obchodně úspěšných užitkových modelů značky Ford se chystají vtrhnout na Festival rychlosti v Goodwoodu, který se koná ve dnech 23. až 26. června.

Na světoznámé akci nedaleko britského Chichesteru se v rámci řady produktů, které hledí vstříc budoucnosti, poprvé představí zcela nový Ford Pro Electric SuperVan, první plně elektrický SuperVan, a evropskou dynamickou premiéru si zde odbude nová generace modelu Ranger Raptor.

Zcela nový Ranger Raptor se také poprvé objeví v barevném provedení Very Gay Raptor, které podporuje komunitu LGBTQ+.

Unikátní Ford Pro Electric SuperVan je inspirovaný nedávno představeným E-Transitem Custom, 1elektrickým nástupcem nejprodávanější dodávky v Evropě a jedním ze čtyř nových užitkových modelů s elektrickým pohonem, které Ford plánuje uvést na evropské trhy do roku 2024. Prvním z nich byl nový E‑Transit. 2

Nový SuperVan, který bude mezi jízdami do vrchu vystaven v hlavním paddocku, byl vyvinut s cílem předvést potenciál pohonu a konektivity nové generace elektrických modelů Ford Pro.

Další podrobnosti o novém elektromobilu, nejnovějším z legendární řady divácky atraktivních, extrémně výkonných SuperVanů, jejichž historie se píše už déle než 50 let, zveřejní Ford 23. června.

„Už od roku 1971 je podstatou vozů Ford SuperVan posouvání hranic výkonu a prozkoumávání toho, čeho je s Transitem možné dosáhnout,“ řekl Mark Rushbrook, globální ředitel Ford Performance Motorsport. „Nový Ford Pro Electric SuperVan otevírá zcela novou éru možností díky elektrifikovanému pohonu a rozšířené konektivitě našeho nového, plně elektrického modelu E-Transit Custom.“

Dalším goodwoodským svědectvím o rozmanitosti inovací Ford Performance je evropská dynamická premiéra nové generace modelu Ranger Raptor. Špičkový sportovní pick-up, který se mezi jízdami do vrchu vydá i na náročnou terénní trať, je poháněn dvojitě přeplňovaným motorem EcoBoost V6 3.0 o výkonu 212 kW (288 k) a točivém momentu 491 Nm. 3

Ranger Raptor druhé generace, který byl poprvé odhalen začátkem letošního roku v dramatickém kaskadérském videu, nabízí ještě lepší jízdní vlastnosti na silnici i v terénu, mimo jiné díky tlumičům FOX Live Valve s účinkem závislým na míře stlačení a sedmi přepínatelným jízdním režimům pro různé typy povrchu od asfaltových silnic až po balvany. 4 Pokročilou konektivitu zajišťuje nová generace systému Ford SYNC 4A® 5 s 12palcovou dotykovou obrazovkou.

„Very Gay Raptor“ součástí Tough Talks

Kromě toho, že bude v Goodwoodu čelit terénní trati a závodu do vrchu, pomůže Ranger Raptor Fordu také čelit diskriminaci. Podpoří totiž živé vysílání nové série „Tough Talks“, kterou Ford produkuje. Rozhovor, jehož cílem je diskutovat o tom, jak může automobilový průmysl podporovat kulturu inkluze a vstřícnosti k LGBTQ+ komunitě, povede velšská ragbyová legenda Gareth Thomas, první profesionální hráč ragby, který se ke své homosexualitě otevřeně přihlásil.

Původní Very Gay Raptor byl představen v roce 2021 poté, co Ford v reakci na hanlivý komentář na sociálních sítích instinktivně použil svůj hlas a jméno svého „nejdrsnějšího“ modelu k tomu, aby se postavil proti online diskriminaci a projevil podporu komunitě LGBTQ+.

Vizualizace Fordu Ranger Raptor v jiskřivě zlaté barvě s duhovou grafikou a růžovým srdcem na zádi se na sociálních sítích setkala s tak pozitivním ohlasem, že Ford ve Velké Británii a Německu vyrobil dva skutečné „Very Gay“ Raptory.

Digit doručuje zboží ve Future Lab

Ford v Goodwoodu také naznačí, jak mohou pokročilé robotické a autonomní technologie pomoci integrovat se s produkty a službami Ford Pro a zefektivnit tak provozovatelům užitkových vozidel skladování i doručování. V rámci akce Future Lab předvede Ford robota Digit, vyvinutého společností Agility Robotics.

V roce 2020 si Ford jako vůbec první zákazník zakoupil robota Digit, který má ruce a nohy může pracovat společně s lidmi v lidském prostoru, aby prozkoumal možnosti jeho nasazení včetně logistiky uvnitř budov nebo logistiky první míle a doručování na posledních 15 metrů. Ford také zkoumá, jak mohou roboti Digit komunikovat s vozidly Ford Pro připojenými k internetu věcí a dále tak zvýšit efektivitu logistiky.

Výrobce investuje do budoucnosti autonomního doručování a už v roce 2021 oznámil spuštění výzkumu autonomních vozidel v Evropě. V rámci tohoto programu Ford navázal spolupráci se společností Evri, předním specialistou na doručování zboží spotřebitelům, a upravil Transit tak, aby ho mohl ovládat skrytý řidič. Cílem bylo vyhodnotit interakci chodců i firem s vozidly bez řidiče.

TFZ-P1 v premiéře s designem ze hry GRID™ Legends

Na stánku Go Electric na Festivalu rychlosti v Goodwoodu bude k vidění také závodní vůz TFZ-P1 týmu Fordzilla ve skutečném měřítku. Vůz bude vyveden v designu, ve kterém si 23. června odbyde herní premiéru v titulu GRID™ Legends.

Návštěvníci v Goodwoodu se budou moci posadit do kokpitu TFZ-P1 a díky instalovanému simulátoru si budou moci vyzkoušet propojení skutečného a virtuálního vozu v jeden okamžik.

Původní vůz P1 týmu Fordzilla, který byl odhalen na veletrhu Gamescom 2020, byl prvním virtuálním závodním vozem navrženým ve spolupráci herní komunity a designérů automobilky. O tři měsíce později tým představil fyzický prototyp ve skutečné velikosti.

Model TFZ-P1 je ve hře GRID Legends dostupný pro volné stažení (free downloadable content = DLC) a je zařazen do kategorie Trackday Hypercars.

#FOS #FordProElectricSupervan #FordPro #FordPresentsToughTalks #FordRangerRaptor #LGBTQ

                                                                     # # #

1 Oficiálně homologované hodnoty spotřeby paliva a emisí CO2 budou zveřejněny před uvedením modelu na trh. Uváděného dojezdu (zamýšlená cílová hodnota dle WLTP) lze dosáhnout s plně nabitou baterií. Skutečný dojezd se může lišit v důsledku různých faktorů (např. povětrnostní podmínky, styl jízdy, profil trasy, stav vozidla, stáří a stav lithium-iontové baterie).

2 Dle metodiky WLTP. V závislosti na provedení vozu a konfiguraci baterie lze s plně nabitou baterií dosáhnout dojezdu až 317 km (zamýšlená cílová hodnota dle WLTP). Skutečný dojezd se může lišit v důsledku různých faktorů (např. povětrnostní podmínky, styl jízdy, profil trasy, stav vozidla, stáří a stav lithium-iontové baterie).

3 Ford Ranger Raptor twin-turbo 3.0 EcoBoost V6 má homologované emise CO2 od 315 g/km a homologovanou spotřebu paliva od 13,8 l/100 km. Uváděné hodnoty spotřeby paliva/elektřiny, emisí CO2 a dojezdu na elektřinu byly naměřeny dle technických požadavků a specifikací evropských směrnic (EC) 715/2007 a (EU) 2017/1151 v aktuálním znění. Standardizovaná testovací procedura umožňuje srovnání různých typů automobilů od různých výrobců.

4 Asistenční systémy jsou podpůrné. Nenahrazují úsudek a pozornost řidiče a nezbavují ho povinnosti ovládat vůz. Podrobnosti jsou uvedeny v návodu k obsluze.

5 Nenechte se při řízení rozptylovat. Je-li to možné, využívejte ovládání hlasem. Nedržte telefon za jízdy. Některé funkce nemusí být dostupné, je-li zařazen rychlostní stupeň. Ne všechny funkce jsou kompatibilní se všemi telefony.

Témata

Značky


Ford of Europe zajišťuje výrobu, servis a prodej automobilů značky Ford na 50 trzích. Zaměstnává přibližně 45 000 lidí v závodech, které zcela vlastní, a v konsolidovaných joint venture podnicích, respektive přibližně 58 000 lidí při započítání nekonsolidovaných podniků. Vedle finanční společnosti Ford Motor Credit Company zastřešuje Ford Europe také Ford Customer Service Division (divizi péče o zákazníky) a 18 výrobních závodů. První vozy Ford byly dodány do Evropy již v roce 1903 – tedy v roce, kdy byla založena samotná Ford Motor Company. Výroba vozů Ford v Evropě byla zahájena v roce 1911.

O společnosti Ford Motor Company

Ford Motor Company (NYSE: F) je globální společnost se sídlem v Dearbornu ve státě Michigan, která se zavázala pomáhat budovat lepší svět, kde se každý člověk může svobodně pohybovat a plnit si své sny. Firemní plán Ford+, zaměřený na růst a tvorbu hodnot, kombinuje stávající silné stránky, nové schopnosti a dlouhodobě budované vztahy se zákazníky s cílem obohatit jejich zážitky a prohloubit jejich loajalitu. Společnost Ford vyvíjí a dodává inovativní, oblíbené pick-upy a SUV vozy Ford, užitkové dodávky a luxusní vozy Lincoln, jakož i pokročilé služby konektivity. Kromě toho si Ford buduje vedoucí postavení v oblasti řešení mobility,

včetně technologie autonomního řízení, a poskytuje finanční služby prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company. Ford zaměstnává po celém světě přibližně 182 000 lidí. Další informace o společnosti, jejích produktech a společnosti Ford Motor Credit Company jsou k dispozici na adrese corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Související příběhy

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.