Skip to content
Před premiérou na Rallye Monte Carlo představuje tým M-Sport Ford jezdeckou sestavu a závodní barvy vozu M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1

Tisková zpráva -

Před premiérou na Rallye Monte Carlo představuje tým M-Sport Ford jezdeckou sestavu a závodní barvy vozu M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1

  • Nový soutěžní vůz M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 je poprvé k vidění v závodních barvách. Za 25 let spolupráce Ford a M-Sport společně vybojovaly sedm mistrovských titulů
  • Jezdeckou sestavu stáje M-Sport Ford World Rally Team budou na Rallye Monte Carlo tvořit Craig Breen, Adrien Fourmaux, Gus Greensmith a legenda WRC Sébastien Loeb
  • Mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích vstoupí na letošní Monte Carlo do vzrušující nové éry, charakterizované příchodem hybridních pohonů

PRAHA, 16. ledna 2022 – M-Sport Ford World Rally Team (WRT) dnes fanouškům motoristického sportu poprvé představil atraktivní závodní zbarvení, s nímž do nového ročníku mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích vstoupí nový elektrifikovaný soutěžní speciál M Sport Ford Puma Hybrid Rally1.

Svoji soutěžní premiéru vůz absolvuje na Rallye Monte Carlo 20. až 23. ledna. Tři vozy budou v průběhu sezony 2022 pilotovat Craig Breen, Adrien Fourmaux a Gus Greensmith. Kromě toho se na letošní Rallye Monte Carlo, kterou v minulosti sedmkrát vyhrál, připojí k týmu M-Sport Ford také devítinásobný mistr světa Sébastien Loeb.

V sezóně 2022 oslaví Ford a M-Sport 25 let velmi úspěšné spolupráce, která přinesla sedm mistrovských titulů a více než 1500 vítězství v rychlostních zkouškách s ikonickými soutěžními vozy M-Sport Ford Fiesta WRC a Ford Focus RS WRC. Od začátku partnerství dosáhly společnosti M-Sport a Ford rekordních 268 po sobě jdoucích bodovaných výsledků v hodnocení týmů.

Jezdecká sestava týmu M-Sport Ford World Rally Team pro Rallye Monte Carlo:

„Jedním z nejpoutavějších aspektů WRC bylo po celá léta jasné propojení extrémně výkonných soutěžních vozů s jejich silničními ekvivalenty,“ řekl Mark Rushbrook, globální ředitel Ford Performance. „Proto je tak důležité, aby nová éra WRC odrážela posun našeho odvětví k elektrifikaci. Ve Fordu jsme plně oddáni elektrifikované budoucnosti a nasazení vozu M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 v nejtěžších podmínkách nám pomůže vyvinout ještě zajímavější elektrifikované pohonné jednotky pro naše zákazníky.“

První elektrifikovaný soutěžní automobil značky Ford je poháněn hybridním ústrojím nové generace, které pracuje na podobném principu jako pohon běžné Pumy EcoBoost Hybrid. 1 Při brzdění či jízdě setrvačností zachycuje kinetickou energii a ukládá ji ve formě elektřiny do 3,9kWh baterie. Z ní je potom napájen elektromotor o výkonu 100 kW, který podle potřeby asistuje přeplňovanému zážehovému motoru 1.6 EcoBoost. Pilot bude moci využít elektrickou přípomoc opakovaně, vždy po dobu maximálně tří sekund.

Elektrifikované hnací ústrojí umožní vozu M‑Sport Ford Puma Rally1 absolvovat přejezdy mezi rychlostními zkouškami a servisními zónami jen na elektřinu, bez aktivace spalovacího motoru. Na vyhrazených servisních místech lze baterii dobíjet z externího zdroje, přičemž plné nabití zabere přibližně 25 minut.

Ve třídě Rally1 se navíc bude od ročníku 2022 používat nefosilní palivo, vyráběné 100% udržitelnou cestou ze syntetických a biologicky odbouratelných složek.

„Příprava vozů i týmu na Rallye Monte Carlo, která se jede příští víkend, a na zahájení nového ročníku světového rallye šampionátu byla velmi náročná, ale vyplatí se,“ řekl Richard Millener, ředitel týmu M-Sport. „S pomocí a podporou kolegů z Fordu jsme vytvořili fantastický vůz s obrovským potenciálem a nemůžeme se dočkat, až ho během roku předvedeme v akci. Všem, kteří se podíleli na dosažení této fáze a pomohli nám dodržet tak krátké termíny, patří velký dík a cítíme se velmi hrdí, že můžeme v 25. roce naší spolupráce reprezentovat Ford na světové scéně!“

Technické údaje vozu M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1:

Nový soutěžní vůz M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1 odráží elektrifikační strategii Fordu.

V loňském roce společnost oznámila, že do poloviny roku 2026 budou všechny její modely nabízené na evropském trhu schopny bezemisní jízdy, což v praxi znamená plug-in hybridní nebo čistě elektrický pohon. Od roku 2030 zde bude Ford nabízet osobní vozy již výhradně s čistě elektrickým pohonem.

                                                                           # # #

1 Puma 1.0 EcoBoost Hybrid má dle WLTP homologované emise CO2 119-143 g/km a homologovanou spotřebu paliva 5,3-6,3 l/100 km.

Rozsahy spotřeby paliva a emisí CO2 se mohou lišit v závislosti na modelových variantách nabízených na jednotlivých trzích.

Uváděné hodnoty spotřeby paliva, emisí CO2 a dojezdu na elektřinu byly naměřeny dle technických požadavků a specifikací evropských směrnic (EC) 715/2007 a (EU) 2017/1151 v aktuálním znění. Standardizovaná testovací procedura umožňuje srovnání různých typů automobilů od různých výrobců.


Témata

Značky


Ford of Europe zajišťuje výrobu, servis a prodej automobilů značky Ford na 50 trzích. Zaměstnává přibližně 45 000 lidí v závodech, které zcela vlastní, a v konsolidovaných joint venture podnicích, respektive přibližně 58 000 lidí při započítání nekonsolidovaných podniků. Vedle finanční společnosti Ford Motor Credit Company zastřešuje Ford Europe také Ford Customer Service Division (divizi péče o zákazníky) a 18 výrobních závodů. První vozy Ford byly dodány do Evropy již v roce 1903 – tedy v roce, kdy byla založena samotná Ford Motor Company. Výroba vozů Ford v Evropě byla zahájena v roce 1911.

O společnosti Ford Motor Company

Ford Motor Company (NYSE: F) je globální společnost se sídlem v Dearbornu ve státě Michigan, která se zavázala pomáhat budovat lepší svět, kde se každý člověk může svobodně pohybovat a plnit si své sny. Firemní plán Ford+, zaměřený na růst a tvorbu hodnot, kombinuje stávající silné stránky, nové schopnosti a dlouhodobě budované vztahy se zákazníky s cílem obohatit jejich zážitky a prohloubit jejich loajalitu. Ford navrhuje, vyrábí, prodává a servisuje kompletní řadu stále více elektrifikovaných osobních a užitkových vozidel vybavených permanentním online připojením: Užitkové a osobní vozy Ford a luxusní vozy Lincoln. Společnost usiluje o vedoucí pozici v oblasti elektrifikace, online automobilových služeb a řešení mobility včetně technologie autonomního řízení, a poskytuje finanční služby prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company. Ford zaměstnává po celém světě přibližně 186 000 lidí. Další informace o společnosti, jejích produktech a společnosti Ford Motor Credit Company jsou k dispozici na adrese corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Související příběhy

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.