Skip to content
Ford GT – Vítěz závodu 24 hodin Le Mans 2016
Ford GT – Vítěz závodu 24 hodin Le Mans 2016

Tisková zpráva -

Vozy Ford GT se i letos představí na 24 hodin Le Mans v plné sestavě

  • Vítězství ve třídě z roku 2016 budou letos v Le Mans obhajovat všechny čtyři vozy Ford GT týmu Ford Chip Ganassi Racing
  • Silnou jezdeckou sestavu doplní Brazilec Pipo Derani (23)
  • V Le Mans se ke stálým jezdcům připojí ještě Scott Dixon, Sébastien Bourdais a Billy Johnson

/V Praze, 3. února 2017/ Organizace ACO (Automobile Club de l’Ouest) oznámila, že závodu 24 hodin Le Mans se v roce 2017 zúčastní všechny čtyři závodní vozy Ford GT. Loni Ford v Le Mans slavil triumfální návrat.

Vítězství týmu Ford Chip Ganassi Racing v roce 2016 přišlo 50 let po historickém úspěchu z roku 1966, kdy Ford obsadil v závodu 24 hodin Le Mans všechna tři místa na stupních vítězů. Ford ale zvítězil také v roce 1967, takže i letos má tým na co navazovat.

„Když jsme se loni do Le Mans vraceli, byl tým pod silným tlakem. Očekávalo se od něj vítězství, které by připomnělo umístění Fordů GT40 z roku 1966,“ řekl Raj Nair, vrchní technický ředitel Ford Motor Company. „Bylo úžasné zvítězit, ale neusínáme na vavřínech. V červnu se do Le Mans vrátíme s dalším rokem závodních zkušeností. Navíc teď již máme na kontě sedm vítězství včetně závodů 24 hodin Le Mans 2016 a Rolex 24 2017 v Daytoně.“

Tým Ford Chip Ganassi Racing vyšle do obhajoby loňského vítězství ve třídě LM GTE Pro silnou jezdeckou sestavu. Nováčkem v týmu je mladý brazilský jezdec Luís Felipe „Pipo“ Derani. V Silverstone, Spa a Le Mans se s ním budou za volantem Fordu GT se startovním číslem 67 střídat Andy Priaulx (GB) a Harry Tincknell (GB).

Historický úspěch z Le Mans 2016 budou ve voze číslo 68 obhajovat čerství vítězové závodu Rolex 24, který se jel v Daytoně minulý víkend. Tuto posádku tvoří Joey Hand (US), Dirk Müller (GER) a Sébastien Bourdais (FRA).

Do vozu se startovním číslem 66 pravidelně usedají Stefan Mücke (GER) a Olivier Pla (FRA). V Silverstone, Spa a Le Mans se k nim připojí ještě Billy Johnson (US).

Ford GT číslo 69 budou pilotovat Ryan Briscoe (AUS), Richard Westbrook (GB) a Scott Dixon (NZ). Loni vybojovali v Le Mans třetí místo, tentokrát budou chtít svůj výsledek zlepšit.

„Na letošní návrat do Le Mans s vozy Ford GT se opravdu těšíme,“ řekl Chip Ganassi, majitel týmu Ford Chip Ganassi Racing. „Přestože jsme se loni vraceli domů jako vítězové, myslím, že jsme se toho hodně naučili. Letos budeme připraveni ještě lépe. Opět nasadíme čtyři vozy a 12 špičkových jezdců. Už se nemohu dočkat.“

Závodní vozy Ford GT jsou odvozeny od stejnojmenného sériově vyráběného supersportu, který už brzy budeme potkávat i na českých silnicích.

Témata

Značky


Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Ústředí má v Dearbornu v americkém státě Michigan. Zabývá se výrobou automobilů a individuální mobilitou v širším smyslu. Po celém světě má 62 výrobních závodů a zaměstnává přibližně 201 000 lidí. Její hlavní náplní je navrhování, výroba, prodej a údržba osobních i užitkových vozů značek Ford a Lincoln. V zájmu rozšiřování svého obchodního modelu Ford nicméně aktivně vyhledává nové příležitosti. Proto investuje do oblastí elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company zároveň Ford poskytuje finanční služby. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Kontakty pro média

Petr Burián

Petr Burián

Kontakt pro média Public Relations Communication & Public Affairs Manager 603 263 510 LinkedIn

Související příběhy

Přejeme si stát se přední světovou automobilkou poskytující špičkové služby.

Společnost Ford působí po celém světě, a proto jsou pro nás důležité konkrétní standardy, podle kterých se můžeme sami posuzovat a podle kterých nás mohou posuzovat ostatní.